Helt siden 2003 har Norges Bondelag jobbet aktivt for å legge til rette for et sterkere og mer fruktbart samarbeid mellom hotell- og restaurantnæringa og norske matprodusenter. Våre engasjerte Bondelagskokker har bidratt til at norske restaurantmenyer består av flere gode og kortreiste kvalitetsråvarer, og vi har fått være tett på utviklingen i næringa som har skutt fart de siste årene. For å ivareta og samtidig utvikle norske mattradisjoner og -kultur mener Bondelaget det er viktig å bli kjent med den delen av næringa som deler vårt engasjement for norsk mat. Den delen av næringa som virkelig nytter de beste lokale råvarene som finnes. Derfor gir vi deg et par tips til neste gang du er på tur i Norge og lurer på hvor de serverer den aller beste lokale maten.

Vesterålen, Nordland

Er du i Nord-Norge og har muligheten til å dra innom Vesterålen i Nordland, kan vi varmt anbefale et besøk på idylliske Kvitnes Gård. I tillegg til å være en vanlig gård med blant annet grønnsaksproduksjon, sauer, griser, høns og fantastisk utsikt, er det en svært anerkjent restaurant og overnattingssted. Restauranten benytter kun råvarer fra nærområdet. Har dem ikke produsert eller sanket råvaren selv så kan kjøkkensjef, og tidligere Bondelagskokk, Hallvar Ellingsen garantere at de kjenner dem som har gjort det. I tillegg slipper du å fundere på hva du skal velge fra menyen. Her er det naturen og sesongen som bestemmer hvilke råvarer som blir presentert. Bortsett fra å velge drikkepakke med eller uten alkohol, trenger du ikke gjøre annet enn å lene deg tilbake og nyte de fantastiske smakene av Vesterålen.

Vi kan garantere at et restaurantbesøk på Kvitnes Gård ikke er som å besøke andre fine dining-restauranter. Man vil ikke møte noen hvite duker på bordene eller kelnere med silkehansker. I stedet møter man ullsokktvang for alle gjester og servitører som nærmest har skitt under neglene. Tidligere på dagen har nemlig servitørene vært og gravd opp grønnsakene som ligger på gjestenes tallerken fra jorda i hagen.

Etter middagen kan du også tilbringe natten på gården og stå opp til en frokost i samme stil som middagen. Deretter oppfordres man til å reise og utforske mer av denne naturskjønne regionen.

Restauranten består av 30 sitteplasser så det anbefales å booke i god tid.

Trøndelag

Er du i Trondheim er det vanskelig å ikke vurdere et besøk på ikoniske Britannia Hotel. I tillegg til å være et femstjerners hotell og være medlem i en eksklusiv verdensklubb for kvalitetssikring, har restauranten Speilsalen en velfortjent Michelin-stjerne. Det er tidligere Bondelagskokk, Mikael Forselius, som er hotelldirektør, og her er man garantert en smakfull og minneverdig reise i noe av det beste Norge kan by på av råvarer. Om dette høres i overkant eksklusivt ut, kan hotellet by på til sammen hele seks ulike mat- og drikkekonsepter. Med andre ord vil man finne noe for enhver smak, enten man er ute etter det mer eksklusive, en hyggelig afternoon tea eller et mer uformelt sted for å ta seg en god matbit.  

Befinner man seg mer lenger, nærmere bestemt i Røros-området, kan vi varmt anbefale å nyte et måltid på restaurant Bergrosa, på Røros Hotell. Før Forselius ble hotelldirektør på Britannia Hotel bidro han, både som kjøkkensjef og senere hotelldirektør på Røros Hotell, til å sette Røros på kartet som en framtredende matdestinasjon. Han nedla et sterkt fokus på lokalmat og gode råvarer fra Røros-regionen, et fokus som er blitt videreført til i dag. Om ikke menyens råvarer er å oppdrive i nærområdet, prioriteres alltid økologiske, nasjonale produsenter. At byen Røros befinner seg på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder gir ingen mindre grunn til å unne seg et besøk til denne flotte matbyen.

Vestland

På Sandane i Gloppen kommune, i Vestland fylke, finner du Gloppen Hotell. Med kjøkkensjef, og tidligere Bondelagskokk, Bodil Fjellestad Eikrem i spissen har hotellet satset stort på lokal og hjemmelagd mat. Dette har ført til høy anerkjennelse og flere priser. Restauranten har blant annet båret tittelen «Norges beste spisested langs veien», fått Reiselivsprisen og vært på vinnerlaget i Det Norske Måltid på TV 2. Med sitt eget produksjonskjøkken i bakhagen, et tett samarbeid med 15 lokale bønder rundt hotellet og fiskere langs kysten, og eget bryggeri, ligger alt til rette for en fantastisk matopplevelse med utelukkende kortreist mat. Vi garanterer at dette vil bli et besøk du vil aldri kommer til å angre på.

På Vestlandet er selvfølgelig Bergen en by som er verdt å besøke. Dersom du skulle få lyst på mat av høy kvalitet, basert på norske råvarer og som serveres i rause porsjoner, er det utvilsomt Spisekroken du skal besøke. Tidenes første Bondelagskokk, Ingvild Skorpen Bøge, er både eier og kokk. Hun byr på en svært spennende meny med tre forretter på en planke, en raus og god hovedrett, og til slutt, tre mindre desserter. Menyen endres stadig etter sesong og råvarer. Den vil imidlertid alltid bestå av ulike varianter av kalv fra Sande Gardsmat i Gulen. Kalv er Spisekrokens spesialitet og de er brennende opptatt av å bruke hele dyret. I tillegg byr menyen alltid på spennende og gode norske oster, for eksempel fra Ostegården i Fana. Av andre kulinariske godbiter kan vi nevne geitekilling, som dukker opp på menyen hver vår. Prøv også husets akevittplanke.

Alle er velkomne på Spisekroken og det er ofte mange stamgjester. Det er en liten og intim restaurant med god atmosfære, men det er ingen hemmelighet at det ofte er fullt hus. Så hvis du opplever at det er fullt, eller du kanskje ønsker å kombinere mat med shopping, anbefaler vi å ta turen til Spisekrokens avdeling på Sartor Storsenter på Straume i Sotra. Her serveres det blant annet rause lunsjretter, ost og skinkeplanker, og selvsagt kalv.

Kunne du tenke deg å være den neste Bondelagskokken? Les mer og søk nå! 

Oslo

I Oslo er det også muligheter for smakfulle opplevelser med norske råvarer. Det er ingen underdrivelse å si at den tidligere Bondelagskokken, Jørn Lie, har stått i spissen for å bygge videre på norske mattradisjoner og ta i bruk norske råvarer i hovedstaden vår. Hans første restaurant, som vi anbefaler sterkt, er Gamle Raadhus. Dette er et historisk og ærverdig hus som tilbyr både lunsj og middag. Du er garantert norske friske råvarer, for de blir levert hver dag fra de aller beste leverandører i Oslo og fra mindre produsenter i hele Norge. Menyen endres etter sesong og det står alltid hvor råvarene kommer fra. Her er du sikret fantastisk mat, samtidig som du kan nyte den i fantastiske omgivelser.

Et annet godt alternativ i Oslo er Vaaghals. Denne populære restauranten ligger i Barcode og har også «Gutta på tur»-gjengen med på eiersiden. På dette kjøkkenet møtes unike norske råvarer og kontinentale retter. Maten lages med kreativitet og nyskapning, men speiler også sesongene og Norges matskatter med røtter i norske mattradisjoner. Menyen består av små retter som passer utmerket til deling rundt bordet, men du kan også bestille et fullt måltid til deg selv. Mens du nyter nyskapende smakskombinasjoner fra ferske norske matskatter, kan du også nyte den nydelige utsikten til både fjord og opera. Herfra har du nok ikke så lyst til å dra med det første.

Et siste forhåpentligvis unyttig tips

Helt til slutt har vi et tips som mot formodning aldri vil komme til nytte. Men om du en dag blir nødt til å sone fengselsstraff kan vi anbefale deg å sone den i Bergen Fengsel. Her er det tidligere Bondelagskokk, Hanne Frosta, som er driftssjef. Hun sørger for gode lokale råvarer i kosten, i tillegg til at dette er et fengsel som dyrker egne grønnsaker og baker egne brød.

Men så lenge du holder deg på den riktige siden av loven håper vi du får nytte av vårer tips til restauranter og spisesteder som får frem smaken av ulike steder i Norge.

Er du opptatt av norsk matkultur?

Fristen for å søke om bli ny Bondelagskokk nærmer seg. Søk nå eller tips en kokk du kjenner så fort som overhodet mulig! 

Les mer og søk om å bli den neste Bondelagskokken! Søknadsfrist 2. desember