Hvordan slår avtalen inn på ditt bruk?
Her kan du sjekke hvordan jordbruksavtalen innvirker på økonomien på ditt bruk.
Her kan du sjekke hvordan jordbruksavtalen innvirker på økonomien på ditt bruk.
Ramme i årets jordbruksavtale: 1240 mill. kr. Gir 20.600 kr per årsverk i 2020, andre grupper får 20.000 kr.
Kl 17.00 i Landbruks- og matdepartementet. Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten har forhandlet i ni dager om bøndenes inntektsmuligheter og hvordan maten i Norge skal produseres. Partene har nå kommet fram til en avgjørelse som presenteres i pressekonferansen. Pressekonferansen vil også streames.
Intense forhandlinger pågår. Størrelsen på ramma er hovedutfordringen.
Partene vurderer sin posisjoner og det blir møtevirksomhet i løpet av dagen. Fortsatt krevende.
Med utgangspunkt i helgens posisjonsgjennomgang holdes nå det første forhandlingsmøtet mellom jordbruket og staten. Tilstede er forhandlingslederne.
Stor avstand mellom partene på ramme og innretning. Vanskelig utgangspunkt for videre prosess. Nye møter følger.
Fulle delegasjoner fra jordbruket og staten hadde i dag første møte i forhandlingsprosessen om en jordbruksavtale for 2019.
I dagene framover vil det være en gjennomgang av krav og tilbud for å klargjøre partenes posisjoner og om det finnes grunnlag for en avtaleløsning.
Jordbrukets forhandlingsutvalg varsla i ettermiddag at vi går til forhandlinger med staten om en jordbruksavtale for 2019. Les mer her.
Staten legger fram et tilbud med ei ramme på 1 mrd. kroner. Her kan du lese tilbudet. Bondelagets reaksjon finner du her.
I morgen legger Staten fram sitt tilbud i jordbruksoppgjøret. Jordbruket får presentert tilbudet kl. 11 og det blir holdt pressekonferanse hos Landbruks- og matdepartementet kl. 12. Pressekonferansen streames her.
Kravet ble overlevert staten ved Landbruks- og matdepartementet kl 11. i dag. Jordbruket prioriterer blant annet korn, struktur og frukt, bær og grønt. Vi krever også enn inntektsøkning pr. årsverk på 31.000 kroner. Les mer om kravet her.
Kl. 11 får staten dette dokumentet fra jordbruket. Hovedpunktene legges fram i en pressekonferanse hos Landbruks- og matdepartmentet kl 12. Du kan følge pressekonferansen direkte her.
På besøk i Sogn og Fjordane ble Erna Solberg spurt om foventningene til årets jordbruksoppgjør. - Jeg er spent på hva kravet blir, men jeg regner jo med at det blir litt dyrt i år også, sier hun. Se video av samtalen med fylkesleder Anders Felde her. Soberg skriver også på sin egen instagram-konto: Takk til @sognogfjordanebondelag for utfordring og lammekos. Vestlandet er vakkert bl.a fordi kulturlandskapet holdes i hevd gjennom aktivt landbruk. Nå blir nok landbruksforhandlingene krevende likevel. #statsministerpåjobb
– Tørken i fjor ga jordbruket et krevende år. Men også stagnerende, og delvis fallende, etterspørsel etter kjøtt– og melkeprodukter, og kostnadsøkning bidrar til at tallene fra Budsjettnemnda er dårligere for jordbruket enn jeg håpet på, sier hun.
Inntektstallene som budsjettnemnda for jordbruket la fram i dag viser at bønder som driver med korn kan forvente stor inntektsnedgang i 2019. – Bedre kornøkonomi må gis høy prioritet i årets jordbruksoppgjør, sier Svend Arild Uvaag, fylkesleder i Østfold Bondelag. Les mer her.
Budsjettnemnda for jordbruket offentliggjorde tallgrunnlaget for årets jordbruksforhandlinger. Det viser bla. at inntektene i jordbruket har falt med 23.500 pr. årsverk siden 2018. Les mer her.
Dønna Bondelag i Nordland gjennomførte vårkampanje med lokal vri. Lederne for de fire poltiske partiene i Dønna var invitert på kaffe med noe attåt. Les mer her.
- Vi møtte Tage Pettersen (H), Stein-Erik Lauvås (AP), Svein Roald Hansen (AP). I tillegg var vi glade for at Erlend Kjærnsrud, politisk rådgiver for landbruks- og matminister og rådgiver Wenche W. Gunnarstorp tok seg tid til en prat med oss om mulighetene og utfordringene i Østfoldlandbruket, heter på Østfold Bondelags Facebook-sider.
I forkant av jordbruksforhandlingene inviterte Hordaland Bondelag til gårdsbesøk hos Eivind og Marianne Myrdal i Åsane i Bergen. Under besøket ble det gode diskusjoner og samtaler, og politikerne fikk med seg innspill om landbruket i Hordaland. Les mer her.
I opptaken til årets jordbruksoppgjør inviterte Møre og Romsdal Bondelag fylkespolitikerne på gardsbesøk og bondelunsj. Det var full enighet om at landbruket skaper store ringvirkninger for resten av samfunnet. Les mer om besøket her.
Politikere og forbipasserende fikk smak på noe av det beste som norsk landbruk har å by på plassen for nasjonalforsamlingen. I tillegg til servering av mat, var det både underholdning og appeller. En av appellantene var leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes: -Vi trenger fortsatt vilje til å satse på norsk landbruk, sa han.
Vik Bondelag i Sogn og Fjordane inviterte politikarar, og nye bønder i kommunen på ettermiddagskaffi. Besøket var ein del av Norges Bondelag sin nasjonale vårkampanje. Les mer her.
Ungdomsrepresentanter fra alle partiene på Stortinget ble med ut på landet da Bondelaget og Bygdeungdomslaget arrangerte landbruksakademi i forkant av årets jordbruksoppgjør. Les mer på nbu.no
Representantskapet i Norges Bondelag har vedtatt en resolusjon foran jordbruksoppgjøret 2019. Blant målene i resolusjonen er satsing på landbruket over hele landet, reduksjon av inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet og økt bruk av norsk ressurser i produksjonen av mat.