Fylkesleder Egil Chr. Hoen ønsket ministeren med følge velkommen til gårds. – Det er selvsagt moro å få besøk av ministeren og jeg håper vi kan fortelle litt om hva vi har gjort, hva vi kan gjøre og hva vi har planer om sa fylkesleder Hoen.

Hoen forklarte hvordan nitrogensensoren virker. – Sensoren måler mengden klorofyll i plantene og kan gjennom det fastslå hvordan veksten er og doserer nitrogen deretter. Det betyr at åkeren får riktig mengde gjødsel over alt. Første året turte vi ikke å «slippe den fri», det var store variasjoner – men sensoren er riktig. Nå gjødsles det etter det sensoren angir og det blir helt klart jevnere kvalitet. Riktig mengde gjødsel på rett sted er også en stor klimagevinst. Sannsynligheten for å få matkornkvalitet øker også betraktelig fortalte Hoen.

- I Buskerud er vi også så heldig at det bevilges et lite tilskudd via RMP (regionalt miljøprogram), fylket vårt er foreløpig så vidt jeg vet alene om det fortsatte Hoen.

Fylkesleder Hoen forklarer hvordan utsyret virker.

Ministeren sjekker utstyret

Hoen er mer enn gjennomsnittlig interessert i tekniske nyvinnger og bruker også GPS-utstyr. – Det betyr at det ikke blir noe overlapping, jeg kjører nøyaktig der det skal kjøre og sparer vesentlig utgifter til diesel og sparer miljøet. – Det har også et HMS-aspekt fortsatte Hoen ved at jeg ikke blir så sliten av å kjøre i åkrene hele dagen, GPS`en sørger fort at det blir kjørt nøyaktig der det skal kjøres.

Med på turen var også leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og 1. nestleder Bjørn Gimming.  ---For landbruket handler mye av klima-arbeidet om å optimalisere ressursbruken og dette er gode eksempler sa Bartnes. Landbruket er både en del av løsningen og en del av utfordringen fortsatte Bartnes. – Det er svært viktig for oss å tilpasse norsk landbruk slik at vi er levedyktig også i klimasammenheng.

Trekløveret som orienterte ministeren. Egil Chr. Hoen, Bjørn Gimmng og Lars Petter Bartnes

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen fikk ta utstyret i nærmere øyensyn. – Jeg synes det er svært nyttig å bli oppdatert på de som skjer av klimatiltak i landbruket og landbruket må også ta sin del sa minister Helgesen.

Første nestleder Bjørn Gimming var opptatt av at vi setet i lys av de globale utfordringene må utnytte grasressursene våre. – Vi kan bruke drøvtyggerne til å omgjøre gras til mat også her er det viktig med god agronomi fastslo Gimming.

Bjørn Gimmng forklarer hvorfor det er viktig å utnytte grasressursene.

Fylkesleder Hoen viste også fram gjødselsprederen som har mengdemåler som gjøre at det spres ut nøyaktig mengde gjødsel. Til slutt fikk vi se den siste investeringen; såmaskinen som sår direkte i stubben og dermed også reduserer drivstoff forbruket betraktelig.Såmaskinen som sår direkte i stubben

 

Mange var med i følget, også ordfører i Øvre Eiker Ann Sire Fjerdingstad og stortingsrepresentant fra Høyre