Åpen gård

  • Tips en venn om denne siden

Velkommen til Åpen gård!

Du har kanskje hørt om det før, arrangementer med Åpen gård hvor barna kan hilse på dyrene, hoppe i høyet og beundrende kan få prøvesitte en stor traktor. Men hva er det egentlig, og hvor kommer det fra?

Arrangementet «Åpen gård» foregår en gang i året og arrangeres over hele landet. På en bestemt dato kan du besøke en eller flere gårder i ditt nærområde og delta i ulike aktiviteter. Arrangementene er gratis, og alle er velkomne. Hvilke aktiviteter de har varierer fra gård til gård, men det er som oftest mulig å få hilse på dyr, hoppe i høyet, se på traktoren og kanskje også delta i et potetløp eller kjøpe lokalproduserte råvarer.

Åpen gård er en av de aller viktigste arenaene landbruket har for å bygge bro mellom de som lager maten og de som spiser den. Interessen for hvor maten kommer fra er økende, og det merker vi godt på antall besøkende som deltar på arrangementene. Stadig færre vokser opp på, eller i nærheten, av en gård, og derfor er dette en fin anledning til å vise fram norsk landbruk.

Alle får sitte på når traktoren prøves på Aremark.

Hvor finner jeg nærmeste gård?

Gårder over hele landet deltar. Her kan du finne ut hvor og når det arrangeres i nærheten av deg. Det er også mulig å søke opp en del av arrangementene via Facebook for å få litt mer informasjon om når det åpner og hvilke aktiviteter de skal ha.

Flaskemating av kalver på Åpen Gård i Lenaparken i regi av Kolbu- og Østre Toten Bondelag

Hvem står bak?

Det er Norges Bondelag som står bak arrangementet som gjennomføres i samarbeid med Tine, Nortura og Landkreditt bank. Likevel er det verdt å understreke at det er lokallagene og de frivillige bøndene som står for selve gjennomføringen av arrangementet.

Litt historie

Det første Åpen gård- arrangementet ble holdt i regi av Asker og Bærum Bondelag i 1988. Idéen hadde Jon og Charlotta Ringi hentet med seg hjem etter et besøk i Sverige. Siden den gang har arrangementet blitt en fast tradisjon for mange av lokallagene i Bondelaget. I jubileumsåret 2018 var det over 100 000 besøkende innom på gårder over hele landet. Opp gjennom årene har det også blitt meldt om både trafikkaos og panikktendenser hos arrangørene i det tunet har fylt seg opp. Det er ingen tvil om at dette er et populært arrangement som mange setter pris på.

Det er morsomt å mate dyrene syns disse tre jentene som besøkte Åpen Gård.

 

Åpen Gård

Norges Bondelag vil gjennom Åpen Gård gi folk gode opplevelser og spre kunnskap om norsk landbruk. Hvert år arrangerer lokale bondelag Åpen Gård på gårder over hele landet. De fleste Åpen Gård-arrangementene blir i 2017 holdt 27. august.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere