Den russiske angrepskrigen mot Ukraina setter store og viktige arealer for Europas matforsyning ut av spill. Prisen på mat og innsatsfaktorer i matproduksjonen skyter i været internasjonalt. Krigen rammer samtidig som Europa opplever de høyeste energiprisene vi har hatt på lenge, og mange privatpersoner så vel som næringsdrivende opplever en krise. Krisen er en viktig påminnelse om hvor viktig norsk matproduksjon er og hvor sårbare vi er som nasjon.

Buskerud Bondelag mener vi må ha en større beredskap for å unngå mangel på mat og fôr. Det organiserte landbruket har sine røtter i sogneselskapene som ble stiftet under Napoleonskrigene. Bygging av kornmagasin og lagring av innsamlet såkorn og settepoteter var de første oppgavene selskapene tok tak i.  Tiden er inne for en ny giv for beredskapslagring. Dette er statens ansvar, men landbruket disponerer bygningsmasse, arealer og kunnskap om kornhåndtering som kan være en del av løsningen. Vi forventer at Staten lager en plan som sikrer nasjonal beredskapslagring og matforsyning.

Samtidig er det viktigere enn noensinne å håndheve og innskjerpe et strengt jordvern. Nedbygging av matjord og dyrkbar jord truer matsikkerheten i Norge. Det haster med at Jordloven får en styrket stilling i forhold til Plan- og bygningsloven. Hurdalsplattformens mål om maks 2000 dekar årlig omdisponering av matjord må omsettes i praktisk politikk. Klimaendringer truer også norsk matproduksjon. Norsk landbruk er ikke problemet, men en del av løsningen. Gratis førsteråd til alle bønder for å få startet arbeidet med etablering av en klimaplan på alle norske gårdsbruk må etableres slik at en kan komme i gang med dette viktige arbeidet i 2022.

Bøndene har blitt hengende etter i inntektsutviklingen så lenge at det har blitt et stort gap mellom snittinntekten i næringen og snittet for andre yrkesutøvere. De store kostnadsøkningene vi nå ser på innsatsfaktorer øker faren for at vi blir hengende ytterligere etter hvis det ikke tas store grep. Behovet for å opprettholde og øke norsk matproduksjon er stor, og norsk landbruk er beredt til å yte en ekstra innsats. Men dette koster penger. Buskerud Bondelag viser til formuleringene i Hurdalsplattformen og forventer et betydelig inntektsløft for bøndene som kan bidra til å