En bysæter vokser frem- første raketak!

  • Tips en venn om denne siden

Elevene fra Natur VGS har tatt årets første spadetak på Losæter! Det vil si, vi valgte å ikke spa, men bare rake og så direkte.

I fjor ble det dyrket ettårig grønngjødsel på jorda her, og den har lagt seg som et tykt jorddekke over sætra. Det kan se dødt og vissent ut på overflaten, men under et slikt dekke holder jordlivet hus og har de beste forhold de kan ønske seg. I en håndfull jord er det millioner av mikroorganismer som på sitt vis bidrar til en levende jord; fra kjente og kjære jordprodusenter som meitemarken, til små organismer som vi enda ikke vet mye om. Sammen bryter de ned organisk materiale og gjør næringen tilgjengelig for plantene som skal vokse der. Gjennom deres jobb får vi også en jord med god struktur, som slipper luft til og holder på vann.

Natur vgs. på Losæter

Når vi tok årets første raketak og kjente på jorda under, var den fin og porøs: mikroorganismene hadde gjort jobben for oss, og klargjort jorda for såing. Vi kunne bare trekke en såfure med fingeren, og så tidlige sorter som ruccola, spinat og plukksalat. Til slutt trakk vi grønngjødseldyna over igjen; mikroorganismene må få sitt, for at vi skal få vårt.

Utrolig deilig å være i gang! Nå spirer det på sætra! 

Natur vgs. på Losæter

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere