Vi vil ha bæra dine!

  • Tips en venn om denne siden

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Det er veldig enkelt, bare følg stegene under, så kan du komme ned på Losæter med en stikling om noen uker, så får den sin plass i frukthagen. Blir det ikke kult at byens mest urbane frukthage kommer fra folket, og bys til folket?

Jeg er der i vanlig arbeidstid, så bare stikk innom når det passer. Dersom du heller vil komme ned på kveld eller helg, kan du gjerne sette igjen potten på en av benkene rundt luftetårnet, så skal jeg grave den ned så fort jeg finner den. Skriv gjerne navnet ditt og hvor du bor, det er hyggelig å vite hvor det kommer fra, og kanskje jeg stikker en liten navnepinne i bakken, hvem vet (inte jag).

Stiklinger av jordbær er det bare å vanne, grave opp med litt jord rundt røttene, og ta med ned:)

Sånn lager du stiklinger av solbær, stikkelsbær og rips:

Ta en frisk, ung gren som er lett å bøye ned til bakken

Finn ung grein nær bakken

Grav ned en bit av grenen, ca 5-10 cm der grenen møter bakken; det er bra med et par cm jord over. Det bør være minst to bladfester på grenen over jorden etter nedgravingen;

Legg en liten sten over, slik at grenen blir holdt på plass av vekten;

Hold den nede med en stein

Vann godt, og vent. Gi litt vann fra tid til annen dersom det er tørt, sånn at det holder seg fuktig i jorda rundt. Litt skygge er bedre enn direkte sol, men det vil fungere med begge deler;

vann godt og vent

Det varierer hvor lang tid det tar før du har røtter og kan grave den opp. Selv har jeg flyttet en stikling allerede etter 4 uker, og det gikk fint; la oss si at det sikkert er lurt å vente 6 uker eller mer.

Grav opp og kom ned med den

Etter ca 6 uker kan du klippe navlestrengen (altså greinen du gravde ned, og som nå er forbindelsen mellom rotpunktet på stiklingen og morplanten). Dermed har du en selvstendig stiklingJ Vann den godt før du graver den opp, slik at mest mulig jord henger med rundt røttene. Grav den opp og putt den i en potte, og kom ned på sætra med den. Eller sett den i din egen hage/ bakgård/ pallekarm, så har du nok til å dele bær med andre:) 

 

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Erna Solberg på gårsbesøk

Ernas landbruk

Statsministeren har rett i én ting: Jevnt over går det rimelig godt i norsk landbruk. Men det er ikke bare på grunn av regjeringen, det er vel så mye på tross av regjeringen, skriver Tor Erik Leland.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere