Nyheter fra Akershus Bondelag

Årets vervevinner i Akershus Bondelag!

Årets vervevinner har en økning i medlemstallet på 21 nye medlemmer.

Stå-på prisen går til Maren Holthe og Else Villadsen for Karbon Agro

Stå-på prisen går i år til Maren Holthe og Else Villadsen for sitt engasjement for marken og jorda i pilotprosjektet Karbon Agro

Fjern tvilen! Økt inntekt er jobb nummer 1

La det ikke være tvil, økt inntekt er jobb nummer 1 åpner Jens Thori Kogstad sitt innlegg med på årsmøtet i Akershus Bondelag. I dag er 80 representanter og gjester samla på Losby Gods.

Jordbruksoppgjøret 2023

Akershus Bondelag forventer fokus på inntekt og melk i år.

Kornprogrammet i Viken inviterer til fagtur

I år går turen til Brunnby Lantbrukardagar i Västerås i Sverige 5.-7. juli.

Korn og beredskap i urolige tider

Beredskap, sjølforsyning og matproduksjon var tema for Stormøte Korn som gikk av stabelen i går kveld. Om lag 250 besøkende var samla i Askim Kulturhus.

Årsmøtet 2023 - sakspapirer

Akershus Bondelag har årsmøte 15. mars. Her finner du sakspapirer og program.

Proteinskolen 2023

Vi inviterer til kurs om proteinvekster - erter, åkerbønner (og litt om oljevekster).

Innstiller på gjenvalg av Jens Thori Kogstad som fylkesleder i Akershus Bondelag

Valgnemnda innstiller på gjenvalg av Jens Thori Kogstad fra Gjerdrum som fylkesleder, og gjenvalg av Torbjørg Kylland som nestleder.

Årets stormøte korn 2. mars

Østfold og Akershus Bondelag inviterer til årets stormøte korn torsdag 2. mars kl. 18.30 i Askim Kulturhus. Årets tema er beredskap, og betydningen av norsk kornproduksjon i et beredskapsperspektiv. Sjekk programmet her ?

Seminarserie "Fra plog til rot"

Vi inviterer til seminarserien «Fra plog til rot». Gjennom 3 kvelder på Teams får du innføring i dyrkning av fangvekster, og omstilling til redusert eller ingen jordarbeiding.

Akershus Bondelags innspill til inntektsutvalget

Rapporten om inntektsmåling i jordbruket er et godt grunnlag for å kreve høyere inntekt i jordbruksnæringa mener Akershus Bondelag. Når et ekspertutvalg som er satt ned av landbruks- og matdepartementet er tydelig på at økonomien i landbruket er vedvarende lav og at bondens inntekt ikke er god nok til å dekke avkastning til både arbeid og kapital, er det en viktig erkjennelse mener fylkesleder i Akershus Bondelag, Jens Thori Kogstad.

Inntektsutvalget: Svarer ikke ut om bondens økonomi

– Det er svært viktig å finne en god måte å måle bondens inntekt på. Inntektsutvalget sin vurdering svarer ikke godt nok ut på denne oppgaven, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Ny strømstøtteordning vedtatt: Søknadsskjema er nå lagt ut

Skjema for strømstøtte for jordbruksforetak, veksthus og vanningslag er nå lagt ut hos Landbruksdirektoratet. For å motta strømstøtte for perioden april 2022 til og med juni 2022, må søknadsskjema sendes innen 30.september.

Vi må redde Oslofjorden, men vi må også produsere mest mulig mat!

Styremedlem i Akershus Bondelag, Terje Romsaas holdt et innlegg om regionalt miljøtilskudd i generaldebatten på årsmøtet i Norges Bondelag.

Hva er feil med velferdsordningene, og hva må gjøres?

Årsmøteutsending og leder i Hurdal Landbrukslag Frank Hoel-Knai holdt i løpet av generaldenbatten både et innlegg og en replikk om velferdsordningen. Her kan du lese en sammenfatning av dette.

Det må lønne seg å dyrke mathvete

Nestleder Torbjørg Kylland holdt et glitrende innlegg om viktigheten av å holde trykket oppe for å bedre kornøkonomien!

Hurdal Landbrukslag er Årets Lokallag i Norges Bondelag

Hurdal Landbrukslag ble utnevnt til Årets Lokallag 2021 på årsmøtet i Norges Bondelag i kveld. Prisen får laget fordi de er best i landet på god medlemsoppfølging, høy aktivitet og synlighet i lokalsamfunnet og aktivt vervearbeid.

Bondelagene i Akershus, Buskerud og Østfold i møte med næringskomiteen i Viken

- Vi trenger et inntektsløft og kostnadsdekning, for å sikre matproduksjonen i landet. Det var hovedbudskapet fra Akershus, Østfold og Buskerud Bondelag da vi møtte næringskomiteen i Viken fylkeskommune i dag.

Inntektene stuper i jordbruket

Nye tall fra Budsjettnemnda for jordbruket viser at inntektene faller kraftig i 2022. – Tallene bekrefter den alvorlige økonomiske situasjonen i jordbruket. Det vil prege årets jordbruksoppgjør, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Nyttig grøntmøte

Det var et toppa lag med innledere som hadde tatt seg tid til å dra til Råde for å være med på fagmøte for grøntprodusenter i Akershus, Østfold og Buskerud. – Grøntprodusentene står for stor verdiskapning, og er viktig for bondelagene i Viken sa Ole Kristian Bergerud, fylkesleder i Østfold, da han ønsket velkommen til møte.

Fagmøte; Hva vil de neste årene bringe av muligheter og utfordringer for grøntprodusenter på Østlandet?

Endelig kan vi invitere til fagmøte for grøntprodusenter på Østlandet. Sett av tirsdag 5. april for å møte et stjernegalleri av innledere. Statssekretær Wenche Westberg, leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming, leder i Norsk Grønt Arne Kristian Kolberg, inspektør i Arbeidstilsynet Laila Grødal, jordbærprodusent Per-Fredrik Saxebøl og rådgiver i HMS Kari-Anne Aanerud kommer. Kommer du ?

Per Fredrik Saxebøl fikk Stå-på-prisen

Han brenner for norsk matproduksjon av høy kvalitet, og er rett og slett en ildsjel for det lokale bondelaget, og for større saker inn i Norges Bondelag, sa Terje Romsaas og delte ut Stå-på-prisen til Per Fredrik Saxebøl fra Frogn Bondelag.

Fylkesleder Jens Thori Kogstad: Vi må lage et mer dynamisk system

- Vi ser at regimet vi har med årlige forhandlinger om priser og kostnadsberegning på lang horisont kommer til kort i møte med de turbulente og uforutsigbare tidene vi er i. Vi må få til et mer dynamisk system, sa fylkesleder Jens Thori Kogstad i talen til årsmøtet.

Årsmøte i Akershus Bondelag 18. og 19. mars

18. mars åpner årsmøtet i Akershus Bondelag. Her finner du program og sakspapir til møtet.

Stormøte Korn: Ingen løfter, mye god vilje fra landbruksministeren

Landbruks- og matminister Sandra Borch var forsiktig med løftene, men serverte mange formuleringer med positiv klang på Stormøte Korn i Askim i går.

Stormøte korn 2. mars

Onsdag 2. mars inviterer Østfold og Akershus Bondelag til stormøte korn i Askim. - Vi er svært glade for å presentere et program med et "stjernegalleri" av innledere. Sjekk her. Alle hjertelig velkomne.

Vårt budskap til friluftslivet: Husk avtale med grunneier

Ta kontakt med grunneier tidligst mulig når det skal planlegges stier og løyper for friluftsliv! Det er hovedbudskapet fra bondelagene i Viken til alle som planlegger skiløyper og turstier.

Kurs i omlegging til fornybar energi

I samarbeid med Klimasmart landbruk Viken og Statsforvalteren i Oslo og Viken inviterer bondelagene i Østfold, Buskerud og Akershus til kurset “Omlegging til fornybar energi på gårdsbruk".

Årsmøte i Akershus Bondelag 18.-19. mars

Årsmøtet i Akershus Bondelag finner sted 18. og 19. mars 2022 på Olavsgaard Hotel. Forslags- og påmeldingsfrist er 18. februar.

Initiativ for gjødselkompensasjon

Tilgang på gjødsel er det mest kritiske før våronna. Nå ber Bondelaget om samarbeid for å gi bonden sikkerhet, og for å unngå lavere matproduksjon.

Fagmøte grøntprodusenter Østlandet utsatt

Det planlagte fagmøte for grøntprodusenter torsdag 13. januar 2022 utsettes. Nye retningslinjer betyr at møter som dette ikke vil være mulig eller forsvarlig å gjennomføre fysisk. Vi har derfor konkludert med at det flyttes til mars, og håper at det da er mulig å møtes fysisk.

Kornskolen 2021

I vinter vil det igjen bli arrangert en grunnleggende kornskole for de som ønsker å lære om korndyrking på en økonomisk og miljøvennlig måte i Akershus og Østfold. Kurset passer for deg som er ny kornprodusent, eller deg som mener at du trenger litt faglig påfyll. Det vil bli satt opp kurs i Buskerud senere i vinter.

Signaler til jordbruksforhandlingene 2022

Viken Fylkeskommune ønsket signaler fra bondelagene i Østfold, Akershus og Buskerud til behandling av fylkeskommunens innspill til jordbruksforhandlingene 2022. - Fylkesbondelagene understreker at dette er innspill til prioriteringer slik vi ser utfordringene pr. nå, og at våre endelige og respektive innspill avgis først i mars 2022, uttaler fylkeslederne.

Vil ha politisk støtte til landbruksløft

Kraftig inntektsvekst er avgjørende for å utvikle framtidas landbruk. – Et samla landbruk ber politikerne i årets valgkamp om et landbruksløft, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Bedre kornøkonomi og rekruttering hovedsaker fra Akershus på Bondelagets årsmøte

- Det er ikke etisk riktig at jordbruk skal være en dyr virksomhet som bonden må finansiere med inntekter utenfor næringa, sa nestleder Torbjørg Kylland fra talerstolen på årsmøtet i Norges Bondelag.

Lettere å få godkjent sesongarbeidstakere i grøntnæringa

Det er nå gjort justeringer i vurderingskriteriene for ordningen med unntak fra reiserestriksjoner i grøntnæringa.

Sesongarbeidskraft

Vekstsesongen står for døra, og i koronapandemien er det viktigere enn noen gang at vi produserer norsk mat til norske forbrukere. Dessverre byr pandemien på store utfordringer med tilgangen på arbeidskraft i grøntsektoren. I den forbindelse har bondelagene i Viken opprettet samarbeid med NAV i Vest og Øst Viken.

Regjeringa forstår ikke alvoret

​- Avstanden var for stor mellom regjeringas virkelighetsforståelse og det inntekstløftet vi mener er helt nødvendig. Derfor bryter vi, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Grøntprodusentene: Halve produksjonen kan forsvinne

Grøntprodusentene i Viken fortviler. Om det utenlandske høstepersonellet uteblir vil mange ikke klare å berge avlinga. Foreløpig ser det ut til å være liten politisk vilje til å gjøre noe med saken.

Årets jordbruksoppgjør er et være eller ikke være for mange

- Bøndene tjener for dårlig, og det er de unge som sliter mest, sier leder Jens Thori Kogstad og nestleder Torbjørg Kylland i Akershus Bondelag.

Bondelagene i Viken møtte KrF

Mandag 19. april møtte bondelagene i Viken KrF i Viken. – Vi er veldig glade for at politikerne tar seg tid til å møte oss, sa fylkesleder i Akershus Jens Thori Kogstad på vegne av fylkeslederne. – Landbruksnæringa er viktig for oss, så dette er gjensidig, kvitterte Ida Lindtveit Røse fra KrF

Møte for grøntprodusenter i Viken om arbeidskraft

Bondelagene i Østfold, Buskerud og Akershus inviterer også i år til et teamsmøte for alle medlemmer som er grøntprodusenter. Nærmere bestemt torsdag 29. april kl. 09.30-11.30 med tema årets sesong og arbeidskraft.

Ukens podkast: Landbruksplast - et problem, mange løsninger.

Hvert år kommer det oppslag i media og henvendelser til Norges Bondelag om plast på avveie. Hva kan vi gjøre for at det skal være enklest mulig for bonden å levere inn plasten?

Hele styret gjenvalgt - ny nestleder og tre nye varamedlemmer

Etter et benkeforslag ble Torbjørg Kylland valgt til ny nestleder i Akershus Bondelag.

Sesongarbeidskraft

Vekstsesongen står for døra, og i koronapandemien er det viktigere enn noen gang at vi produserer norsk mat til norske forbrukere. Dessverre byr pandemien på store utfordringer med tilgangen på arbeidskraft i grøntsektoren. I den forbindelse har bondelagene i Viken opprettet samarbeid med NAV i Vest og Øst Viken.

- Inntekta må opp. Det er hovedoppgaven

Skal vi opprettholde matproduksjonen i hele landet, og skal vi få nye generasjoner til å gå inn i næringa, ja så må inntekta opp. Inntekta vil alltid være Bondelagets hovedoppgave, sa leder Jens Thori Kogstad i sin hilsen til årsmøtet til Akershus Bondelag

Stå-på-prisen til landbrukssjefen og berørte bønder i Gjerdrum

Årets Stå på-pris går til fire enkeltpersoner som utmerket seg da ulykken ramma i Gjerdrum 30. desember.

Ås landbrukslag er Årets lokallag i Akershus

Ås Landbrukslag er et aktivt og nytenkende lokallag, og ble utnevnt til Årets Lokallag på årsmøtet i Akershus Bondelag.

Årets vervevinner i Akershus er Asker og Bærum Bondelag

Årets vervevinner har klart å øke antallet medlemmer i et år da de aller fleste lokallaga har opplevd nedgang i medlemstall.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere