Fylkespolitikere fikk lære om landbruket i Hallingdal
24.september tok Buskerud Bondelag med seg Hovedutvalget for næring og innovasjon i Buskerud ut i fjøset på Hol.
Buskerud Bondelag hadde tilrettelagt for at Hovedutvalget for næring og innovasjon i Buskerud kunne besøke landbruket i Hallingdal. Først på programmet var Hamarsbøen gård etterfulgt av Hol Ysteri. – Veldig lærerikt, var kommentarene fra fylkespolitikerne våre.
Hamarsbøen – 350 år i slekta
Hamarsbøen gard, hvor Liv Marit Hamarsbøen og ektefellen Roger Brusletto driver med melkeproduksjon, har vært i slekta til Liv-Marit i 350 år. -Vi har 200.000 liter i melkekvote og 250 da dyrka mark og på sommeren har vi seterdrift i Havsdalen, forteller Hamarsbøen. Familien driver i dag det som tidligere var 10 bruk, og 30% av jorda er leiejord. – Vi er en del av ostebygda Hol og omtrent 10% av produksjonen vår blir levert til ysting mens Tine henter de 90%, de henter også melka vår på stølen. Vi er aktive stølsbrukere for å nyttiggjøre oss av foret på beite her fortalte Hamarsbøen.
Folkehelse i en boks
Brusletto orienterte om at de er aktive brukere av no-fence bjeller. – Vi bruker no-fence bjeller på kuene, og bjellene er utstyrt med solceller. Dette har gjort beitinga langt enklere og vi kan også styre beitinga forklarte Brusletto. – Dette er rett og slett folkehelse i en boks for bonden, fastslo Brusletto.
Brusletto driver i tillegg til garden konsulentvirksomhet innen byggebransjen. Garden har også jakt – og fiskerettigheter og festetomter som leies ut,
Prisvinnende oster fra Hol Ysteri
Tim Reidar Stenberg ønsket oss velkommen til Hol Ysteri. Stenberg kunne fortelle at familien kom til Hol fra Osterøy utenfor Bergen i 1989 med både geiter og osteproduksjon i baggasjen.
I 2013-014 ble tomta kjøpt og ombyggingen av en tidligere dagligvarebutikk til ysteri startet.
-I 2016 hadde vil full drift i Hol Ysteri, hvor det ble ystet ost fra blant annet Gurostølen og Hamarsbøen, den offisielle åpningen var på høstmarkedet i 2016, sa Stenberg. Han kunne også fortelle at 50% av omsetningen foregår på Bondens marked og de har 80 markedsdøgn i året.
Under siste World Chees Award stakk ysteriet av med ikke mindre enn fire gullmedaljer, to oster basert på geitemelk og to oster basert på kumelk
Landbruket i Hallingdal – utfordringer og muligheter
Fylkesstyremedlem Ole Anders Hodnungseth orienterte om landbruket i Hallingdal og startet med å orientere om egen produksjon. – Jeg bygde nytt fjøs med melkerobot for fire år siden og drifter i dag det som tidligere var 16 bruk, men mesteparten av graset er i relativ grei nærhet til gården, sa Hodnungseth. - Vi er bekymret for avskallingen av melkeprodusenter i dalen, det er
bare 10 år til løsdriftskravet trer i kraft og at det ikke er bygd noen nye melkefjøs i Hallingdal de to siste åra, slo Hodnungseth fast.
Hodnungseth viste fram plansjer over utviklingen i hyttebygginga fra 60-tallet og fram til i dag, og poengterte at dette kan være problematisk for landbruket og beitebruken.
Landbruk = beredskap
Nestleder i Buskerud Bondelag, tok for seg det mer overordna bildet og åpnet med å spørre politikerne om hva som er grunnlaget for alt liv. – Fotosyntesen er grunnlaget for alt liv og for maten vi produserer, og det er svært viktig å påpeke at landbruket også er beredskap. Uten matberedskapet duger heller ikke forsvaret, fastslo Stuve.
Landbruket er til for befolkningen sa Stuve og viste til samfunnsoppdraget vårt med bl.a. å sikre nok og trygg mat, landbruket som en del av beredskapen, bidra til bosetting, biologisk mangfold og kulturlandskap.
-Så må vi selvfølgelig takke for at dere tok dere tid til å bli kjent med landbruket i Hallingdal, avsluttet Stuve som også sendte med fylkespolitikerne bærenett med både informasjon og norske epler fra Lier.