Noen trekk foran

  • Tips en venn om denne siden

Du verden så morsomt det er med sjakk-VM. Så vanskelig er det ikke i politikken. Men også her er det nødvendig med analyse, vurdering av motstander, strategisk tekning og...

Det er moro med sjakk-VM, men nedkjøring av landbruket er et dårlig sjakktrekk.Du verden så morsomt det er å følge med på sjakk VM. NRK skal ha all ære av dekningen av dette som kunne blitt stillestående og litt kjedelig. Litt slow-tv som hurtigrutas ferd langs norskekysten. Så ble det en ferd inn i et intellektuelt landskap isteden.

Et landskap med strategisk tenkning, vurdering av motstander, analysering av trekk og ikke minst kunsten å holde seg noen trekk foran. Var det 8 billiarder ulike kombinasjoner som finnes i dette spillet?

 

Så vanskelig er det tross alt ikke i politikken. Men også her er det nødvendig med analyse, vurdering av motstander, strategisk tekning og ikke minst å skjønne hva som kommer på kort og lang sikt. Spillbrettet er som nasjonen og brikkene er næringsaktører, markedskrefter, media, politiske motstandere og utviklingstrender. Klarer norske politikere dette? Både -og. Vi har bygget samfunn hvor effektivisering av arbeidskraft er overordnet. Vi har vært flinke på lik lønn for likt arbeid. Likestilling av kjønnene arbeides det intenst med, og samhandling mellom de ulike korporative miljøene og staten er god.  Det trekkes i flokk. Vi har gjennomført en eventyrlig teknologireise i utviklingen av de svarte karbonene. Klarer vi overgangen til utvikling av de grønne på landjorden og de blå i havet?

 

Noe som slår en når en ser brikkene oppmarsjert på spillbrettet er overrepresentasjonen av bønder. De står i fremste rekke. Når de ofres legger man sentrum og flankene i spillet åpent for angrep. Offiserer og adel lever utrygt.  I spillet er de gitt evnen til å gå et eller to skritt frem, angripe diagonalt og sidelengs. De er spillets viktigste brikker. Noe det er lurt å ta vare på. Regjeringen Solberg burde merke seg dette. I de fire årene som kommer vil klimaendringene slå til for fullt. Den globale matsituasjonen kan destabiliseres.

Tegnene er alt tydelige, og vår importavhengighet kan bli vår akilleshæl.  Bevilgningen til matvarelager ble strøket og midlene til landbruksforskning og mattilsyn redusert i forslaget til statsbudsjett. Til og med mattilsynet og veterinærtjenesten fikk gjennomgå. En lite gjennomtenkt og fremtidsrettet politikk, og uten hensyntagen til de alvorlige værepisodene i global matproduksjon.

 

Et viktig trekk ved utviklingen av klimaendringene er at de går raskere enn noen har trodd. Isbreene smelter.  Havet surner og varmes opp. Viktige økosystemer står for fall. Tyfonen som raserte deler av Filipinene i helgen er et kraftig varsel. Vindhastigheter på over 70 m pr. sek. er dramatisk og forteller om voldsomme krefter som slippes løs. 

  Da er nedkjøring av landbruket et svært dårlig sjakktrekk. Nå må jord og skogbruk rustes opp, tilføres mer ressurser, settes i stand til å øke selvforsyningsevnen. Gjør vi ikke det kan vi i løpet av svært kort tid bli satt sjakk matt. La oss håpe at vår fremste ambassadør, vår ungdom fra Lommedalen i Bærum, unngår det.   

 

 

0 Kommentarer

Det er ingen kommentarer

Legg til kommentar

Felter merket med fet skrift må fylles ut
Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere