Den store Kvekekværken

  • Tips en venn om denne siden

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Bybonden fjerner kvæke

Kveke er et gress som ikke gjør så altfor mye av seg over bakken, men under jorda skjuler det seg røtter som for alle andre enn kveka selv må kunne beskrives som noe invaderende djevelskap. I wikipediaspråk kan røttene vokse 60 cm eller mere ut fra den opprinnelige plante, og de kan finnes ned i 20 cm dybde. Fra hvert ledd av jordstengelen kan det dannes en ny plante. For en økobonde betyr dette at hverdagen hans er arbeidsintensiv

Jeg skal ærlig innrømme at i løpet av 60 timer med kvekegraving har jeg vært inne på tanken om å ta meg et nattlig raid med en RoundUp- sprøyte (hvis det bare ikke hadde vært så folksomt her på sætra- jeg blir helt sikkert tatt på fersken;-). RoundUp inneholder glyfosat, som er verdens mest solgte sprøytemiddel, og som hadde tatt kværken på kveka her med en lett, liten dusj over det hele. Det er vel kanskje ikke bare kveka som tar kværken i en slik dusj, og EU besluttet nylig å stramme inn regelverket for bruk av ugrasmiddelet. Vi på Losæter skal ikke kaste oss inn i den debatten, men bringer gjerne til torgs både en forståelse for fristelsen til å bruke det, samt en dyptfølt respekt for de bøndene som velger å ikke bruke det, men bøye nakken å gå på med andre metoder. 

I løpet av uka har det vært litt uvisst hvem som ville ta kværken på hvem her ute. Men der kveka skyter sine skudd 60 cm utover, skyter vår kværkelyst minst 72 cm; 75 trillebårlass med kvekerøtter ligger nå på haug, og det er mulig for andre planter å få rotfeste her. Og RoundUp sprøyta er ikke brukt- jeg lover;-)  

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Erna Solberg på gårsbesøk

Ernas landbruk

Statsministeren har rett i én ting: Jevnt over går det rimelig godt i norsk landbruk. Men det er ikke bare på grunn av regjeringen, det er vel så mye på tross av regjeringen, skriver Tor Erik Leland.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere