Stortinget starter nå sin behandling av klimameldingen som legger kursen videre for Norges klimapolitikk. Det er bekymring knyttet til om EUs klimaregime kan legge begrensninger for norske ambisjoner om økt bruk av skog til klimaløsninger og verdiskaping i Norge.
 

- Vi går inn i forhandlingene med EU med utgangspunkt om at et klimasamarbeid ikke skal legge føringer for bruk av skogen i Norge. Dette har vi god tro på at vi skal klare å løse, sa Hamar under seminaret.
 

Det er gjennom delen av EUs klimaregimet som handler om bokføring av karbonbinding og karbontap gjennom arealbruk (LULUCF) at Norge kan måtte bokføre ekstra utslipp som følge av økt avvirkning av egen skog, dersom man velger å tilknytte såkalt ikke-kvotepliktig sektor (avfall, transport, jordbruk og bygg) til EUs klimaregime.
 

- Vi vet at det opprinnelige utkastet fra EU-kommisjonen på dette feltet var svært krevende for oss, men at enigheten som EU kom til før jul var beveget i riktig retning. Dette gir et positivt signal om at det er handlingsrommet til Norge, men dette er gjenstand for forhandlinger, sa Hamar.
 

Statssekretæren understreket at Klima- og miljødepartementet nå bruker mye ressurser på å forberede de kommende klimaforhandlingene mellom Norge og EU for at utfallet ikke skal gå på akkord med våre ambisjoner om økt bruk av skog til grønn industri og nye klimaløsninger.
 

- Vi er positive til signalene fra regjeringa. Det må ligge til grunn at et klimasamarbeid med EU ikke kan legge begrensninger på mulighetene for grønn verdiskaping basert på våre jord- og skogressurser, mener Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.
 

Bondelagslederen mener på at dette må løses gjennom bruk av fleksible mekanismer innenfor EUs rammeverk og ikke gjennom en ytterligere skjerping av Norges klimaforpliktelse innen ikke-kvotepliktig sektor.
 

- Jeg forventer at stortingsflertallet bruker den videre behandlingen av klimameldinga til å definere dette som et tydelig forhandlingsrom for regjeringa når de reiser ned til Brüssel. 

Hans-Christian Gabrielsen, frokostseminar 9. februar 2018

Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, innledet også på seminaret. Han benyttet anledningen til å peke på det store industripotesialet innenfor videreforedling av norsk skog og jordbruk og etterlyste en aktiv industripolitikk av den sittende regjeringa.
 

- Her har vi så langt havnet i bakleksa. Mens oljefondet investerer mange hundretalls millioner i svensk og finsk treindustri, er investeringsnivået er hjemme svært lavt, sa LO-lederen.

Se innledningene og debatten;

Potensialet for norsk bioøkonomi, ved Petter Haas Brubakk, adm dir. i NHO Mat og drikke

Grønn vekst må gi flere arbeidsplasser og økt verdiskaping, ved Hans-Christian Gabrielsen, leder i LO
Last ned presentasjonen (pdf.).

Arealbruk, arealbruksendringer og skog. LULUCF. ved Knut Øistad, avdelingsleder i NIBIO
Last ned presentasjonen (pdf.)

Innledninng ved Atle Hamar (V), statssekretær i Klima- og miljiødepartementet

Paneldiskusjon med Atle Hamar (V), Espen Barth Eide (Ap) og Kari Elisabeth Kaski (SV).