Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kort fortalt er kompost en form for organisk materiale som er omdannet til næringsrik jord. Denne omdannelsen skjer ved at millioner av små mikroorganismer spiser det organiske materialet, og bæsjer det ut igjen. Denne avføringen kan det være mulig for plantene å ta opp som næring. Det som ikke kan tas opp av plantene enda, blir spist av andre organismer. Sånn fortsetter det til materialet er brutt ned tilstrekkelig til at plantene kan ta det opp.

Der hvor kunstgjødsel kan tas opp direkte av plantene, må altså den organiske materien gjennom magen på et yrende liv i jorda- sånn får vi også en levende matjord. I et lass med møkk får vi også titusener av meitemark, som skal bo på sætra og fortsette å gjøre jorda fruktbar. De blir blant våre viktigste arbeidere her; velkommen til sæters!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Møkka får vi fra Bogstad gård, som driver med kyr på økologisk vis; bedre innvielsesgave til Losæter kunne vi ikke fått;) Bogstad gård ligger fantastisk vakkert til, og holder åpen besøkgård til faste tider (www.bogstad.no): de av dere som vil følge kretsløpet helt tilbake til der det kommer ut av kua, kan ta en tur til Bogstad og hilse påJ