Nyheter

Uoversiktlig situasjon etter utfordrende vær

Uværet Hans har allerede gjort svært stor skade i øvre deler av fylket vårt, og vannmassene er nå på vei nedover i fylket. Har du fått skader på privat eiendom som følge av mye nedbør og flom, kan du ha krav på naturskadeerstatning. Husk at det er viktig å dokumentere skadene fortløpende.

Reisebrev fra Kornprogrammets fagtur!

Kornprogrammet i Viken inviterte til fagtur til Brunnby Lantbrukardagar i Västerås 5.-.7. juli 2023. Hovedmålet var Brunnby lantbrukardagar, men det var lagt inn gårdsbesøk på vei til og fra. Det å besøke noen og få høre om deres drift, ga spennende faglige diskusjoner og ikke minst inspirasjon.

SE OPPTAK - Hvordan levere rester og gamle plantevernmidler?

Nylig sendte Mattilsynet ut en pressemelding hvor alle blir oppfordret til å levere gamle plantevernmidler på godkjent avfallsmottak. I den forbindelse har vi fått spørsmål om hvordan dette skal gjøres og til hvilke aktører. Kornprogrammet i Viken inviterte til kort teamsmøte for bønder om temaet. Her kan du se det i opptak og laste ned presentasjonene.

Sommerhilsen fra fylkesleder

Etter en vinter med rekordmye snø som førte til en sein vår, kom sola. Nå har det vore mykje sol og lite regn over en periode, noe som har ført til store avlingsskader spesielt på kornet. Bondelaget jobber med å få erstatningsordningen til å fungere best mulig.

Hvordan levere rester og gamle plantevernmidler?

Nylig sendte Mattilsynet ut en pressemelding hvor alle blir oppfordret til å levere gamle plantevernmidler på godkjent avfallsmottak. I den forbindelse har vi fått spørsmål om hvordan dette skal gjøres og til hvilke aktører. Kornprogrammet i Viken inviterer til kort teamsmøte for bønder om temaet fredag 30. juni. kl. 09.00 – 10.30.

Politikere på gårdsbesøk i Ål

Fylkestings- og kommunepolitikere fra Venstre, Frp, SV, Rødt, Sp og Høyre hadde satt av en dag til gårdsbesøk for å lære mer om fjellandbruket.

Varmt og tørt eller vått og kaldt? - Dokumenter skadene

Når været skaper store utfordringer og det resulterer i avlingssvikt en ikke har mulighet for å sikre seg mot, har en mulighet for å søke om tilskudd.

Politikere på gårdsbesøk i Lier

Lier viste seg fra sin beste side da fylkestings- og kommunepolitikere var på gårdbesøk på Gilhus gård og på Fellespakkeriet i Lier. – Vi er veldig glade for at dere har satt av en dag til å lære om landbruk, sa fylkesleder Håkon Haug Laa til politikerne og ønsket velkommen før han overlot roret til vertskapet på Gilhus Gård.

Sigdal i strålende sol

Buskerud Bondelag la styremøte 30.05. til Sigdal og lokallagsleder Roxana Stangebye på Ramstad gård. Sigdal viste seg fra sin aller beste side og vi besøkte Jokstad Vilt og Tamt, Sigdal Mølle og bonde Frode Haga. – Veldig fint for oss i styret å bli godt kjent med hele fylket vårt sier fylkesleder Håkon Haug La

Mangel på tilgang til plantevernmidler

Denne uka har Norges Bondelag, Gartnerhallen, Norsk Landbruksrådgivning og Gartnerforbundet hatt møte med landbruks- og matminister Sandra Borch om tilgangen til plantevernmidler i frukt.

Viktig inntektsvekst for bonden

Norges Bondelag har blitt enige med staten om en jordbruksavtale for 2024. – Bonden trenger inntektsvekst, og avtalen bidrar til det. Styrking av melkeproduksjon og velferdsordningene er viktige prioriteringer i avtalen, sier fylkesleder Håkon Haug Laa.

Følg med og del på #bondeTV

Hva jobber bøndene med akkurat nå? Det kan du se 9. mai på Bondelagets Facebook og Instagram, og er du bonde selv vil vi gjerne at du deler fra egen gård!

Stor avstand i tetting av inntektsgap

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret har en langt lavere inntektsvekst enn jordbrukets krav. – Skal vi fjerne tvilen i landbruket slik at bonden fortsetter som matprodusent, er det helt nødvendig med et kraftigere inntektsløft, fastslår fylkesleder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa.

Situasjonen alvorlig - nå trengs politisk vilje til et kraftig inntektsløft

-Den økonomiske situasjonen i landbruket er alvorlig, og behovet for å løfte inntektene er stort. Vi må sikre at bonden fortsatt vil være matprodusent, vi trenger bøndene i hele landet og i Buskerud, sier fylkesleder Håkon Haug Laa i Buskerud Bondelag.

Kraftig fall i inntekten til melkebonden

Samlet inntekstvekst for jordbruket i 2023 er lavere enn forventet, og gir ingen realinntektsvekst. – Tallene bekrefter en svært tøff økonomisk situasjon for melkebonden, og hele næringa trenger et kraftig inntektsløft, sier bondelagsleder Gimming.

Oppskrift på økt norsk selvforsyning

Norges Bondelag lanserer nå sin plan for hvordan Norge kan nå målet om 50 prosent selvforsyning på norske ressurser.

Gjenbruk av trevirke

Buskerud Bondelag deltar i prosjektet SirkTre som har som formål å bruke gammelt trevirke i nye bygningsmaterialer. Bondelaget har bevilget penger til prosjektet gjennom Norges Bondelags og Gjensidiges Bærekraftsfond.

Gol bondelag kåret til årets bondelag

Buskerud Bondelag deler også ut pris til årets lokallag. -Lokallaget har et styre som gjennomfører sine plikter og har alt på stell. -Men det vi ikke minst må trekke fram er at laget inviterte hele dalen på bondepub med stor suksess og svært godt oppmøte.

Årsmøtet besøkte Stein Gård

Også i år dro årsmøte i Buskerud Bondelag på tur. Denne gangen hadde vi lagt turen til historiske Stein Gård og Henrik Hornemann, bonde på gården, orienterte både om drifta og gårdens historie.

Roxana Stangebye kåret til årets Gla`bonde

Buskerud Bondelag har hvert år de senere årene kåret «Årets gla’bonde". Roxana Stangebye fikk den gjeve prisen årets Gla`bonde. - I tillegg til at hun framstår som svært positiv er hun også faglig veldig dyktig, sa fylkesleder Haug Laa

Håkon Haug Laa gjenvalgt som fylkesleder

På årsmøte i Buskerud Bondelag ble Håkon Haug Laa gjenvalgt som fylkesleder. Eirin Trintrud ble ny nestleder. Thomas Kjørstad, Sandsvær ble valgt inn som nytt styremedlem og Grethe Bergflødt Sylling, Lier ble valgt inn som nytt 1. varamedlem. Ole Anders Hodnungseth ble gjenvalgt, Bernt Gran var ikke på valg og fortsetter i styret.

Grønt fagsenter Buskerud 5år

Søndag 12. mars var det 5 år siden Grønt Fagsenter Buskerud så dagens lys og fredag 10. mars ble dette behørig feiret. – Det er svært prisverdig at fylkeskommunen har prioritert å bruke midler både på Grønt Fagsenter og nytt fjøs på Buskerud, sa nestleder Bernt Gran i sin hilsningstale.

Kornprogrammet i Viken inviterer til fagtur

I år går turen til Brunnby Lantbrukardagar i Västerås i Sverige 5.-7. juli.

Invitasjon til veiledningsmøte for bruk av plantevernmidler på arealer nær vann

I 2023 vil Mattilsynets tilsyn på plantevernmiddelområdet konsentrere seg spesielt om bruk av plantevernmidler på gårder nær overflatevann og langs elver og bekker som renner ut i disse. Veiledningsmøte vil gå gjennom kravene i plantevernmiddelforskriften som gjelder primærprodusenter av vegetabilier i nærheten av vann.

Stort engasjement på møte om jordbruksforhandlingene

Fylkesleder Håkon Haug Laa ønsket velkommen da Buskerud Bondelag hadde åpent møte 22.02. om jordbruksforhandlingene. Christian Anton Smedshaug fra Agri Analyse innledet om landbruket i norsk og internasjonalt perspektiv mens 1. nestleder i Norges Bondelag, Egil Chr. Hoen orienterte om forventninger fram mot jordbruksforhandlingene 2023

Proteinskolen 2023

Vi inviterer til kurs om proteinvekster - erter, åkerbønner (og litt om oljevekster).

Årets stormøte korn 2. mars

Østfold og Akershus Bondelag inviterer til årets stormøte korn torsdag 2. mars kl. 18.30 i Askim Kulturhus. Årets tema er beredskap, og betydningen av norsk kornproduksjon i et beredskapsperspektiv. Sjekk programmet her ?

Seminarserie "Fra plog til rot"

Vi inviterer til seminarserien «Fra plog til rot». Gjennom 3 kvelder på Teams får du innføring i dyrkning av fangvekster, og omstilling til redusert eller ingen jordarbeiding.

Avspark for jordbruksforhandlingene 2023

Tirsdag 13. desember gikk avsparket for jordbruksforhandlingene 2023 i Buskerud Bondelag. Fylkesleder Håkon Haug Laa ønsket seniorrådgiver i Norges Bondelag velkommen. – Vi er glad for å ha Anders her, dette er en veldig fin start på arbeidet med jordbruksforhandlingene 2023, sier fylkesleder Haug Laa

Inntektsutvalget – Buskerud Bondelag har levert sitt høringssvar

Buskerud Bondelag har behandlet NOU 2022:14 Inntektsmåling i jordbruket. - Utvalget er tydelige på at bøndenes jordbruksinntekt pr. time er lavere enn i resten av samfunnet, og at driftsresultatet i snitt ikke gir markedsmessig avkastning til både arbeid og kapital. – Dette er det viktigste å ha med i vårt videre arbeid når regjeringa skal følge opp Hurdalsplattformen som slår fast at inntektsgapet skal tettes. -Nå skal vi jobbe knallhardt for at inntektsløftet skal gjennomføres, fylkesleder Håkon Haug Laa.

Det er jeg som eier grunnen!

Hvilke rettigheter, plikter og muligheter har man som grunneier når myndighetene banker på? Nærmere 60 grunneiere deltok på grunneierkurs, som Buskerud Bondelag arrangerte på Sundvolden.

Nyttig og trivelig ledermøte

23.-24. november hadde Buskerud Bondelag lagt sitt ledermøte til Honne kurs- og konferansesenter i Innlandet. – Veldig nyttig og trivelig å samle tillitsvalgte i Buskerud Bondelag, sa fylkesleder Håkon da han ønsket velkommen. Nestleder i Innlandet Bondelag, Kristina Hegge, ønsket oss velkommen til Innlandet.

Ledermøte besøkte Oplandske Bioenergi

Ledermøte i Buskerud Bondelag besøkte Oplandske Bioenergi for å utforske biokull. Einar Stuve, daglig leder i Oplandske Bioenergi, informerte forsamlingen om pyrolyseprosessen for å omdanne treflis til biokull og hva biokull kan brukes til. Ledermøte fikk omvisning i produksjonslokalene for biokull.

Årsmøte-innspurt

Også forrige uke var det stor årsmøte-aktivitet i fylket vårt. Ole-Martin Rud er ny leder i Røyken Bondelag, mens i Nes og Flå, Flesberg og Rollag, Nedre Eiker og Sandsvær ble lokallagslederne gjenvalgt. Vi gratulerer alle!

Grunneierkurs på Sundvolden

Buskerud Bondelag arrangerer kurs om rettigheter, plikter og muligheter man har som grunneier når myndighetene banker på. Innledere fra Buskerud Bondelag, Bondelagets avdeling for regnskap, skatt og juridisk service og Dæhlin Sand Advokatfirma AS.

Skattekurs i Buskerud

Bondelaget er i gang med høstens skattekurs for samarbeidende regnskapskontor. I Buskerud var det samlet nærmere 170 regnskapsførere 3. og 4. nov. på Storefjell for å få faglige oppdateringer innen regnskap, skatt og avgift.

Mange lokallagsårsmøter siste uka

Gjenvalg på ledere i Sigdal og Eggedal, Gol, Ål, Norderhov og Hole. Per Olav Krekling gjør comeback som lokallagsleder i Øvre Eiker. Vi gratulerer både gamle og nye ledere

Det nye fjøset et stort løft for naturbruksutdanninga

Forrige uke hadde Buskerud Bondelag sitt styremøte på Buskerud Landbruksskole. På planen sto også en orientering fra skolen, inkludert en oppdatering på drifta av det nye fjøset. – Det nye fjøset er et stort løft for skolen, sier rektor Bjørn Erik Buøen.

Kornprogrammet i Viken arrangerer Klima- og miljøskole og Kornskole.

I høst og vinter arrangerer Kornprogrammet i Viken både Klima- og miljøskole og Kornskole. Klima- og miljøskolen arrangeres på Teams, mens Kornskolen arrangeres fysisk. I Buskerud arrangeres kornskolen på Buskerud Landbruksskole, på kornskolen får du lære om en økonomisk og miljøvennlig måte å dyrke korn på.

Årsmøtene i lokallaga i full gang.

Årsmøtene i lokallaga er i full gang. Forrige uke ble Sverre Hartvig Renskaug ny leder i Lier bondelag og Bjørn Ekeberg ble valgt som ny leder i Skoger Bondelag. I Ådalen landbrukslag fortsetter Stine A.Bjerkeengen, Arne Smøttebråten fortsetter som leder i Hemsedal og Liv Marit Hamarsbøen fortsetter som leder i Hol bondelag.

Nyttig møte med Rødt

Det var god stemning da fylkesleder Håkon Haug Laa tok imot fylkesleder i Rødt Buskerud Hans Petter Thorongil Strøm de Fine og leder i Hallingdal Rødt Hanne Myren på gårdsbesøk for en prat om landbrukspolitikk og fylkesvalgprogram.

Informativt og godt møte om Grytten-utvalget

Tirsdag kveld hadde Buskerud Bondelag invitert til Teams-møte om rapporten fra utvalget som har utredet inntektsmåling i jordbruket, ofte omtalt som Grytten-utvalget (NOU 2022:14). De aller viktigste grunnforutsetningene for å få til et inntektsløft er at det er politisk vilje og at forbrukerne velger norske jordbruksvarer. Det var Eli Reistad og Egil Chr. Hoen skjønt enige om.

Fylkesleder innledet på Drammen næringsforenings sirkulærskole

Næringsforeningen gjennomfører i høst «Sirkulærskolen». På tredje kursdag som ble holdt 12. oktober innledet fylkesleder Håkon Haug Laa om landbruk og klima. – Veldig bra at også landbruket blir invitert til dette, sier fylkesleder Håkon Haug Laa.

Åpent medlemsmøte om inntektsutvalgets rapport

I dag leverte Grytten-utvalget sin rapport om hvordan inntektene i jordbruket skal blir målt. – I viktige spørsmål for bondens økonomi svarer ikke Inntektsutvalget ut våre faglige innspill og forventninger, sier fylkesleder Håkon Haug Laa. Rapporten skal på høring i organisasjonen, også til lokallaga, og medlemmene i Buskerud Bondelag er invitert til Teams-møte om Grytten-utvalget sin rapport 17. oktober.

Inntektsutvalget: Svarer ikke ut om bondens økonomi

– Det er svært viktig å finne en god måte å måle bondens inntekt på. Inntektsutvalget sin vurdering svarer ikke godt nok ut på denne oppgaven, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Nyttig innspills-møte med Buskerud Ap om fylkesvalgprogrammet

Tirsdag møtte vi representanter for programkomiteen i Buskerud Arbeiderparti. – Vi er veldig glade for å kunne komme med innspill til programarbeid sier fylkesleder Håkon Haug Laa. -Dette er også veldig nyttig for oss, sier leder av programkomiteen for Buskerud Arbeiderparit, Mons Ivar Mjelde.

Drømmedag i Hallingdal

Tirsdag 20. september strålte sola fra skyfri himmel og i fjellet lyste høstfargene mot oss da vi viste fram landbruket og det vakre kulturlandskapet i Hallingdal for generalsekretæren i Norges Bondelag, Sigrid Hjørnegård. – Veldig nyttig og hyggelig å treffe dyktige bønder og å lære mer om fjell-landbruket, fastslår Hjørnegård.

Moro å være svinebonde

Vi møter Knut Olav og Anette Stryken hjemme på gården i huset som er fra 1817. Her driver de med svin og korn. – Det er moro å være grisebonde, og jeg er stolt av at hver 5. gris i verden har Norsvin-gener, sier lokallagsleder og svinebonde Knut Olav Stryken.

Suksess for Matveien i Lier

Rundt 100 interesserte hadde tatt veien til Store Gilhus gård da konferansen Matveien 2022 gikk av stabelen 13.09. -Vi skal bygge opp en sentral møteplass for matnæringa og beslutningstakere, sa Lie-ordfører Gunn Cecilie Ringdal da hun ønsket velkommen. Innlederlista var spekket med gode innledere, blant dem var også leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming.

Forsterking av strømstøtteordningen må til for å sikre matproduksjon.

Vi har vært på besøk hos veksthusbonde Hans Kristian Bjørnstad Jensen i Lier, og strøm var selvfølgelig et tema. – Jeg er glad for Bondelagets forslag til departementet om forsterking av strømstøtteordningen. Dette er en nødvendig justering for at ordningen skal fungere etter intensjonen og vil bidra til å sikre norsk matproduksjon, sier Jensen.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere