Nyheter

Elitebekaren Brede har ei travel førjulstid!

I løpet av de tre siste ukene har utvalgte bekrar med Brede i spiss hatt det travelt med iherdig parringsaktivitet rundt om i Hallingdal. Men tro ikke at det er snakk om fri sex, her handler det om en ting: Best når det gjelder!

Prisdryss til Egge gård for sider og vin!

Marius Egge på Egge gård i Lier i Buskerud fikk førsteplass både for sin Rosè sider og for Egge gårds Iseple som beste eplevin under utdelingen av priser til Årets beste eplemost og sider 2013.

Presentasjoner fra ledermøtet

Det var mange og aktuelle foredrag på ledermøtet til Østfold og Buskerud i november. Vi har samlet presentasjonene og gjort dem tilgjengelig for både de som deltok på møtet og for alle andre interesserte.

Gaupekvoter for jakta 2014

Rovviltnemnda i region 2 har vedtatt kvoter for jakt på gaupe i februar og mars 2014 på 30 dyr, hvorav maksimalt 12 hunndyr, kan felles. Bondelagene i regionen har jobbet tett opp mot nemnda i denne saken.

Vervekurs på Tyrifjord ga 7 nye medlemmer!

Rundt 25 bondelagsmedlemmer fra lagene i nedre deler av fylket møtte opp på Tyrifjord Hotell da Brita Skallerud holdt vervekurs forrige uke. Flere sa at denne kvelden inspirerte virkelig til å verve flere nye medlemmer!

HANEN inviterer til regionmøter

I forbindelse med prosjektet "Mobilisering og utvikling av HANEN Buskerud. Utvikling og synliggjøring av tilbydere innen naturbasert reiseliv - lokal og kortreist mat" inviterer HANEN Buskerud til åpne regionmøter i Hurum, Hønefoss, Numedal, Eggedal og Hallingdal.

I kø for å få malt sitt eget mjøl!

Om lag 7.500 mennesker var innenfor portene på Egertorvet Matfestival i helga. Været viste seg fra sin aller beste side og styreleder i stiftelsen Egertorget Matfestival, Torunn Hovde kunne ønske alle velkommen til en trivelig dag med fokus på kortreist kvalitetsmat. På standen til Småbrukarlaget og Bondelaget var det maling av eget mjøl som fenget mest.

Takk for innsatsen!

Først takk til alle dere Bondelagsmedlemmer i hele fylket som har gjort en innsats for å synliggjøre matproduksjon og landbrukets betydning for fylket vårt. Vår sak har blitt lagt merke til av politikere, journalister og har vært et viktig tema for mange velgere.

Gratulerer med Stortingsplass til de som nå skal representere Buskerud!

Vi gratulerer de som nå skal ta sete i Stortinget og være ombudsrepresentanter for Buskerud. Vi ønsker alle lykke til med arbeidet og vi i Buskerud Bondelag ser fram til konstruktivt samarbeid for å sikre norsk landbruk mulighet til å produsere god og trygg mat i et marked med økende etterspørsel.

Det kommer til å bugne av gode smaker på Egertorget Matfestival!

I morgen braker det løs med den niende matfestivalen i Varlo park i Hokksund. Arrangørene melder om nydelig vær og forventer storinnrykk. Lokalmattorget er større enn noen gang og med tilbud for alle som er glade i mat med sjel og kvalitet!

Matvalget få dager unna!

Vi står foran et valg – et viktig valg. Matvalget. I Buskerud gir sysselsatte i landbruket og tilknyttede næringer til sammen grunnlag for nærmere 8000 arbeidsplasser, det er 6% av alle sysselsatte i Buskerud. Vi er ei viktig næring! Vi sørger for mat på bordet og at fylket vårt ser ut som det gjør.

Vi skulle jo diskutere næringsutvikling forstås!

Landbruket er en helt naturlig del av verdiskapningen og næringsutvikling for hele Ringeriksregionen. Verdiskapningen for næringen og landbruksbasert industri var på drøye 0,5 milliarder kroner i 2011.

Kun kort tid igen til matvalget!

Det er bare dager igjen til vi skal gå stil stemmeurnene. Det er stor aktivitet i lokallaga med rundballe-aksjoner og brosjyrer som skal ut til folket. I Skoger, som ble utnevnt til årets lokallag, har de også utarbeidet en egen brosjyre.

Presentasjon av Lena Reitan, Buskerud SV

I presentasjonsrunden av Stortingspolitikerne og førstekandidatene fra Buskerud om deres mat- og landbrukspolitikk i forkant av valget, har vi kommet til Sosialistisk Venstre. Her er svarene fra Lena Reitan førstekandidat for Buskerud Sosialistisk Venstre.

Rundballeaksjonen ”ruller videre” i Buskerud

Kampanjen er i full gang i fylket og på Sokna har fylkesleder Torunn Hovde kjørt ut rundballer med MATVALG på.

Vi skulle jo diskutere næringsutvikling forstås!

Landbruket er en helt naturlig del av verdiskapningen og næringsutvikling for hele Ringeriksregionen. Verdiskapningen for næringen og landbruksbasert industri var på drøye 0,5 milliarder kroner i 2011. Torunn Hovde mener flere burde akseptere at jord og skog er en viktig del av næringsutviklingen i regionen.

Hole meldt seg på rundballekampanjen!

Hole Landbrukslag har også meldt seg på rundballekampanjen. De har plassert ut henger og rundballer midt på Steinsletta der 14.000 biler passerer i døgnet.

Havregeneralen er fra Klokkarstua i Hurum

Vi gratulerer Rune Sandsether som ny styreleder av Norsk Havreforening. Havren er den eneste kornsorten som har sin egen interesseorganisasjon i Norge. Nå arrangeres NM i havredyrking for å fremme kornsorten.

Informasjonsplakat på plass i Skoger!

Tidligere i år ble lokallaga oppfordret til å sette opp de nye informasjonsplakatene - Her dyrkes..., som forteller om hva jordbruksarealet brukes til. Skoger Bondelag har gjort en informasjonsjobb med å henge opp plakater.

Leder av "Årets lokallag"

Ole Hans Unelsrød leder Skoger Bondelag, som ble kåret til "Årets lokallag" på årsmøtet i Loen. De fikk prisen på grunn av et høyt aktivitetsnivå, allsidige og originale aktiviteter og god synlighet og samarbeidsvilje i lokalmiljøet. Ole Hans er neste mann ut i vår presentasjonsrunde av lokallagsledere.

Per Olav Krekling ser en klar trend til at bondens arbeid verdsettes stadig mer

Lederen i Øvre Eiker Bondelag, Per Olav Krekling er nestemann ut i vår presentasjon av lokallagsledere i Buskerud. Krekling er også en medievant lokallagsleder, senest i Nationens 1. juni der han går i bresjen for å så gras og selge fôr, på åker der det ikke er mulig å dyrke korn i år.

Øivind Gurandsrud - organisasjonsmenneske gjennom en årrekke!

Vi har kommet til lederen i Lier Bondelag i vår nye faste sak md å presentere lokallagslederne i Buskerud.

Gode råd og tips om en kopp kaffe i en fuktig vår!

Det bøtter ned om dagen. Elver og bekker går utover sine bredder, kummer og avløp omdannes til fontener. Det er kaldt om natta, våronna er allerede flere uker forsinket og enda mer regn er i sikte. Det er da det blir rent ut komisk å få høre at det beste rådet er å være tålmodig og vente med å kjøre i jorda før det blir lagelig.

Utsatt for flom i Buskerud?

Mange steder i fylket har vært utsatt for svært store mengder nedbør i dagene etter pinsen og det ser ut som det kommer ytterligere millimeter denne uka også. Det kan være aktuelt for de som har vært utsatt for store nedbør-/flomskader å søke om naturskadeerstatning.

59 grader Topptur skapte blest om studieretning Naturbruk

60 elever fra de tre naturbruksskolene i Buskerud var samlet til konkurranse og en annerledes utedag på Kongsberg tidligere i mai. Målet med dagen var å skape blest om Naturbruk som studieretning.

Status på våronn og flomsituasjonen i Buskerud

Også Buskerud er flomutsatt. Det har kommet store mengder nedbør siste døgn, f.eks. kom 75 mm nedbør i området Ringerike/Modum i går. Våronna er forsinket med uker mange steder og de store nedbørsmengdene forverrer situasjonen ytterligere.

Hønefoss bonde jakter på kjærligheten!

Seks bønder presenteres i "Jakten på kjærligheten" på TV2 mandag 27. mai. Thor Gunnar Tangen fra Hønefoss er en av disse. Blir han en av de fire som får flest brev møter vi han igjen ved seriestart til høsten!

2012 et toppår for frukt og grønt

Frukt og grøntnæringa er inne i en god vekstperiode, med en spesiell høy vekstrate for 2012. I Gartnerhallens årsrapport for 2012 kan vi lese at de aller fleste produktgruppene hadde god vekst for fjoråret.

Håkon Haug Laa håper statusen til bonden øker slik at ungdommen vil satse på landbruket!

I vår nye faste serie med presentasjon av lokallagslederne i Buskerud har vi kommet til Håkon Haug Laa, Ål Bondelag.

Pressemelding Buskerud Bondelag - Viktig barriere brutt

Buskerud Bondelag mener at en viktig barriere er brutt når bønder i år får en sterkere inntektsvekst enn andre grupper. Årets jordbruksoppgjør reduserer i snitt inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet med 12 000 kr per årsverk.

Beredskapstelefon rovvilt i Buskerud i sommer

I perioden 15. mai – 15. oktober har Fylkesmannen beredskapstelefon for rovvilt. Vakttelefonen er først og fremst beregnet for husdyreiere i Buskerud som har akutte problemer knyttet til angrep på husdyr fra fredet rovdyr.

Bøndene inntok Drammen

Mange har sett Felleskjøpets reklame hvor bøndene inntar byen for å hjelpe byfolket med hagearbeid. Det var nettopp slik god hjelp små og store i Drammen fikk i helga!

Produksjonsstøtten er ikke lettjente penger for bonden!

Fylkesleder Torunn Hovde, vil ha flere til å forstå at statsstøtte til bonden ikke er lettjente penger. I intervjuet "Bønder som satser" i lørdagens utgave av Ringerikes Blad, kan du lese om produksjonsstøtten som viktig inntektskilde for bøndene og om bøndene på Nordre Sørum gård ved Steinsletta som satser friskt på jordbær og korn.

Lederen i Nedre Eiker ville bli cowboy som stor!

Knut Olav Stryken, leder i Nedre Eiker Landbrukslag er førstemann ut i vår nye fast sak med presentasjon av alle lokallagslederne i Buskerud. Vi har stilt alle et sett med spørsmål og kommer til å legge ut en presentasjon i uka.

Lam som koser seg i vårsola!

Lamminga er over etter en travel april med våkenetter for sauebøndene. Hos Eldor Bjerke på Ask har det blitt mange små og i dag var det løping i det fri i knallvær. Her er noen øyeblikksbilder fra "vårsleppet" for de lodne små!

Staten tilbyr 25.000 kr pr årsverk

Staten tilbyr jordbruket ei ramme som gir grunnlag for en inntektsøkning på om lag 25.000 kr per årsverk.

Lokalavisene i Buskerud setter flittig på stoff fra Bondelaget!

Vi opplever at flere av lokalavisene i Buskerud er positivt innstilt til å avse spalteplass til kronikker, leserinnlegg og andre saker fra oss i disse jordbruksforhandlingstider!

Er du en Askeladd?

Norges Bondelag og Landkreditt deler årlig ut en pris til ungdom opptil 35 år som er i ferd med, eller har etablert ny næringsvirksomhet på bygdene. Du kan foreslå deg selv eller andre. Fristen er 5. mai.

Klart for nytt kuslipp på Eiker gårdsysteri

I morgen 1. mai er det klart for årets kuslipp på Eiker gårdsysteri. Kuslippet har blitt en tradisjon og i fjor var det folkefest med 2500 personer!

Balansert og jordnært bondekrav

Nå har politikerne mulighet til å vise vilje til å oppfylle sine egne ambisjoner om økt matproduksjon. Jordbrukets krav er i år på 1,97 milliarder kroner.

Bli med og hjelp eplegården Søndre Storsand!

Har du lyst til å være med og drive en eplegård? Eplebonde Tor Erling Gransæther på gården Søndre Storsand i Hurum, eier en av seks gårder i Bondelagets konkurranse Andelslaget. Nå kan du bli "andelseier" i andelslaget på Bondevenn.n. 1. premiern er en gårdsferie verdt kr 30 000,-.

Øvre Eiker utnevnte Bondevenner i kommunen!

Bondelaget i Øvre Eiker er så begeistret for kommunen sin at de valgte dem som Bondevenner. - Det beviser at landbruket har venner i Øvre Eiker, og at kommunen tydelig signaliserer at landbruket er viktig her, understreket Egil Chr Hoen.

Bondevenner utnevnt på Vårsleppet på Felleskjøpet!

Under Vårsleppet på Felleskjøpet lørdag 13.april utnevnte Landbruksorganisasjonene på Ringerike vinnerne av Bondevennprisen.

Unge Bønder-kurs, eierskiftekurs og plantevernkurs på trappene i Buskerud!

En rekke kurs vil bli arrangert i regi av Studieforbundet Næring og Samfunn Buskerud i løpet av 2013. Et Unge Bønder kurs på forsommeren er et av disse.

Avisa Hallingdølen kåra til Bondevenn!

Lokallaga i Hallingdalen har hedret Hallingdølen for måten de opplyser og informerer innbyggerne i Hallingdalen om landbruket sin situasjon. Bøndene i Hallingdal er glade for å ha Hallingdølen som venn!

Buskerud Bondelag utnevner flere Bondevenner!

På møte om økt matproduksjon i Buskerud utnevnte fylkesleder Torunn Hovde landbruksdirektør Astrid Aass og flere av hennes kolleger til Bondevenner. Dag Øyvind Henriksen (H) og Steinar Berthelsen (Ap) fikk også den samme hederstittelen av Hovde.

Statssekretær Harald Buttedahl med inspirerende foredrag til årsmøtet i Buskerud!

Årsmøtet i Buskerud ble gjennomført i tradisjonens tro 11. april. De lokale årsmøteutsendingene og gjester fikk med seg et inspirerende og underholdende innlegg fra Buttedahl fra LMD. Utnevnelser av Bondevenner og et nytt æresmedlem av Buskerud Bondelag fant sted.

Torunn Hovde gjenvalgt som leder!

Torunn Hovde ble enstemmig gjenvalgt som leder av Buskerud Bondelag på årsmøtet 11. april. Per H. Liahagen fra Gol ble gjenvalgt som nestleder og inn som nytt medlem i styret kom Signe Røren Dahlen fra Øvre Eiker.

Vellykket aksjon med utdeling av frokostpakker på Kongsberg stasjon!

Allerede klokken sju i dag møtte lederen i Sandsvær Bondelag Kjell Gunnar Gravningen og hans bonde-kolleger opp for å dele ut frokostpakker. 250 pakker var raskt levert ut til togpendlerne.

Bli med og dyrk Norge i konkurransen ”Andelslaget”

Norges Bondelag inviterer nå alle til å bli med og drive en gård. På bondevenn.no kan du lage ditt eget andelslag og hjelpe en bonde med å løse utfordringer han møter på gården fra nå og til september.

Våre samarbeidspartnere