Fra fjell til fjord

Det gamle fylket Buskerud er fylket som strekker seg fra Hardangervidda i nord til Røyken og Hurum i sør med Drammensfjorden og Indre Oslofjord og har mye flott kulturlandskap å by på. Dette skal vi vise fram gjennom hele sommeren i kampanjen #komhit. 

-Vi oppfordrer lokallaga til å sette opp rammer og lokalbefolkning og turister til å besøke rammene, sier fylkesleder Håkon Haug Laa. - Dette er en fin måte å vise oss fram på, vi oppfordrer også folk til å ta bilder ved rammene og bruke hastagen #komhit og poste på sosiale medier, sier Haug Laa. Norges Bondelag reposter gjennom hele sommeren og kårer også vinnere hver uke som premieres.

 

Leveld - nasjonalt utvalgt kulturlandskap

Vi har også to nasjonalt verdifulle kulturlandskap. Det ene finner vi i Hallingdal, i Leveld i Ål, det andre på Steinsletta i Hole kommune.

Leveld ligger i Ål kommune i Votndalen på 700 meter over havet med tun på rekke i dalsida. Det er dette landskapet lokallagsleder i Ål, Vidar Kolbjørnsgard, viser fram på bildet.

Tar du turen hit i sommer vil du se at bygda har en godt bevart struktur med teigdelt inmark, steingjerder og rydningsrøyser. Et av sæpregene til Leveld er at beitemarkene er sammenhengende fra bygd til heimstølene. De smale teigene strekker seg fra dalbunnen og oppover utmarka, fra 700 moh til 950 moh.

Jordbrukslandskapet her er en god representant for fjellbygdene i Buskerud og forteller en viktig del av jordbrukshistorien. Landskapet er så spesielt at det altså har blitt et nasjonalt utvalgt kulturlandskap.

Ta gjerne turen hit i sommer!