Arbeidshester på sætra!

  • Tips en venn om denne siden

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Jens Peder Nilsen fra Foreningen arbeidshesten stilte med hester og håndlag, og mange av oss fikk prøve seg bak skjæret; elvene fra Natur VGS kjempet om plassen bak plogen med byråd for byutvikling Hanna Marcussen.

Hestene får en peptalk av byråd Hanna Marcussen.

Hestene klarte å ploge opp de små arealene vi har mellom containere og luftetårn, og fulgte buen rundt bikuba med innøvd presisjon; et lite smatt og drag i tømmene fra Jens Peder, og hestene satte musklene i seletøyet og gjorde jobben. Fantastisk fin følelse å kjenne kraften fra de to rolige dyra som dro plogen gjennom gras og kornstubb.

I dag hadde vi jo Barcode som bakgrunnsteppe, med hestene foran- et deilig eksempel på kontrastene vi dyrker på Losæter. Ordet Bybonde bærer jo i seg det mange vil oppleve som en motsetning, by/bonde, men som vi vil jobbe for å få inn i både ordbøker og folks bevissthet, og at byen og bonden i kontrast mot hverandre i samme landskap vil gjøre hverandre vakrere.

Hestene klare til å ploge på Losæter

Vi håper også å vise frem gammel norsk kulturtradisjon, både i metoder vi benytter på bruket her, og gjennom de vekstene som vi etter hvert vil dyrke her. Blant frøene vi har bestilt fra Solhatt venter for eksempel erter av sorten Tidlig grønn sabel, som er godkjent som plantearven- sort av Norsk genressurssenter, og er kjent fra tidlig 1900-tall. Jeg vet at det har vært dyrket mat her på Loenga før i tiden, og jeg regner nesten med at jorda ble jobbet opp med hest. Hvis noen lesere klarer å hoste opp svarthvitt bilder eller historier om bruk av hest på jorda her, ville jeg være svært takknemlig for et lite pip. 

Andreas styrer plogen.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Erna Solberg på gårsbesøk

Ernas landbruk

Statsministeren har rett i én ting: Jevnt over går det rimelig godt i norsk landbruk. Men det er ikke bare på grunn av regjeringen, det er vel så mye på tross av regjeringen, skriver Tor Erik Leland.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere