Landbrukets framtid

  • Tips en venn om denne siden

Selmer Wathne
Selmer Wathne (18) ønsker å ta over familiegården i Sandnes.

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme. Det er noe med de innholdsrike dagene, det å vite at du produserer mat i ypperste kvalitet, at dyra dine oser av trivsel og at du greier å berge nok en vellykka avling. Dette er noen av de tingene som gjør det å være bonde til det rette yrket for meg. Men hvis regjeringens ønske om et mer markedsstyrt landbruk blir et faktum, så må jeg nok legge fjøsstøvlene på hylla.

En bonde ønsker ikke å etterlate seg gården slik den var når han/hun overtok, en bonde ønsker å ha en gård i stadig utvikling. For å trekke ungdommer inn i landbruket må det legges til rette for satsing, og da ikke bare på de store gårdene. Vi har bruk for alle gårdene vi har i Norge, fra de aller minste til de aller største. En annen grunn for at det må legges til rette for mer satsing er løsdriftskravet som inntrer i 2034, med mindre vi vil ha enda færre gårder enn det vi har i dag.

Det eneste jeg ønsker er å kunne være en del av det fantastiske, spesielle og varierte landbruket vi har i Norge. Jeg vil være med på å produsere verdens beste mat for det norske folk, er det for mye å be om? 

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Erna Solberg på gårsbesøk

Ernas landbruk

Statsministeren har rett i én ting: Jevnt over går det rimelig godt i norsk landbruk. Men det er ikke bare på grunn av regjeringen, det er vel så mye på tross av regjeringen, skriver Tor Erik Leland.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Nei takk til GMO

Forskning til hvilken pris?

I disse dager pågår en diskusjon om en ny teknologi som heter CRISPR som er beslektet med GMO-teknologien. Er det noe å rope varsku om?

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
28
Februar

Fylkersårsmøte Finnmark

Lakselv Hotell
Fredag
02
Mars

Fylkersårsmøte Møre og Romsdal

Scandic Seilet Hotell, Molde
Onsdag
07
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere