Gla`bonden og lokallagslederen fra Ål på Ekko

De som hører på Ekko kunne forrige uke høre Ålingen Vidar Kolbjørnsgard i samtale med reporteren fra  Ekko. Kolbjørnsgard bygde nytt løsdriftsfjøs med melkerobot i 2015 og reporteren lurer hvordan det gikk å tilvenne dyra til roboten.

- Det var stor forskjell mellom dyra hvor lang tid det tok å vende seg til roboten, men alt har gått seg veldig bra til, sier Kolbjørnsgard til reporteren og forklarer videre hva som vises på skjermen med hensyn til melkemengde fra hver spene, forventet melkemengde osv og forklarer reporteren at et ID-merke gjør at roboten kjenner igjen kua.

- Jeg har fått en mye mer fleksibel hverdag og kan gå i fjøset når jeg vil på dagen og er ikke bundet opp av melketider hver morgen og kveld. Nå kan jeg bruke tida på å sjekke dyra og foring, sier Kolbjørnsgard videre.

Kolbjørnsgard er optimist, - alle må ha mat sier han til Ekko. Kolbjørnsgard var aldri i tvil om at de ville forstette med melk og bygde derfor nytt fjøs.  Han anbefaler alle som har mulighet til å ta over gården å gripe sjansen.

Reporteren spør om optimismen er noe han deler med andre bønder i området.  Kolbjørngsard påpeker at de har et godt miljø og mange satser, men også at noen trapper ned og slutter. Han er bekymret i forhold til løsdriftskravet som kommer i 2024 og at en del melkebønder da vil forsvinne ut.  - Jeg tror en del kjenner på dette, da er det vinn eller forsvinn avslutter Kolbjørnsgard.

Kolbjørnsgard i det nye fjøset.

 

Gründer og bonde fra Krødsherad kåret til årets landbruksblogger på Mat og Landbruk

Live Svalastog Skinnes er en av grûnderne bak Gardsfruene.no  og har også blogget på Landbruk.no. Under mat og landbruk stakk hun av med den gjeve prisen Årets Landbruksblogger.  Vi synes det er stas at årets landbruksblogger er en Buskerudbonde!

- Tusen takk for prisen som årets landbruksblogger, veldig stas å gå til topps blant så mange utrolig dyktige kandidater sa Svalastog Skinnes til forsamlingen på Mat og Landbruk.

Svalastog Skinnes skryter i talen sin av landbruk.no og at landbrukssamvirke har tatt initiativ til å opprette denne siden. Hun forteller videre om hvorfor Gardsfruene.no ble opprettet:

- Jeg var drittlei. Av at bondeyrket ufortjent har så lav status. Av at så få vet hvilken viktig jobb bønder gjør. Før hadde alle ”en bestemor på landet” og de fleste var nærmere livsprosessene. Nå vokser mange barn i byen opp uten å vite at kjøtt er dyr.

- Vi må skrive om landbruk slik at folk flest forstår, poengterte Svalastog Skinnesi talen. Der tror jeg Gardsfruene.no traff en nerve. Ved å blande litt koselig gårdsidyll, personifisere unge bønder og noen veldig tydelige kronikker tror jeg vi traff en nerve i det norske folk. Jeg håper at jeg kan fortsette, men trenger noen samarbeidspartnere avsluttet hun med,

Hele takketalen (og et skråblikk på Mat og Landbruk 2016) finner du på http://www.gardsfruene.no/

Live hjemme på gården.

Live mottar prisen som Årets Landbruksblogger på Mat og Landbruk 2016