Lang saksliste på historisk grunn

Roxana Stangebye hadde invitert oss til Sigdal og styremøtet ble avholdt på Ramstad gård som hun forpakter. Selve møtet ble holdt i Stabburet og Stangebye kunne fortelle at vi befant oss på historisk grunn, her hadde det nemlig vært fengsel. Et av husene har i tidligere tider også vært sorenskrivergård. På gården drives de melkeproduksjon. Styret hadde en lang saksliste vi skulle igjennom, men rakk likevel to bedriftsbesøk og et gårdsbesøk.

 

Roxana hadde sørget for en velsmakende lunsj til styret.

Her kommer den hjemmelagde desserten.

 

Jokstad Vilt og Tamt – mange skrotter til nedskjæring gjennom et år

Første stopp på turen var Jokstad Vilt og Tamt som er en kjøttforedlingsbedrift i nedre Sigdal. De startet opp i 1996 og drives av familien Jokstad med Ole, Hjørdis og Kjetil Jokstad.

-Vi har aktivitet gjennom hele året, men høsten er den travleste tida, da går det mye i elg, sier Kjetil Jokstad og legger til at da de etablerte seg i -96 var Sigdal en av de mest elgtette kommunene i hele landet.  Det er mange skrotter innom Vilt og Tamt i løpet av et år og her skjæres det både elg, hjort, rein, gris og storfe kan de fortelle.

Som oftest skal kundene ha produktene fryseklare i retur, da skjæres skrottene ned til fileter, steiker og deiger som pakkes. På våren står spekematproduksjon i fokus, da stappes det pølser og saltes spekemat.

Hos Jokstad Vilt og Tamt

Sigdal Mølle – med lidenskap for økologisk mel med mye smak

Sigdal mølle ble etablert i 2008 og det er møller Tina Jensen som tar imot oss og viser oss rundt på anlegget. -Sigdal Mølle eies og drives av økologiske bønder og her tar vi imot det de produserer og i sortimentet har vi blant annet spelt, emmer, enkorn og svedjerug.

Møller og driftsleder Tina tar oss igjennom anlegget og viser oss starten med avskalling og fram til maling på steinkvern og fram til ferdig mel.  -Vi veier inn om lag 200 tonn økologisk korn i løpet av et år, sier Jensen. Jensen forteller videre at melet deres er frivillig sortiment i Norgesgruppen og flere Meny-butikker har melet i sortimentet sitt. Salget foregår også gjennom nettbutikk og i Møllebutikken på Sigdal Mølle. Å lage næringsrikt økologisk mel med mye smak er lidenskapen til Sigdal Mølle og produsentene som leverer kornet til mølla.

Sigdal Mølle

På besøk hos bonde Frode Haga

Siste besøket gikk til bonde Frode Haga, som fortalte om produksjonen og drifta. – Jeg driver sammen med sønnen min. Vi har 800 da jord, her har vi gras på 500 da og gras på 300 da, og vi har storfe og slaktekylling, fortalte Haga. De driver også med brøyting på vinteren. Da vi besøkte Haga var det tomt i kyllingfjøset, men vi ble vist rundt i det nye som rommer 50 storfe av rasen Charolais  Haga forteller at det store utfordringen nå har vært den galopperende kostnadsveksten. -Vi bygde fjøset i 2016, men bygde på allerede i 2020 sier Haga, avslutter Haga.  


Frode Haga forteller om drifta