Stadig færre norske gårdsbruk

Siden 2007 er hvert femte norske jordbruksforetak lagt ned, størst er nedgangen blant de som driver med kyr og potet. Nedgangen tilsvarer over 9500 foretak. Det viser ferske tall fra SSB om strukturen i jordbruket. – Synliggjør behovet for en aktiv landbrukspolitikk, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.
Fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå viser at nedgangen i antall gårdsbruk i Norge fortsetter. Fra 2007 til 2017 er hvert femte norske jordbruksforetak nedlagt. Størst er nedgangen blant de som driver med kyr og potet. Fra 2016 til 2017 var nedgangen i antall jordbruksforetak på 1,9 prosent.
- Stadig færre livnærer seg av å produsere mat i dette landet. Det er bekymringsfullt, blant annet fordi det øker risikoen for at verdifull matjord går ut av drift, sier Bartnes.
Siden 2007 har jordbruksareal i drift blitt redusert med 4,5 prosent samtidig som per gårdsbruk i snitt har økt sitt areal med 18,1 prosent i samme periode.
- Vi vet fra tidligere tall at nedgangen er størst i distriktene hvor naturen ikke gir grunnlag for stordrift,. Dette viser at vi fortsatt trenger en aktiv landbrukspolitikk som gjør det mulig å drive matproduksjon over hele landet, sier Bartnes.
Han mener årets tørkesommer var en viktig påminnelse om verdien av å opprettholde matproduksjon over hele Norge.
- Årets tørkesommer viser at det er klokt å ha landbruk over hele landet. Når avlingene slår feil i et område, så vil andre områder med bedre forhold sikre stabilitet i matforsyningen. Dette er avgjørende for Norges matberedskap, sier Bartnes.