ØKOSLO  samler miljø- og landbruksorganisasjoner, kokker og restauranter, statlige og private aktører samles om et felles mål; å styrke kunnskapsnivået knyttet til regionale råvarer og produkter, og ikke minst økologisk og biodynamisk mat og landbruk i sin helhet. Norges Bondelag er med som en av 12 samarbeidspartnere

Mandag morgen ble ØKOSLO offiselt åpnet på et forkostarrangement på Kulturhuset på Youngstorget. Øko-bonde og styremedlem i Akershus Bondelag, Stina Mehus, var en av innlederne.

- Det er veldig bra at Norges Bondelag er med på slike arrangement. Her møter vi svært engasjerte forbrukere. Det er etterspørsel etter økologisk mat, særlig produkter vi har de beste forutsetninger for å dyrke her i Norge, som grønnsaker, frukt og bær.

 

Esben Holmboe og Stina Mehus under ØkOslo, foto: Ragna Kronstad.

Maaemokokken-Esben Holmboe Bang og Økobonden Stina Mehus på åpning av ØKOSLO.

Norske råvarer i verdenstoppen

 Også Maaemo-kokken Esben Holmboe Bang innledet under åpningen. Han var veldig interessert i den økologiske bærproduksjonen til Stina Mehus fordi han etterlyser flere økologiske bærprodusenter.

 - Bøndene er presset og det burde bli en mer lukrativ bransje. De burde få enda større oppmerksomhet og backes opp av mer entusiasme, sier han

 Den heløkologiske restauranten Maaemo kan skilte med to Michelin-stjerner og har satt hovedstaden på det kulinariske verdenskartet. Holmboe Bang er dansk og selv om Danmark av mange fremheves på grunn av sin satsing på økologisk mat, så skryter stjernekokken de norske økologiske råvarene i skyene: 

- Her er det bedre råvarer enn i Danmark. Det skyldes de særnorske klimatiske forhold.

 Fagseminar om økologisk produksjon

 Mandag ble det og avholdt fagseminar om økologisk produksjon i samarbeid med Oikos på Bygdøy Kongsgård

- Det er mange bønder som har tatt turen. Det er veldig positivt og det viser behovet for å samlene troppene fra det bynære og urbane landbruket. Det er godt med faglig påfyll og en diskusjonsarena lokalt, sier Odd Einar Hjortnes som er leder av Akershus Bondelag. Han driver selv økologisk og var møteleder for fagseminaret.

Kokker ut av kjøkkenet og ut på jordene

Tirsdag inviterer Norges Bondelag kokker ut der maten produseres.

- Vi har samlet 10 kokker fra hovedstaden som skal besøke ulike økologiske bønder, fra nisjeprodusenten til han som driver stort med en type produksjon. Slik lærer de litt om de ulike driftsformene og også mer om produksjonen av råvarene de bruker på kjøkkenet daglig, sier rådgiver og initiativtaker Kari Marte Sjøvik i Norges Bondelag.  

 9-retters reise i norsk økologisk mat

 Fredag arrangerer Norges Bondelag i samarbeid med Slow Food Norge og Bondens Marked en 9-retters reise i norsk økologisk og kortreist mat på et eget arrangement på Mathallen.

Bondelagskokken Bodil Fjellestad Eikrem står for kokkelering og meny. Billettene er allerede revet bort, men følg Norges Bondelag på Instagram for inspirasjon fra menyen!

Les hele programmet for uken her!