Norske bønder sikrer dyrevelferd i verdensklasse

– Norske bønder er hjertet i norsk dyrevelferd, og vi forventer at politikerne legger til rette for at vi kan fortsette å levere på toppnivå, sier Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag.
I dag la regjeringen fram en ny stortingsmelding om dyrevelferd. Norge er allerede kjent for verdensledende dyrevelferd, takket være bøndenes innsats, erfaring og bruk av moderne teknologi. Dette er et resultat av kontinuerlig arbeid og investeringer. For å sikre videre forbedringer er det avgjørende at nye krav og tiltak er realistiske og støttes økonomisk.
Nye krav må følges av konkrete tiltak og støtteordninger
Det er ikke bærekraftig om bonden blir sittende alene med regningen for samfunnets forventninger til dyrevelferd. Vi må sikre at norske bønder har ressurser til å gjøre jobben.
Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i Norges Bondelag
Tiltakene som foreslås i den nylig fremlagte meldingen må være både praktisk og økonomisk gjennomførbart for bonden. Norges Bondelag mener at god dyrevelferd krever en balanse mellom oppstallingsforhold, teknologiske løsninger, fagkunnskap og tilstedeværelse.
Bondens rolle kan ikke erstattes
Selv med toppmoderne teknologi som melkeroboter og automatiserte løsninger, er det bondens nærvær og kompetanse som sikrer dyrenes beste.
– Bonden er den viktigste enkeltfaktoren for god dyrevelferd. For å lykkes, må bøndene ha både tid, kompetanse og økonomi til å ta vare på dyrene. Bondens arbeidsvilkår henger uløselig sammen med dyrenes velferd, sier Fjelltveit.
Konkrete forslag fra Norges Bondelag
Norges Bondelag har foreslått flere tiltak for å styrke norsk dyrevelferd:
-
Dyrevelferdsprogrammer som går utover minimumskravene i regelverket.
-
Kompetansekrav for alle som driver dyrehold.
-
Gratis rådgivning til bønder med utfordringer.
-
Evaluering av dyretragedier for å lære og forebygge fremtidige hendelser.
-
Overføring av enkelte oppgaver fra Mattilsynet til privatpraktiserende veterinærer for å styrke kapasiteten.
– Disse tiltakene er viktige for å bygge videre på den solide plattformen vi allerede har i norsk landbruk. Dyrevelferd handler ikke bare om dyrene, men også om bondens muligheter til å gjøre en god jobb. God velferd og god dyrehelse er selvfølgelig bra for dyrene og da er det også bra for menneskehelsen, sier Fjelltveit.
Norges Bondelag ønsker en åpen og konstruktiv debatt om dyrevelferd fremover.
– Norsk landbruk bygger på tillit, og vi mener det er viktig å finne løsninger som gir bærekraftige rammer både for bøndene og dyrene. Nå ser vi frem til Stortingets behandling av meldingen, og håper våre innspill blir tatt på alvor, avslutter Fjelltveit.