Rekordmange gårder å besøke

  • Tips en venn om denne siden

På Åpen Gård kan du komme litt nærmere gårdslivet og hvordan maten produseres, spise god mat og hoppe i høyet. De neste helgene ønsker 90 bondelag over hele landet velkommen til gards.

Fra Porsanger i nord til Lista helt i sør ønsker bønder velkommen til en trivelig familiedag på gården. Det er lokale bondelag som arrangerer Åpen Gård. De fleste arrangementene er på gårder i drift, noen er også på bygdetun eller torv. Felles for dem alle, er at de besøkende kan få et innblikk i hvordan maten produseres og hvordan livet er på en gård.

- Et besøk på Åpen Gård gir et innblikk i bondens hverdag og hvordan maten produseres, sier Lars Petter Bartnes som er leder i Norges Bondelag. Bartnes forteller at landbruket er i utvikling, og at bonden tar i bruk mye ny teknologi i drifta. - Samtidig er dyras velferd og det å produsere maten på en klimasmart måte alltid øverst på agendaen hos bonden. Dette landbruket er vi stolte av, og ønsker å vise fram på Åpen Gård, sier Bartnes.

De fleste arrangementene holdes 23. august. Øvrige arrangement sprer seg på helgene rundt, også utover i september. Arrangementene fordeler seg utover hele landet. Særlig for nordtrøndere og vestfoldinger er det mye å velge i – her går Åpen Gård av stabelen på henholdsvis 12 og 11 steder.

Det er et stort mangfold av gårder og aktiviteter å velge blant i årets Åpen Gård-arrangement, blant annet:

  • Se hvordan melkeroboten fungerer, ri på hest, og maskinustilling i Vik i Sogn
  • Myhrene gard på Hurum i Buskerud kan tilby demonstrasjon med motorsag, vedkløyving, klipping av sau og oppvisning av gjeterhund.
  • Søstun gård i Eidskog, Hedmark forvandles til et godt, gammeldags bondemarked. 30 lokale utstillere kommer med alt fra tredreiing til strikking og honning.
  • Smådyr på tunet, kurukebingo, freestyleoppvisning, grilling av lokalprodusert kjøtt, demonstrasjon av ysting, natursti, oksevekt-tipping, kjøring med hest står på programmet i Søre Osen, Trysil, Hedmark.
  • Motevisning og konsert med Geir Lystrup i Flesberg, Buskerud.

I fjor besøkte om lag 70 000 nordmenn 75 åpne gårder. Med vesentlig flere arrangement i år, håper vi på enda flere besøkende.

-Åpen Gård er kanskje landets største dugnadsarrangement. Alt er gjort på fritida, og i tillegg til lokale bondelag er bygdekvinnelag og andre organisasjoner med for å gi besøkende en fin dag, sier Bartnes, som selv skal besøke Åpen Gård på Inderøya i hjemfylket Nord-Trøndelag førstkommende søndag. 

 

Åpen Gård i Lenaparten 2018, arr av Kolbu- og Østre Toten Bondelag

Bli med på Åpen Gård!

Påmeldinga for lokallag som ønsker å arrangere Åpen Gård er nå åpnet. Åpen Gård er Bondelagets største nasjonale arrangement og vår viktigste fellesdugnad for å bygge kunnskap om norsk landbruk.

Åpen Gård 2017 Eidsvoll Landbruksforening

Åpen Gård-ekspertens beste tips

Åpen Gård er 30 år i år, og Eidsvoll Landbruksforening har vært arrangør hvert år siden starten. Nå deler de sine beste arrangørtips med andre lokallag.

Åpen Gård 2017 Eidsvoll Landbruksforening 2

Åpen Gård feirer 30 år!

I dag åpner påmeldingen for lokallag som ønsker å bli med på jubileumsfeiringen og arrangere Åpen Gård. Siden oppstarten i 1988 har Åpen Gård vokst fram til å bli Bondelagets største nasjonale arrangement.

Åpen Gård logo

Klart for Åpen Gård 2017

Også i år inviterer lokale bondelag til Åpen Gård, og til sammen 94 arrangementer finner sted landet rundt. Årets Åpen Gård-dato er søndag 27. august, men noen steder blir det Åpen Gård allerede før sommeren. Se hele oversikten under.

Frå Open Gard i Holmestrand 21. august i år.

Ny helg med Open Gard

Denne helga er den siste av årets to Open Gard-helger. Finn ein Open Gard i nærleiken av der du bur.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
04
mars

AU-møte

Landbrukets hus
Torsdag
05
mars

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

Skei Hotell
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

Våre samarbeidspartnere