Stort oppmøte på harvedemonstrasjon i Vestfossen
Gjennom Kornprogrammet i Viken ble det invitert til harvedemonstrasjon 29.august i Vestfossen.
Det var 10 ulike harver og 3 redskap for halmbehandling som ble demonstrert på torsdagens harvedemonstrasjon. Bakgrunnen for demoen var miljøkravene som setter begrensninger for jordarbeiding om høsten. Fra i høst er det i Buskerud, Lunner og Jevnaker innført krav nummer 5 og 6. (Krav 1-4 innføres fra 2025.) Se fullstendig omtale og kart for miljøkravområder hos Statsforvalteren.
I miljøkravene finner vi en definisjon på lett høstharving: Harving som ikke er dypere enn 10 cm. Rett etter harvingen skal det være minst 30 % planterester i overflaten. Vi hadde derfor bedt maskinleverandørene stille inn harvene til 10 cm dyp. I praksis var det litt ulik dybde som ble kjørt.
På arealet det ble kjørt var det dyrket rug, og halmen var fjernet på deler av arealet. Alle harvene som ble demonstrert var innafor kravene til lett høstharving, under disse forholdene. Det var nok litt rått for noen av harvene, og det subbet litt der tindeavstanden var liten.
Det var både skålharver og tindeharver, samt en gåsefotharv som ble demonstrert. Det er vanskelig å komme med et fasitsvar på hvilken harv som var best, siden det var litt rått. Det er uansett noen faktorer som man må ta hensyn til ved innstilling av harva, for å få et best mulig resultat:
- Jordart
- Fuktighet
- Halmmengde
- Forgrøde
- Topografi/helning
Type såmaskin man har vil også være med å bestemme om såbedet er godt nok eller ikke. Noen av harvene ga en ganske ujevn overflate, og vil kreve en kraftigere såmaskin.