Nyheter

Plantevernkurs Buskerud, våren 2016

SNS Buskerud, landbruk har kursdatoene for plantevernkurs klare for våren. Første fornyingskurs er på Foss Gård i Lier 26. januar. Flere datoer finner du i saken. Det er mange brukere som har autorisasjonsbevis med gyldighet ut 2015, så her blir det rift om plassene. Meld deg på nå!

Vervestafetten forstetter - vi har nådd 3800 medlemmer

Vervestafetten i Buskerud fortsetter med stort hell. Etter at Gol og Sandsvær har hatt stafettpinnen kan vi notere oss for 15 nye medlemmer og Buskerud Bondelag har passert 3800 medlemmer

Regionmøter

I desember er det avholdt regionmøter i Buskerud Bondelag. Lokallagene i nedre Buskerud var samlet i Vikersund og lagene i øvre Buskerud møttes på Gol. Temaene for møtene har vært lokallagsarbeid, politikerkontakt, vervestafetten i Buskerud og jordbruksforhandlingene 2016.

Ål har vervet 7 nye medlemmer

Vervestafetten fortsetter, og Buskerud Bondelag kunne notere seg for ni nye medlemmer forrige uke og vi ser fram til fortsettelsen.

Første veksling i vervestafetten

Etter første veksling i vervestafetten kan vi ønske 6 nye medlemmer velkommen i Bondelaget. Vervestafetten fortsetter, Ål og Flesberg og Rollag bondelag er neste lag ut.

Startskudd for vervestafetten

Under ledermøte i Buskerud Bondelag var det start for vervestafetten i Buskerud. Stafettpinnen er to fjøler som skal gå fra lokallag til lokallag, den ene starter i Numedal den andre i Hallingdal. Første lokallag ut er Nore og Uvdal Bondelag og Hol Bondelag.

Regionmøter i desember

Buskerud Bondelag inviterer til regionmøter 8.des. kl. 18:30 på Tyrifjord Hotell, Vikersund og 10. des. kl. 10:00 på Frøysokstugu, Gol. Vi har allerede begynt å tenke på jordbruksforhandlingene 2016, og i år som i fjor starter vi opp med første runde med regionmøter i desember. Påmeldingsfrist 1.des til Buskerud@bondelaget.no

Økologisk spesialkorn fikk BU-prisen i Buskerud

Innovasjon Norge avd. Buskerud deler ut Bygdeutviklingsprisen 2015 til Økologisk Spesialkorn ved Anders Næss for sin innsats innen bevaring av gamle kornsorter. Vinneren har utviklet en solid bedrift som kombinerer fokus på levende jordsmonn og økologisk produksjon med markedsorientering og kommersialisering av økologisk mel.

Velkommen til Rosthaug vgs avd Buskerud

Torsdag 3.des.2015 inviteres 10. klassinger med foresatte til å ta en nærmere kikk på naturbruksutdanningen på Rosthaug Vgs avd. Buskerud. Påmeldingsfrist: 1.des.2015 – send svar til: karl.henrik@skogselskapet.no

Siste innspurt med årsmøter

Denne uka er alle lokallags i Buskerud i mål med sine årsmøter. Nes,Flå, Skoger, Øvre Eiker, Skoger og Modum har avholdt sine årsmøter. Det samme har Sigdal/Eggdal og Nedre Eiker, de to sistnevnte kommer vi tilbake til med informasjon fra årsmøtene.

Flere årsmøter

Nore og Uvdal, Ål og Lier har også avholdt sine årsmøter

Fullsatt eierskiftekurs

-Kommunikasjon er viktig i eierskifteprosessen, en del mannfolk tror på telepati som kommunikasjonsform, det er sjelden vellykket sa Steingrim Roen i starten av eierskiftekurset.

Praktisk HMS-kurs på Gol

Det arrangeres praktisk HMS-kurs på Gol 23.11.2015, kl. 19.00 i NLR sine lokaler på Enden. Kurset gir en grundig og grunnleggende innføring i HMS-arbeidet, og setter fokus på at HMS skal være enkelt, praktisk og nyttig for hver enkelt deltaker. Påmelding innen 20.11.2015 til ingrid.terum@nlr.no, Mobil 91116080.

Landbruksutdanning.no

Går du med en gryende gartner i magen? Ønsker du å jobbe med dyr? Synes du det virker spennende med alt som gror i bakken og blir til mat? Da kan grønn utdanning være valget for deg. Sjekk på landbruksutdanning.no - i Buskerud har vi tre landbruksskoler som tilbyr landbruksfaglig utdannelse.

FLERE ÅRSMØTER I LOKALLAGA

Årsmøtene i lokallaga i Buskerud fortsetter. Forrige uke hadde mange lokallag årsmøter, blant disse var Norderhov Sogneselskap og Hemsedal Bondelag

BEDRE BONDE KURSET ER I GANG

Bedre bonde kurset er i gang på Ål med til sammen 10 deltagere

ÅRSMØTENE I LOKALLAGA FORTSETTER

Årsmøtene i lokallaga fortsetter. Sandsvær, Gol, Ådalen, Krødsherad og Røyken har avholdt sine årsmøter og flere står for tur seinere i uka.

”Bonde i medgang og motgang”

Det ble avholdt fagmøte om temaet ” Bonde i medgang og motgang” onsdag 21.oktober på Gol. Det var 26 frammøtte og deltakerne besto av bønder, ansatte fra regnskapskontor og landbrukskontor.

ÅRSMØTENE I LOKALLAGA ER I GANG

Årsmøtene i lokallaga er i gang. Torsdag 22.10. avholdt både Hole, Flesberg og Rollag, Hurum og Sandsvær sine årsmøter.

Møte om beiterett og gjerdeplikt

Over 100 personer møtte opp på møte i Modum Kulturhus på møte om beiterett og gjerdeplikt. Modum Bonde og Småbrukerlag, Modum og Krødsherad Skogeierlag, Modum Kommune og Modum Bondelag sto som arrangører. Møteleder var Ingunn Dalaker Øderud.

LANDBRUKSFAMILEN I BUSKERUD SAMLET PÅ FLÅ

75 deltakere samlet på Flå på Verdens matvaredag. Landbruksfamilen i Buskerud var samlet på Flå 16.oktober, 75 deltakere fra hele fylket hadde funnet veien til Jakt- og fiskesenteret og alle grener av landbruksfamilien fra forvaltning til bonden var representert.

Regjeringa nedprioriterer nok en gang matproduksjon

Nok en gang serverer regjeringa skatteskjerpelser for landbruket. – Dette blir det ikke økt matproduksjon av, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Egil Christopher Hoen. -Regjeringa stikker nok en gang kjepper i hjulene for unge bønder som ønsker å ta over en gård. Regjeringens uttalelser om å legge til rette for økt rekruttering av unge bønder, blir bare tomme ord når de gjør det motsatte, sier fylkesleder Hoen.

Økouka Drammen

Det var folksomt på torgdagen på Bragernes Torg under økouka Drammen tirsdag. 200 barnehagebarn og skole-elever hadde funnet veien til torgdagen og på Buskerud Bondelag sin stand ble du utfordret til grønnsaksquiz. Bondebuttons ble delt ut som premie til alle som deltok.

Fårefestivalen på Gol

I helgen deltok Gol Bondelag på Fårefestivalen. De samarbeidet med Tine og Nortura om felles arrangement. Her kunne man prøve rodeo okse og hoppe i høyet for de minste. Det var også salg av grillmat og Tine delte ut smaksprøver på nye produkter.

Egertorget Matfestival

I helga var det duket for Egertorget Matfestival for 11. gang. Værgudene var ikke med oss første dag, men på søndag var det strålende vær og mange besøkende til Matfestivalen. Knut Storberget stod for den offisielle åpningen på lørdag.

Utsatt for flom i Buskerud?

Mange steder i fylket har vært utsatt for store mengder nedbør de siste dagene. Det kan være aktuelt for de som har vært utsatt for flomskader å søke om naturskadeerstatning og/eller avlingsskade.

Open pelsdyrgard i Hemsedal

Laurdag 5. og Sundag 6. september, vert det arrangert Open Pelsdyrgard i Hemsedal. Dette er hjå Sigbjørn Kirkebøen ved Ulsåk på laurdag, og hjå Trine E. Søderblom i Ålrust på Sundag. Begge dagar kl 12 – 15.

Møte med politikere i Lier

Lier Bondelag i samarbeid med Buskerud og Omegn Gartnerforening har gjennomført møte med de politiske partiene i Lier. På møtet gjennomgikk de utfordringer og muligheter som næringen i Lier har. Lier Bondelag la vekt på et sterkt jordvern.

Sikkerhetsdag for bonden

Velkommen til sikkerhetsdag for bonden torsdag 17. september kl. 9.30 – 15.00 på Torpomoen. Tema "Brannforebygging og førstehjelp". Pris: kr 600,- inkludert lunsj. Påmelding til HAVA BHT på post@hava.no eller sms til 966 21 996 innen 10.sept.

Bygdeungdomslaget trenger din hjelp

Norges Bygdeungdomslag arrangerer sitt Landsstevne i Vikersund 14.-19. juli 2015. I denne sammenheng trenger Bygdeungdommen dugnadshjelp til vaktmannskap fra Bondelagsmedlemmer i Buskerud.

Live Skinnes vinner Askeladdprisen

Bloggeren Live Skinnes fra Krødsherad er en ekte Askeladd. Hun ser muligheter og det hun tar i blir til gull. Askeladdprisen gis til en ung gründer i bygdenorge.

Reinsdyrjakt på Hardangervidda

Det er også i år muligheter for medlemmer i faglaga i Buskerud til å kjøpe jaktkort for rein i Geitvassdalen på Hardangervidda.

50 frammøtte til orienteringsmøte

Ål Bondelag og Modum Bondelag har sammen med Buskerud Bondelag holdt orienteringsmøter om den inngått jordbruksavtalen denne uken.

Åpent møte om jordbruksforhandligene og lammeslakttilskuddet

Det inviteres til informasjonsmøte om inngått jordbruksavtale med spesielt fokus på lammeslakttilskuddet. Det arrangeres to like møter i Buskerud. Thon Hotel Hallingdal (Ål) 3.juni kl.19.30 og Tyrifjord Hotell (Vikersund) 4.juni kl. 19.00.

Ekstra plantevernkurs på FK Hønefoss, mandag 8. juni

SNS Buskerud, landbruk setter opp ytterligere et plantevernkurs 8. juni. Vi har flere brukere som ikke kom med på kurs tidligere i vår, og da vi beklageligvis måtte avlyse et kurs 30. mai, er vi godt fornøyd med å kunne tilby kurs i juni.

Ikke mer matproduksjon på norske ressurser

Fylkesleder Egil Christopher Hoen og flere andre bønder var samlet foran storskjerm når Statens tilbud ble lagt fram på pressekonferansen kl 13:00 i dag. Mange var spente på tilbudet, i og med at både V og Krf har vært klare i sine forventninger foran årets jordbruksoppgjør. Skuffelsen var derfor svært stor når Statens tilbud kom på bordet.

Vårslepp

Likke sikkert som det går mot vår starter landbruksorganisasjonene i Ringerike og Hole planlegging av Vårsleppet på Felleskjøpet sammen med Felleskjøpet sine ansatte. Dette har blitt en tradisjon som snart er 25 år gammel, og lørdag 11. april var det i år som i fjor mange som møtte opp, anslagsvis 3.500 personer var innom.

Matpakkeaksjon

Øvre Eiker Bondelag stilte i dag tidlig opp på Hokksund stasjon og gjennomført en matpakkeaksjon. 150 matpakker ble delt ut sammen med brosjyre og button til fornøyde togpendlere.

Årsmøte Buskerud Bondelag

Årsmøte i Buskerud Bondelag samlet 60 personer på Tyrifjord Hotell. Fylkesleder Egil Chr. Hoen holdt en strålende tale til årsmøte. Ål Bondelag ble kåret til årets lokallag i Buskerud og Vidar Kolbjørnsgard ble kåret til ”Årest gla`bonde”.

Stinn brakke på Fossesholm

Det var stinn brakke på Fossesholm på tirsdag med over 130 personer i salen. Øvre Eiker Bondelag og Nedre Eiker landbrukslag hadde gått sammen om å invitere Lars Petter Bartnes og Ingebrigt Steen Jensen til Fossesholm.

"Bonden som byggherre"

Velkommen til et spennende møte om videre satsing på bygg og konstruksjoner i landbruket. Tema: Prosjektering, brann, konstruksjon, ansvarlig søker, byggeledelse. Arr. Norderhov Sogneselskap onsdag 11. mars kl.18:00. Sted: Roar Jørgensen AS i Hverven Atrium, Hvervenmoveien 45, 3511 Hønefoss

Tre kurskvelder i økologisk korndyrking

Gjennom tre torsdagskvelder i mars på Rosthaug vgs, avd. Buskerud, Modum, blir det gitt viktig kunnskap om økologisk korndyrking.

INTENSIVKURS OG WEBINAR ØKOLOGISK KORNPRODUKSJON

Har du lyst til å legge om drifta til økologisk, men føler deg ”litt grønn”? Delta på intensivkurs! Kurset er ment som et tilbud til nybegynnere i økologisk drift og til dem som vurderer omlegging. Kursleder er landbruksrådgiver Silja Valand fra Norsk landbruskrådgiving Østafjells.

VELKOMMEN TIL VÅRENS STORMØTE

"En fantastisk framtid for landbruket". Det inviteres til stormøte 10.mars kl. 18.00 på Fossesholm herregård. Lars Petter Bartnes forteller om sitt første år som leder i Norges Bondelag og peker ut kursen framover. Ingebrigt Steen Jensen gir oss godfølelsen med foredraget "En fantastisk framtid for landbruket". Enkel servering. Arr. Nedre Eiker Landbrukslag og Øvre Eiker Bondelag.

Møte "Fagbrev som agronom og gartner"

Det inviteres til informasjonsmøte "Førsøksordning - Fagbrev som agronom og gartner". Onsdag 11.03 kl. 19.00 i Collet bygningen på Buskerud Landbruksskole.

Stormøte 17.februar

Hvordan skal vi produsere mat i Norge i framtida? Det inviteres til debattmøte 17.februar kl.18.00 i Øvre Eiker Rådhus. Innledning fra Christian Anton Smedshaug, Gunstein Instefjord fra Forbrukerrådet og Egil Nilsen fra NNN. Politikerpanel med representanter fra H, V, Ap og Sp. Arr. Buskerud Bondelag og LO Buskerud.

Stort engasjement

Lars Fredrik Stuve var hyret inn som innleder til temamøte om korn i jordbruksavtalen på Sanden Hotell i Hokksund 28. januar. Snaut et 30-talls personer var samlet.

Fagmøte "Finans og økonomi i landbruket"

Landkreditt og Felleskjøpet inviterer til fagmøte på Felleskjøpet Kongsberg, tirsdag 27. januar.

TEMAMØTE KORN I JORDBRUKSAVTALEN

Buskerud Bondelag inviterer til temamøte "Korn i jordbruksavtalen". Innleder er direktør i Norske Felleskjøp, Lars Fredrik Stuve. Onsdag 28. januar kl.19.00 på Sanden Hotell, Hokksund.

Fagdag " Framtidsutsikter i fjellandbruket "

Ny giv i landbruket i Ål inviterer til fagdag på Lien, laurdag 24. januar 10.30-16.00. Framtidsutsikter i fjellandbruket - tips og triks for betre økonomi.

Våre samarbeidspartnere