Det var i fjor at paret kjøpte gården på det åpne markedet.

– Vi hadde lenge sett oss ut akkurat denne gården, og hadde hatt lyst en god stund til å kjøpe den. Så da vi fikk tilbudet om å ta over, var vi ikke i tvil. Det var enten oss eller så ville gården blitt lagt ned, sier Marthe Holthe Sirivik.

I dag driver de melkeproduksjon på gården med en kvote på 260 tonn.

Vanskelig å få lån

Det unge paret investerte 9,5 millioner kroner til sammen i gården, men veien dit var ikke lett. De forteller at det var vanskelig å bli tatt seriøst av bankene.Det ordnet seg til slutt for det unge paret, som fikk lån til å kjøpe denne praktfulle gården på Averøy i Møre og Romsdal. (Foto: Privat)

– Når vi kommer to ungdommer på 18 og 19 år og spør om 9,5 millioner kroner i lån er det ikke alltid man blir tatt like seriøst, sier hun.

Men det ordnet seg til slutt da de traff en person i en bank som også drev med gård.

– Hun forsto vår situasjon og ville veldig gjerne at vi skulle få lån til å drive med det vi hadde drømt om så lenge. Så da ordnet det seg til slutt. Men vi må ærlig innrømme at det var ganske vanskelig å få et så stort lån, forteller de.

Trang økonomisk situasjon

Paret forteller at situasjonen økonomisk nå er trang når de skal betjene et så stort lån. Birger må jobbe 100 prosent utenom gården, mens Marthe jobber 40 prosent utenom.

– Det er trangt økonomisk. Det hadde jo vært greit å kunne sluppet å måtte jobbe utenom. Men gården er fra 1992, og det er mye som skulle vært gjort med den. Så for å få råd til det så må vi jobbe ekstra, forteller de.

De nevner blant annet gulvspaltene i fjøset som må skiftes ut, som de hittil ikke har hatt råd til å fornye.

– Men heldigvis har vi fått innvilget støtte fra Innovasjon Norge til dette, så vi skal begynne i sommer å skifte dem ut. Denne støtten er vi helt avhengige av for å kunne fortsette å produsere framover, forteller de.

Med tanke på hvordan velferdsordningene i landbruket er, er nok ikke dette den beste tiden å få barn på.

Marthe Holthe Sirivik holdt tidligere denne uka en flammende appell for våre politikere om situasjonen som ung bonde

Vil leve av bondeyrket

For at de skal kunne få det bedre som bønder ønsker de seg en høyere målpris på melka. Pluss at de ønsker seg kompensasjon for alle prisøkninger som har vært i det siste.

– Håpet for framtiden er at det skal gå bra å leve av å kun være bonde. Det er det vi sikter etter. Jeg ser at mange andre bønder kutter ned på for eksempel gjødsel, men dette tror ikke vi er riktig vei å gå. Det vil gi mindre gras. Kyrne må ha både bra og nok fôr for å få det best mulig.

De peker også på velferdsordningene som de håper vil bli bedre etter hvert.

– Vi vil gjerne ha barn. Noen som på sikt kan ta over gården når vi ikke klarer mer. Men slik det ser ut nå, med tanke på hvordan velferdsordningene i landbruket er, er nok ikke dette den beste tiden å få barn på. Vi håper det kommer et løft i velferdsordningene snarest, sier de.

Vil anbefale andre å satse på landbruket

Selv om både Marthe og Birger synes døgnet har for få timer og at det er mye å gjøre som bonde, vil de absolutt anbefale andre unge som drømmer om å bli bonde til å satse.

– Har du en drøm om å bli bonde, så gå for den drømmen. Det vi anbefaler alle å gjøre er å snakke med mange forskjellige banker først. Det er greit å finne en bankperson som kan landbruk og vet hva det er snakk om, anbefaler de.

 

Hør også Marthe Holthe Sirivik som gjest i Landbrukspodden: