Er ordførerkjedet det samme som ei sauebjelle?

  • Tips en venn om denne siden

Latteren runget i tunet på Fannremsgården under Åpen Gård i helga da Marianne Meløy dro en sammenligning mellom sauesanking og sanking av stemmer til valg, som begge deler foregår i september. Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, åpnet arrangementet høytidelig og "sauebjella" var på:-)

Åpen Gård-banneret henges opp på låveveggen til Fannremsgården i godt selskap med platten for Årets Byggeskikkpris 2016 i Orkdal.

Verten på Fannremsgården, Jon Fredrik Skauge, hadde pyntet med nek rundt om på gården for å vise symbolet til Norges Bondelag. Her ser vi inn mot hagestua hans og godstolen er klar til å ta imot besøk.Flagget vaier i vinden og tunet er klart:-)Når det regner på presten så drypper det på klokkeren... men denne gangen skein sola for klokkarn. "Æ e skitnærvøs" skreiv Jon Fredrik Skauge i sms fredag kveld, og tenkte da på plaskregnet og stormen ute. Søndag opprant med solskinn. "Ja, nåkkå må æ ha att for å ha verre klokkar i 20 år!" sa Jon Fredrik da:-) Her ringer han inn til Åpen Gård på Fannremsgården søndag 28. august.

Det var bokstavlig talt duket for Åpen Gård. Orkdal Bondelag og Landbrukslaget Nord ville vise mangfoldet i norsk landbruk og valgte Fannremsgården med gårdsbutikken Reinhekla som arena for Åpen Gård denne gangen. Og verten Jon Fredrik Skauge hadde pyntet med nek, blomster og duker i hver en krik og krå. Han driver med korn, bær, lin og melk og kjøtt fra sidet trønderfe. Kjøttet går til restaurant Credo i Trondheim som er en god samarbeidspart. Mye av mølsgrauten, smøret og rømmen går også dit men han driver også med servering selv. Stabburet er fullt av spekepølse. Jon Fredrik driver også med bunadssøm og foredrag, og fra gårdsbutikken Reinhekla selges bruksting og tekstiler. Så det er et mangfoldig gårdsmiljø rundt 900 besøkende fikk oppleve denne søndagen. Men gården var "utvidet" med aktiviteter og servering. De tre 4H-klubbene i Orkdal, Hoston 4H, Svorkmo 4H og Fjellvåken 4H, hadde salg av kaffe, is og kaker. Orkland Bygdekvinnelag sørget for skjebladkake og kaffe. Bondelagene sto for grillmaten, Credo sto for sodd, stilige snitter, vafler og andre godsaker. Gårdens smørtårn tronet på bordene.

Bygdeungdomslaget Samhald sørget for at barna fikk hoppe i halmen. Allskog, Norgesfôr, Felleskjøpet og Orkel hadde stands. TINE-ambassadørene hadde smaksprøver og Produksjonslaget i TINE hadde kalvemønstring.

Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, hadde offisiell åpning av Åpen Gård. Han var tydelig stolt av landbruket i kommunen, og veldig glad for at bondelagene hadde valgt å vise fram en gård som Fannremsgården denne gangen. Han ba publikum se nøye på bygningene, for arbeidet med oppussing og restaurering her ga gården Orkdal kommunes Byggeskikkpris 2016.Her er Marianne Meløy "temt" og i godt selskap med vert og ordfører. Hun sørget for at latteren runget i tunet med sitt elleville, morsomme og alvorlige kåseri om bygda, misunnelse i landbruket, sammenligning av kommunevalg og sauesanking og bondekvinnelaget som nu har skifta navn tel bygdekvinnelaget sine fortreffeligheta. Hun lanserte et forslag til et nytt oppryddingsprogram på TV, ja for nu va det på tide å tenke heilt nytt i landbruket. Så der plasserte ho hainn Trygve Hegnar som programleder...Ponnyriding alltid like populært og lang kø med spente unger som ville prøve. Produsentlaget i TINE si kalvemønstring er alltid sjarmerende og morsomt å se på. Denne gangen ble kalvemønstringa lagt i gårdsplassen til Helsetunet i Orkdal så de gamle fikk mulighet til å se og oppleve dette. Sigrid Moum fra stiftelsen Livsglede for eldre var tiltstede og uttrykte for alle at dette må vi gjøre mer. Hele tiden burde de gamle ha mulighet til å se og ta på dyr når de bor på sykehjemmet eller aldersboligen, sa hunSimen Ranøien fra Hoston regnes som "veteran" i kalvemønstringa. Han har mønstret kalv mange ganger og trener mye med kalvene. Her går han med oksekalven Vegard.Sløyfer og premier deles ut av konferansier fra Geno og TINE, Inger Lise Ingdal. Inger Lise Ingdal, Geno-kontakt og konferansier under Produsentlaget i TINE si kalvemønstring syns det er like stor stas hver gang barn mønstrer kalv. Dette er en populær aktivitet og Inger Lise fortalte i det vide og brede om juregenskaper hos okser og hvorfor en ser etter det hos okser som ikke skal ha melkejur, og kalvens mor og far og egenskaper hos denne. Veldig lærerik stund om avl hos storfe:-) Pensjonert bonde fra Svorkmo, Oddbjørn Tallerås, skritter opp bredden på skurtreska som entreprenør Ola Eikli lånte ut til utstilling på Åpen Gård. Oddbjørn konkluderte med 9,5 meter...Trivelig stund i "ekstratunet" på enga.Spannmelkingsutstyr henger til tørk på fjøsveggen i Fannremsgården.Og folk hadde fulgt oppfordringa om å sykle til gards:-)

Tusen takk til vert Jon Fredrik Skauge, Orkdal Bondelag, Landbrukslaget Nord og alle samarbeidspartnerne for en flott Åpen Gård!

 

 

Barn leier små kalver i grime

Innholdsrik Åpen Gård i Meldal

Mye folk og god stemning, melder Kristine Ek Brattset, fra Åpen Gård i Meldal. Et av høydepunkta var kalvemønstring med en konferansier med godt humør og ku-kostyme:-)

Åpen Gård-banner i oppkjørsel til gård

Trivelig på Åpen Gård i Selbu

Selbu Bondelag arrangerte Åpen Gård på Langseth Østre søndag 3. september. Litt over 100 interesserte var innom i finværet.

Åpen Gård på Lauvøya Gård Foto Kari Åker

Kalvestyling og kubingo på Åpen Gård i Åfjord

Åfjord Bondelag arrangerte en flott Åpen Gård på Lauvøya hos Arnhild Saltbones og Odd Arne Sørdahl, skriver en fornøyd nestleder i Sør-Trøndelag Bondelag, Kari Åker, etter gårdagens arrangement.

Mange på kalvemønstring i Rennebu Foto Ola Bjørkøy STB

Støvelkasting og kalvemønstring på Åpen Gård i Rennebu

Folk så ut til å kose seg i Gunnesgrenda, sier Ola Bjørkøy som fikk æren av og representere Sør-Trøndelag Bondelag på Åpen Gård i Rennebu. Ca 450 besøkende i løpet av dagen gjorde arrangementet til en suksess der også været var på arrangørene sin side.

Små tottelotter i halmen Sør-Trøndelag Bondelag

Masse kos på Åpen Gård i Skaun

Søndag 30. august inviterte Skaun Bondelag til Åpen Gård hos Skaun Økomjølk. Folk strømmet til og så ut til å storkose seg i det fine været. Bondelagsleder Tormod Føll var veldig fornøyd og det kunne meldes om nærmere 500 besøkende.

Anne B Ragde bondevenn i Rissa 2015 Foto Lars Morten Rosmo Sør-Trøndelag Bondelag

Mange tok turen til Skaugdalen i Rissa på Åpen Gård

I knallfint vær tok mange turen til Stoum Gård i Skaugdalen i Rissa søndag 23. august. Rissa Bondelag og vertskapet Lillian og Håvard Stoum hadde lagt alt til rette for en trivelig dag på gården. Og de hadde invitert selveste Anne B Ragde til å åpne arrangementet!

Anders Eggen deler ut bondevenn-t-skjorte

Herlig Åpen Gård på Øya vgs

Øya vg skole, Flå Bondelag og Melhus Bondelag hadde rigga et flott åpengård arrangement. Ekstra flott å kunne bruke det gamle gartneriet til messeområde og kafeteria i gråværet. Her var det lunt og godt, aktiviteter for stor og liten og servering av mye god mat.

Kalvemønstring Åpen Gård Meldal 2014 Foto Arnt Tilset

Innertier for Åpen Gård i Meldal!

Nestleder i Sør-Trøndelag Bondelag, Arnt Tilset tok turen til Åpen Gård på Nordgard Ree i Meldal i går. Selv om ikke været viste seg fra sin beste side, strømmet besøkende til arrangementet. Arnt Tilset er imponert over gården og det flotte arrangementet. Tusen takk for innsatsen:-)

Siri Emelie Sandra ponnyridning Åpen Gård Budalen 2014 Foto STB ved BJS

Flott vær og flott gård!

Rundt 300 tok turen til Åpen Gård på Finnskjegga i Budalen søndag 31. august. Stor og liten storkosa seg i det fine været på den flotte gården som driver med økologisk melkeproduksjon, egenproduserte grønnsaker og hest/ponny . Ekstra stas var det for Sigrid, Anne og Isak som vant hver sin trøtraktor!

Adelina og Emelie Storrø Foto BJS

4H-prosjektet tok av litt!

Søndag 31. august arrangeres Åpen Gård på Finnskjegga i Budalen. Det hele startet med at Adelina Storrø (fra Finnskjegga) og Emelie Storrø (fra nabogården Nystun) ville ha Åpen Gård som 4H-prosjekt. Sandra Broen ville også være med på dette. Så la de masse planer. Og en av dem var å spørre bondelaget:-)

Dette skjer i Sør-Trøndelag Bondelag

Torsdag
02
August

Styredag for fylkesstyret i Sør-Trøndelag Bondelag 02.08.2018

Trondheim i forbindelse med Matfestivalen
Søndag
26
August

Åpen Gård i Rissa

Reins Kloster, Hans Henrik Hornemann
Tirsdag
28
August

Styremøte i Sør-Trøndelag Bondelag 28.08.2018

Bondelagets Servicekontor, Trondheim

Våre samarbeidspartnere