Bybonden fjerner kvæke

Kveke er et gress som ikke gjør så altfor mye av seg over bakken, men under jorda skjuler det seg røtter som for alle andre enn kveka selv må kunne beskrives som noe invaderende djevelskap. I wikipediaspråk kan røttene vokse 60 cm eller mere ut fra den opprinnelige plante, og de kan finnes ned i 20 cm dybde. Fra hvert ledd av jordstengelen kan det dannes en ny plante. For en økobonde betyr dette at hverdagen hans er arbeidsintensiv

Jeg skal ærlig innrømme at i løpet av 60 timer med kvekegraving har jeg vært inne på tanken om å ta meg et nattlig raid med en RoundUp- sprøyte (hvis det bare ikke hadde vært så folksomt her på sætra- jeg blir helt sikkert tatt på fersken;-). RoundUp inneholder glyfosat, som er verdens mest solgte sprøytemiddel, og som hadde tatt kværken på kveka her med en lett, liten dusj over det hele. Det er vel kanskje ikke bare kveka som tar kværken i en slik dusj, og EU besluttet nylig å stramme inn regelverket for bruk av ugrasmiddelet. Vi på Losæter skal ikke kaste oss inn i den debatten, men bringer gjerne til torgs både en forståelse for fristelsen til å bruke det, samt en dyptfølt respekt for de bøndene som velger å ikke bruke det, men bøye nakken å gå på med andre metoder. 

I løpet av uka har det vært litt uvisst hvem som ville ta kværken på hvem her ute. Men der kveka skyter sine skudd 60 cm utover, skyter vår kværkelyst minst 72 cm; 75 trillebårlass med kvekerøtter ligger nå på haug, og det er mulig for andre planter å få rotfeste her. Og RoundUp sprøyta er ikke brukt- jeg lover;-)