Det er veldig enkelt, bare følg stegene under, så kan du komme ned på Losæter med en stikling om noen uker, så får den sin plass i frukthagen. Blir det ikke kult at byens mest urbane frukthage kommer fra folket, og bys til folket?

Jeg er der i vanlig arbeidstid, så bare stikk innom når det passer. Dersom du heller vil komme ned på kveld eller helg, kan du gjerne sette igjen potten på en av benkene rundt luftetårnet, så skal jeg grave den ned så fort jeg finner den. Skriv gjerne navnet ditt og hvor du bor, det er hyggelig å vite hvor det kommer fra, og kanskje jeg stikker en liten navnepinne i bakken, hvem vet (inte jag).

Stiklinger av jordbær er det bare å vanne, grave opp med litt jord rundt røttene, og ta med ned:)

Sånn lager du stiklinger av solbær, stikkelsbær og rips:

Ta en frisk, ung gren som er lett å bøye ned til bakken

Finn ung grein nær bakken

Grav ned en bit av grenen, ca 5-10 cm der grenen møter bakken; det er bra med et par cm jord over. Det bør være minst to bladfester på grenen over jorden etter nedgravingen;

Legg en liten sten over, slik at grenen blir holdt på plass av vekten;

Hold den nede med en stein

Vann godt, og vent. Gi litt vann fra tid til annen dersom det er tørt, sånn at det holder seg fuktig i jorda rundt. Litt skygge er bedre enn direkte sol, men det vil fungere med begge deler;

vann godt og vent

Det varierer hvor lang tid det tar før du har røtter og kan grave den opp. Selv har jeg flyttet en stikling allerede etter 4 uker, og det gikk fint; la oss si at det sikkert er lurt å vente 6 uker eller mer.

Grav opp og kom ned med den

Etter ca 6 uker kan du klippe navlestrengen (altså greinen du gravde ned, og som nå er forbindelsen mellom rotpunktet på stiklingen og morplanten). Dermed har du en selvstendig stiklingJ Vann den godt før du graver den opp, slik at mest mulig jord henger med rundt røttene. Grav den opp og putt den i en potte, og kom ned på sætra med den. Eller sett den i din egen hage/ bakgård/ pallekarm, så har du nok til å dele bær med andre:)