Kunnskap om og innsikt i - råvarene
Vi ønsket å spre kunnskap og innsikt i hvor råvarene til den gode maten, vi finner på restaurantene, kommer fra. Vi tok derfor kokkene med ut på tur - til bøndene.
Vi var 8 kokker fra Oslo som reiste fra Operaen i buss sammen med meg fra Norges Bondelag og Jenny Isenborg Sultan fra fylkesmannens landbruksavdeling i Oslo og Akershus. Det var god stemning og jeg synes at dette var en bra måte å vise sammenhengen mellom produksjon og råvare. Dette ga mersmak både for bønder og kokker.
Vi ville vise kokkene variasjonen i økologisk drift og dro først til ØkoRygge. I Løsdriftsfjøset der var det nesten ikke mulig å få noen av kokken ut igjen – og det ble mange kubilder delt på Instagram. Bøndene Jens Edvard Kase og Stig Gammelsrød tegnet og fortalte om hvordan ei ku jobber og gir melk og hvordan denne drifta og gulrotproduksjonen henger sammen på en måte som var forståelig for alle.
Etter Rygge bar det til Eiketoppen og Stina Mehus. Der startet vi med en fantastisk lunsj laget av kokken Kenneth Melsom Johansen, årets lam fra Stina servert grillet med emmerkorn og grønnkål. Stina klarte på en fin måte å forklare alle en enkel måte hvordan hønseproduksjonen er nødvendig for bringebærproduksjonen og at alt henger sammen for å få til en god økologisk drift. Sauene til Stina var heldigvis ikke langt unna så kokkene fikk hilse på sauene som samla seg i flokk mot den fremmede ”saueflokken”.
1 Kommentarer
Christian Tikkanen