Skrevet av: Karl Erik Berge, Bondebladet

Lokallaget på Eidsvoll har arrangert Åpen Gård hvert eneste år siden oppstarten i 1988. De samler hvert år flere tusen besøkende, og leder Amund Dønnum er stolt av arrangementet de har fått til.

– Vi har jobbet godt med arrangementet og bygd stein på stein. Det har blitt det viktigst arrangementet for lokallaget, og vi har hatt fra 2500 til 3000 besøkende de siste åra, en jevn og god økning, sier Dønnum.

Tett samarbeid

Det er en egen komité som tar seg av Åpen Gård-arrangementet. Komiteen legger vekt på kontinuitet, og derfor skifter de vanligvis ikke mer enn halvparten av medlemmene i slengen.

– Komiteen startet arbeidet etter årsmøtet til Eidsvoll Landbruksforening fjor høst. Arrangementet er blitt så omfangsrikt at vi må ha en gård som egner for å ta imot mye folk, derfor er vi opptatt av å avklare vertskap ett til to år i forkant, sier han.

Lokallaget har fokus på aktiviteter for barna under Åpen Gård, og legger stor vekt på å ha et rikt utvalg av dyr. Noe som er veldig populært.

– Vi har jobbet fram en god mal, og har lagt vekt på å få til gode rutiner. Mange krefter i landbruket arbeider tett sammen. Bygdekvinnelaget med servering, Dølahestlaget med hesteridning, 4H og Bygdeungdomslaget med ulike aktiviteter, gårdsbarnehager, skogeierlaget og Røde Kors er alle viktige bidragsytere, sier Dønnum.

Åpen Gård 2017 Eidsvoll Landbruksforening 2

Mange salgsboder

I tillegg er det mange boder som selger poteter, grønnsaker, egg, honning og annet under Åpen Gård.

– I 2017 var det over 3000 besøkende her, og da hadde vi en omsetning på over 200 000 kroner, sier han.

I 2016 hadde de også McDonald’s med på laget.

– De kom med frityranlegg som krevde industristrøm, men ved god hjelp fra Akershus Utleie gikk det bra og det ble solgt store mengder med pommes frites. Ekstra moro siden en av de viktigste potet­leverandørene til McDonalds er Minne gård på Eidsvoll. Det er mange aktører som vil landbruket vel. McDonald’s er veldig opptatt av norsk landbruk, det samme gjelder Rema 1000 her på Eidsvoll, som stiller opp og sørger for at vi har de varer vi trenger til matteltene. Her er det mange gode krefter som ønsker at Åpen Gård skal være en suksess, og en arena for å vise fram landbruket på en god måte, sier Dønnum.

Åpen Gård 2017 Eidsvoll Landbruksforening 5

Prosess og rutiner

Nå har Eidsvoll Landbruksforening nådd et punkt og et nivå på arrangementet de er fornøyd med.

– Har du noen råd eller tips til andre lokallag angående Åpen Gård?

– Det er viktig med godt samarbeid – innad i komiteen og ut mot andre samarbeidsorganisasjoner. I tillegg er må en få på plass gode prosesser og rutiner for å sikre en effektiv gjennomføring og logi­stikk. Det er viktig at arrangementet er gjenkjennelig fra år til år, at det flyter godt slik at vi unngår køer og at opplevelser og aktiviteter er lett tilgjengelige for våre besøkende. Definer hva som skal gjøres, og hvem som skal gjøre hva. Gjennom gode prosesser og rutiner kan vi gjenta det som fungerer godt og justere der vi hadde utfordringer, slik prøver vi å gjøre arrangementet bedre år for år, sier Dønnum og legger til:

– Få til samarbeid og ta med hele landbruksfamilien. Det skal være et hyggelig arrangement, der folk koser seg. På denne måten får en profilert landbruket på en god måte. Ikke ha for store ambisjoner. Det er viktig med dyr på en slik dag, og mange gode aktiviteter. Da trives barna.

På Eidsvoll har de hatt egen dugnadsfest de siste åra, med gratis mat og drikke, for å takke alle som hjelper til.

– Dette har vi lyst å gjøre til en fast tradisjon, det er mange som ønsker det. Åpen Gård krever mye av alle som stiller opp, og derfor håper vi å få til dette.

Påmeldingen for lokallag som ønsker å arrangere Åpen Gård åpnet den 15. januar. På Eidsvoll har de planer om en skikkelig festdag i år, den 12. august. Vertskapet for årets arrangement er Måe gård med Ida Moen Skatvedt og Henrik Greve.

– Vi skal jo feire 30 år, og da må vi markere litt ekstra. Vi har også fått lovnad om at bondelagslederen kommer på besøk, sier Amund Dønnum.

Denne artikkelen sto på trykk i Bondebladet nr. 3, 2018.