– Vi er fornøyde med at næringskomiteen har fulgt opp det regjeringen la fram, og at den er målrettet til å treffe landbruket som er i en vanskelig situasjon nå. Dette har vi i Bondelaget jobbet for, sier Arnstein Tveito, som er administrasjonssjef og har jobbet med strømsaken for Norges Bondelag.

Alle som driver aktiv jordbruks- og/eller veksthusproduksjon må registrere målepunktene knyttet til produksjonen på Landbruksdirektoratets sider. Der fyller man ut et eget skjema med innlogging via Altinn. For å bli med på første utbetalingsrunde må det registreres innen 17. februar. Sender man skjemaet etter 17. februar vil utbetalingen komme på et senere tidspunkt. Aller siste frist er 15. mai.

       Slik registrerer du deg:

  1. Besøk landbruksdirektoratet.no og velg «strømstøtte for jordbruk og veksthus»
  2. Logg deg inn og registrér dine opplysninger
  3. Tast inn målepunkt-ID for strømmåler i foretaket knyttet til aktiv produksjon i jordbruk eller veksthus. Målepunkt-ID finnes på strømregningen og må legges inn helt riktig for å få utbetaling. Merk at målepunkt-ID ikke må forveksles med målernummer som er serienummeret på strømmåleren.

29 000 må selv kontakte nettselskapet for omregistrering

Bondelaget advarte tidlig om at rundt 29 000 husholdninger har bolighus på landbrukseiendommer uten å søke om produksjonstilskudd, men likevel har strømabonnementet registrert på et organisasjonsnummer med kode næring. Disse ville falt mellom to stoler, uten å ha rett på noe strømstøtte.

Disse er nå inkludert i den etablerte støtten til husstandene fra og med desember 2021, men må selv ringe nettselskapene for å omregistrere målepunktene.

– Det er bra at situasjonen for de 29.000 blir avklart og at disse boligene også får en kompensasjon i tråd med husholdningene for øvrig i Norge, sa leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming tidligere, da strømpakka ble kjent 9. februar.

Tveito stiller seg helt bak dette, men påpeker at nettselskapene må være forberedt på at 29 000 vil ringe inn.Arnstein Tveito

– Det viktigste er at det fastslås at alle har rett på støtte. Videre forventer vi at det blir gitt tydelig beskjed til nettselskapene, så endringen kan skje på mest mulig effektiv måte. Det vil vi i Bondelaget selvfølgelig følge opp, sier Tveito.

Spørsmål om strømstøtta

Norges Bondelag har samlet svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får om strømkompensasjonsordningen. Disse finner du her.

Landbruksdirektoratet har også opprettet en side med spørsmål og svar om strømstøtta. Den finner du her.

For flere spørsmål om strømstøtten har Landbruksdirektoratet også utvidet helgens åpningstider på sentralbordet:  

Fredag 11.2: 08:00 - 20:00

Lørdag 12.2 og søndag 13.2: 08:00 - 15:45

 

Landbruksdirektoratets sentralbord kan nås på telefon: 786 06 000