Børsemakeren Lasse er årets Askeladd

 • Tips en venn om denne siden

Lasse Patrick Johansen-Richardsen i børsemakerverkstedet på gården på Kløfta. Foto: Anders Sigstad.

Gründerprisen går til Lasse Johansen-Richardsen som skaper arbeidsplasser og lager moderne jaktvåpen i gårdens gamle låve.

Dette er Askeladdprisen
Prisen deles ut til unge etablerere på bygdene av Norges Bondelag og Landkreditt Bank.
Prisen er på 50 000 kroner
Prisen har vært delt ut siden 1996.
I år var det rekordmange 29 søkere.
Juryen består av to representanter fra Norges Bondelag, to fra Landkreditt og en fra Norges Bygdeungdomslag.

Askeladdprisen er en gründerpris fra Norges Bondelag og Landkreditt, som deles ut til ungdom som er i ferd med, eller har startet opp egen næringsvirksomhet på bygdene.

- Tusen takk for prisen! I dag hvor alt er mye high tech, er det moro at Bondelaget og Landkreditt gir en gründerpris til et tradisjonelt, verneverdig yrke, sier prisvinneren Lasse Patrick Johansen-Richardsen.

Som relativt fersk utdannet børsemaker startet den nå 23 årige Lasse børsemakerverksted på gården Ramby på Kløfta i Ullensaker. Det er kun 1 – 2 ferdig utdannede børsemakere hvert år, og Lasse har klart å finne sin nisje med moderne teknologi og nettsalg av våpendeler og jaktutstyr i den 100 år gamle låven på gården.

- Ikke noe er som å styre hverdagen selv, og ta flere folk i arbeid og skape arbeidsplasser, sier Lasse, som ikke legger skjul på at arbeidsdagene blir lange. – Mange vil ta det som hodebry å ha lange dager, men jobben min er også min lidenskap og hobby, så det er mest moro.

I letinga etter årets Askeladd har juryen sett etter kreativitet og pågangsmot, og at virksomheten bidrar til å skape nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet.

- Jeg er imponert over hvordan Lasse i ung alder ikke bare har skapt en arbeidsplass for seg selv, men også for flere andre på, og at han stadig utvikler bedriften sin, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Her er juryens begrunnelse:

Som gründer og børsemaker har Lasse i ung alder bygget opp eget firma med base i den 100 år gamle låven på gården.

Ved å kombinere tradisjonelt håndverk med ny moderne teknologi og stort pågangsmot, har han skapt en arbeidsplass for flere enn seg selv.

- Lasse har virkelig funnet sin nisje. Jeg vil kalle han en moderne gründer i et gammelt håndverk, siden han har nettbasert salg og kunder over helt landet, sier Hans Edvard Torp, styreleder i Landkreditt Bank.

Lasse var ikke selv tilstede for å ta imot prisen, fordi han er i gang med neste utviklingssteg for bedriften sin, nemlig guidene jakt- og safariturer til blant annet Canada.

  Valgt ledertrio på årsmøte 2019

  Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

  Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 5. og 6. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

  - Jeg har kommet hjem

  Jordbruksoppgjøret, klimaforhandlinger og tilliten til Mattilsynet var blant temaene da landbruks- og matminister, Olaug Bollestad, talte til årsmøtet.

  Hyller hverdagsbondelaget

  - Det er verdien av aktiviteten i 500 lokallag landet over som gjør oss unike og sterke, sa Lars Petter Bartnes i leders tale til årsmøtet. Les hele talen her.

  Dette er årsmøtet i Norges Bondelag

  Onsdag 5. juni avholdes det 123 årsmøtet i Norges Bondelag på Scandic Lillehammer hotell. Årsmøtet er den høyest bestemmende myndighet i Norges Bondelag og avholdes én gang i året.

  Dette skjer i Norges Bondelag

  Onsdag
  04
  mars

  AU-møte

  Landbrukets hus
  Torsdag
  05
  mars

  Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

  Skei Hotell
  Fredag
  06
  mars

  Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

  Våre samarbeidspartnere