Chaff fra kaffebrenneriet på Losæter

Ola på Kaffebrenneriet i Grønnlandsleiret hadde samme tanke, og kontaktet oss for å spørre om vi kunne bruke deres avfall på sætra. Klart vi kan! Vi dro til Ola og co, som brenner sin egen kaffe midt i cafeen. Når de brenner bønnene, slipper et slags skall/ hinne fra bønnene- dette kaller kaffefolket chaff. En kjapp googling fortalte meg at dette er nitrogenholdige saker, som egner seg bra for kompostering. Hvis man klarer å beholde de lette flakene på bakken, egner det seg også supert som jorddekke. For å se hvordan dette kan fungere, spredte jeg chaff utover og blandet det med jord i topplaget. Så får vi se om det ligger stille, eller sprer seg over sætra (det lukter deilig kaffe, så either way blir bra;-). I tillegg tenker vi at vi vil bruke det til å lage bokashi komposteringsstrø- mer om det når vi skal lage det.

Chaff fra kaffebrenneriet på Losæter

Vi fikk med oss første sekk, og kommer til å hente Ola-chaffen noen ganger i uka fremover. Vårt første lokale kretsløp er satt i bevegelse, og vil berike jorda ute på sætra og ta vekk et avfallsproblem fra logistikkretsløpet. Lokalt. Lurt. Lett.

P.S! Har du kaffegrut hjemme er det ingen grunn til å la den gå i søpla! Gjengen bak virksomheten Gruten AS har mange gode tips til hvordan kaffegruten kan tas i bruk heller enn å havne i søpla. Den egner seg blant annet til kompostering, men også mye annet arti.