I forkant av at Stortinget i dag skal behandle stortingsmeldingen om økt selvforsyning, opptrappingsplan og nytt tallgrunnlag, hadde Norges Bondelag invitert til demonstrasjon på Eidsvolls plass i forkant.

SE BILDEKARUSELL NEDERST I SAKEN 

I underkant av 1000 personer, unge som gamle, fra store deler av landet hadde møtt opp. 

Bjørn Gimming– Mediene har vært fulle av oppslag om partier som i fellesskap kunne forbedret innstillingen. Og når vi som følger med på dette spillet legger sammen disse uttalelelsene, så er det helt uforståelig at de ikke har klart å samle seg om et bedre opplegg enn det som ligger i innstillingen, sa leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming under sin appell i dag.

 

Til syvende og sist er det kun bonden som taper på dette spillet.

Bjørn Gimming, leder Norges Bondelag.

– Derfor - legg bort spillet. Dette er alt for viktig. Det handler om opptrapppinngen av bondens inntekt, om hvor mye vi skal øke selvforsyningen med og ikke minst hvordan vi skal styrke matberedskapen framover. Vi har høye forventninger til dere, nå må dere gjøre jobben. Og gjør den nå, sa Gimming.

Det var flere som holdt appeller under arrangementet i dag. Blant annet Jon Almaas som nettopp har kjøpt gård i Nes kommune.

Jon Almaas– Jeg har vært nær ved å kappe av fingeren i vedmaskinen og nesten fått en pallegaffel i hodet. Så jeg kunne dødd. Så hvorfor ikke bare gi seg mens leken er god og mens jeg fortsatt har lemmer i behold og penger i banken, spurte han.

– Det er fordi jeg liker utfordringer, plunder og heft. Jeg vil være med og dyrke mat, svarte han på sitt eget spørsmål.

 

Mange hadde tatt turen

Silje Eckdahl og Vetle EckdahlSilje Eckdahl og sønnen Vetle hadde tatt turen fra Horten for å demonstrere.

– Vi har tatt turen til Oslo i dag for å kjempe for bønders rettigheter og riktige tall. Det er veldig gøy å se så mange oppmøtte her i dag, sier Silje Eckdahl.

 

 

 

 

Marthe BogstadÅrets unge bonde, Marthe Bogstad, hadde tatt turen.

– For at jeg skal fortsette som bonde må vi få ærlige tall på bordet. Det må et tallgrunnlag som er riktig. Da må vi også ha trua på ei framtid. Det er slutt med festtaler, nå må vi få ting på bordet, sier hun.

– Det er bra å være bonde, men det er veldig tøft økonomisk. Det er dette de må rette opp nå. Vi trenger tro på framtida, sier hun.

 

Karina Reinås – Jeg har kommet fra Trøndelag for å demonstrere. Dette er for å vise at jeg bryr meg. Jeg synes det er bra å være med på å gjøre en forskjell, sier hun.

– Dessuten vil jeg si at det er et veldig godt oppmøte her i dag. Det er folk i alle aldre, noe jeg synes er veldig morsomt å se, sier hun.