Brunost, pultost, knaost, fjellost og gammalost. Bordet var fullt av norske osteskatter da Bondelagskokken varDet var et rikt utvalg av norsk tradisjonsost på bordet. blant de inviterte til en setersamling i Telemark. Her fikk hun møte budeier og produsenter, smake på produktene og ta med seg et rikt utvalg oster hjem. Hun har nemlig fått et viktig oppdrag.

– Det er viktig å løfte fram de rike matkulturskattene vi har i de gamle tradisjonsostene her i landet, og det haster. Mye kunnskap er borte og mye er i ferd med å bli borte, sier Margit Nordstoga Aasan.

Tradisjonsrik nytenking

Hun er matkoordinator i Dyrsku`n, som med rundt 90 000 besøkende årlig er landets største landbruks- og matmesse. Her er selvsagt Bondelaget representert. I år skal også Bondelagskokken være til stede for å tilby smakstallerkener med norsk tradisjonsost i kombinasjon med andre gode smaker.Mette Evensen var strålende fornøyd med å få med seg så gode produkter hjem. Nå skal hun eksperimentere med smakene.

– Det blir tradisjonsrike smakskombinasjoner, men også mer nytenkende og nye smakssammensetninger. Jeg ønsker å speile de rike mattradisjonene vi har i landet vårt, og samtidig bidra til nyskaping ut ifra de tradisjonene og den rike matkulturen vi har, sier Evensen.

Prosjektet er et samarbeid mellom Dyrsku’n, Norges Bondelag, Bondelagskokken, Budeieveven og Norsk Gardsost

– Interessen for mat, og ikke minst kunnskap og kjennskap til maten sitt opphav, er større enn noen gang. Vi er derfor svært glade for dette samarbeidet som skal løfte fram norsk tradisjonsost på årets Dyrsku. Vi håper det kan inspirere nye produsenter, og kanskje også til nytenking rundt hvordan de kan brukes i menyer, sier Aasan.

Feiret sølvtine

Det var Olav og Lorimen Nordbø som var vertskap for samlingen, på Bjordal i Hjartdal kommune. De ble hedret med «sølvtinen» fra Tine for å ha produsert «elitemelk» i over 17 år. Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin råvareleveranse.Lorimen og Olav Nordbø syntes det var topp å være vertskap. De serverte både rømmegrøt og marsipankake til gjestene, i tillegg til osten.

Paret serverte fersk rømmegrøt, tok ydmykt imot hyllesten og syntes det var topp å være vertskap for samlingen.

–  Det var så mye god ost å smake på, sa paret til avisa Telen.

Bondelagkokken stiller seg bak dette budskapet.  

– Jeg lærte så mye i dag og gleder meg stort til å eksperimentere med disse ostene, sier hun.

Har du gjort deg opp noen tanker om noen nye og spennende smakskombinasjoner?

– Ja, jeg har nok allerede noe spennende i tankene, smiler hun hemmelighetsfullt.

 

Dyrsku’n arrangeres 9.-11 september i Seljord.

 

Se bilder fra samlingen: