Nyheter fra Akershus Bondelag

Nytt studie innen Driftsledelse gartner og grønt

Driftsledelse gartner og grønt

Fagskoleutdanning for de som vil videreutdanne seg innen gartner- og grøntbransjen er etablert.

Akershusbønder prega opptoget!

Akershusgjengen

Med 16 traktorer og om lag 300 marsjerende akershusbønder satte fylket sitt preg på det storstilte opptoget for norsk matproduksjon i Oslo 20.mai.

Aksjonen går inn i ny fase

Oppheving av blokade

Fredag oppheva Akershus Bondelag sin blokade ved Cardinal foods.

Se glimt fra aksjonene!

Matutdeling

Akershus Bondelag aksjonerer for fullt - her følger en bildeserie:

Invitasjon til gratis miljørådsgrupper og temamøter

Illustrasjonsbilde

Bønder i vannområdet Leira-Nitelva inviteres til å delta i miljørådsgrupper.

Kritisk lavt og tar fra de mindre

Sigurd Enger, leder i Akershus Bondelag

”Hvordan vil vi at maten vår skal bli produsert?" Fylkesleder Sigurd Enger i Akershus Bondelag tolker regjeringens svar på et slikt spørsmål til at de ønsker at den skal produseres mer og mer som en hvilken som helst industriproduksjon i den tro at jo større produksjonsforholdene er, jo bedre er det.

Fagseminar om usmannskultur og bygningsarv

Husmannskultur

24. april arrangerer Husmannsseminaret fagdag om eldre landbrukseiendommer.

Vel gjennomført påskekampanje

Påskeegg

Alle de 37 kommunestyrepolitikerne i Aurskog-Høland fikk utdelt lokalproduserte egg og personlig hilsen.

Kulturminnebøndene inviterer

Kulturminnebøndene

Få med deg alt det spennende som skjer på Huser og Veset gard i vår og sommer!

POLITIKERFROKOST 10. APRIL

Et knippe bønder fra Akershus

Bønder fra Akershus var med da Norges Bondelag inviterte politikerne til frokost foran Stortinget.

Grunnlovsvegen.no – den ultimate guiden til Eidsvoll

Grunnlovsvegen.no

Grunnnlovsvegen.no er en nyetablert nettside hvor det skal være mulig å finne alt Eidsvoll har å tilby. Slagordet vårt er «Vegen til gode opplevelser i Eidsvoll» og det er akkurat det vi vil at Grunnlovsvegen.no skal være, både for turister og Eidsvollinger.

Bygdegründer fra Akershus?

Her er fjorårets vinner Stine Marie Bjørnstad  (Møbeldesignfirmaet Fru Blom) sammen med styreleder i Bondelaget, Nils T. Bjørke og styreleder i Landkreditt,  Knut A. Nordmo.

Da kan du vinne 30 000 kroner! Meld deg på Askeladdprisen!

Les innspillet til jordbruksoppgjøret!

Akershus Bondelag

Akershus Bondelag har kommet med innspill til det forestående jordbruksoppgjøret. Innspillene kan du lese på nett.

- Viktig at bøndene tar muligheten

Anne Kristin Rolstad

Et prosjekt med flere tiltak for at turister skal bruke mer tid i Nes er i startgropa. Anne Kristin Rolstad i styret i Akershus Bondelag mener bøndene nå må kjenne sin besøkelsestid

Les årsmeldinga!

Logo

Akershus Bondelags årsmelding er nå ferdig og godkjent.

Brannbil

Blaker Bondelag og Blaker Bygdekvinnelag inviterer deg til Brannslokning, brannsikringskurs og HMS - dag på Mork grendehus lørdag 29.mars.

Inviterer til vårmøte med familie

Nannestad Bondelag

Nannestad og Gjerdrum Bondelag inviterer til vårmøte med familie lørdag den 5. april.

Fokuserer på kornbøndenes lønn

Sigurd Enger, ny leder i Akershus Bondelag

Sigurd Enger (49) tar over som leder i Akershus Bondelag etter Odd-Einar Hjortnæs. Hovedfokus for Enger og resten av styret blir positiv lønnsutvikling for bonden, med korn som 1.prioritet.

Ble årets lokallag

Sørum Bondelag ble kåret til årets lokallag under Akershus Bondelags årsmøte

Sørum Bondelag fikk utmerkelsen som årets lokallag for gjennom flere år å ha bygget kunnskap hos lokalpolitikerne om hva landbruket står for og hva det representerer i form av verdiskaping.

Vant årets Stå-på-pris

Øyvind Kjølberg får beviset på at han er vinner av årets Stå-på-pris av avtroppende leder i Akershus Bondelag, Odd-Einar Hjortnæs

Øyvind Kjølberg fikk årets stå på pris for sitt utrettelige arbeid for å verne ett av de mest produktive jordbruksarealene i Akershus mot nedbygging.

Årsmøte med stort engasjement

Ny og avtroppende styreleder, Sigurd Enger og Odd-Einar Hjortnæs

Gjennom Felleskjøpet Agri har bøndene berget Stavanger Havnesilo som beredskapslager for korn. Nå må Staten være sitt ansvar bevisst å sørge for å dekke kostnadene ved bruken av siloen, og ikke velte den over på eierne.

Knut Storberget på besøk hos Vestby Landbrukslag

storberget

Dialog og kontakt med politikere er svært viktig for Bondelaget. Vestby Landbrukslag tar dette på alvor og hadde torsdag 13. februar besøk av storingsrepresentant Knut Storberget og rådgiver Tone Merete Hansen.

Størst tap for storsamfunnet

Dersom regjeringen velger å skvise dagens kornproduksjon i streben etter billigst mulig matproduksjon, er det storsamfunnet som vil tape på lengre sikt. Det var en av konklusjonene da lokallagsstyrene i Akershus nylig var samlet på regionmøtene. Årets jordbruksforhandlinger og fremtiden for norsk kornproduksjon var sentrale temaer. Hvordan den norske regjeringen ser for seg norsk kornproduksjon ble diskutert med stort engasjement.

Årssamling i Samarbeidsrådet Øst

hans harald kirkevold

Samarbeidsrådet Øst avholdt tirsdag 11. februar sin årssamling hos Nortura Tønsberg. Hans Harald Kirkevold fra Landkreditt tok over ledervervet etter Bente Roer (Nortura).

Vil ikke ha ny skole på dyrka mark

nedbygging

Bondelagene i Sørum har levert en høringsutalelse til Sørum kommune angående plassering av nye Vesterskaun skole.

Politikere ønsker mer langsiktighet og forutsigbarhet i landbrukspolitikken

panelet

190 landbruksinteresserte deltakere hadde møtt opp på Ås kino for å høre hva politikerne ville med norsk landbrukspolitikk. I panelet satt Olav Moe, KrF, Knut Storberget, Ap, Pål Farstad, V, og Charlotte Spurkeland, H.

Skedsmo Bondelag og Nittedal/Hakadal Bondelag inviterer til kurs i brannsikring

HMS-kampanjen ruller fortsatt og onsdag 12. februar inviterer bondelagene i Skedsmo og Nittedal/Hakadal til kurs i Brannsikring og Brannslokning på Holum gård. Kari-Anne Svenneby Aanerud fra Landbrukets HMS-tjeneste gir en innføring i brannsikring i landbruket. Det blir også slokkeøvelse med Nedre Romerike brann- og redningskorps.

Vellykket Lanbrukshelg!

åpning

Hele 163 deltagere fant veien til Hurdalsjøen Hotel for årets Landbrukshelg. Flest deltagere var det på bondelagets Unge Bønder kurs, der 33 ungdom var på plass for å få en innføring i livet som ung bonde.

Regionmøter i Akershus Bondelag

logo

Onsdag 22. januar går vi i gang med det første av årets regionmøter da lokallagene i Øvre Romerike samles på Dokken Velhus, Eidsvoll. De neste to ukene skal det gjennomføres regionmøter i alle fire regionene. Vi har et spennende år foran oss, først og fremst i jordbruksforhandlingene med den nye regjeringen. Arbeidet fram mot jordbruksforhandlingene blir også hovedtema for regionmøtene.

Kunngjøring av årsmøte i Akershus Bondelag 2014

årsmøte 2013

Årsmøtet i Akershus Bondelag finner i år sted torsdag 13. mars på Marikollen i Rælingen.

MDGs Rasmus Hansson ønsker nullvisjon for tap av matjord

flytting av jord

I Stortingets spørretime forrige uke spurte MDGs representant Rasmus Hansson om regjeringen ville gå inn for en nullvisjon for tap av matjord. Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug svarte ikke overraskende nei på dette spørsmålet. Senere samme dag var Hansson i Vestby på åpent møte om nettopp jordvern.

Bli med på #felfienor

Norges Bondelag felfie

Nå har også norske bønder blitt med på felfie-trenden.

Næringspris til to melkeprodusenter i Nes

melk

Nes næringsråd og Nes kommune delte fredag ut priser til næringslivet i kommunen. Innen landbruket ble det pris til Hans Arild Grøndal fra Grøndalen gård, og Frode og Torill Fallet fra Austmo gård.

Grønn utdanning i Akershus

hvam

Mange 16-åringer skal i løpet av våren bestemme seg for videregående utdanning. De videregående skolene i Akershus arrangerer åpne dager i januar, for at elevene skal kunne bli kjent med tilbudene. Vi har samlet en oversikt over naturbrukstilbudet i Akershus.

Ny dyrelinje på Hvam videregående

sau

Fylkestinget i Akershus vedtok på møte tirsdag 17.12 at det skal opprettes en ny dyrelinje på Hvam videregående. Denne linja skal kombinere husdyrkunnskap med realfag, og forberede elever til veterinærutdanningen. Tilbudet blir det første av sitt slag i Akershus.

Sanner sier ja til IKEA

sanner

I en pressemelding fra kommunal- og regionaldepartementet opplyses det om at departementet godkjenner forretningsområde på Delijordet.

Skjerven Gård i Oslo på BBC!

Logo

BBC har vært på norgesbesøk for å filme Inn på tunet tilbudet på Skjerven gård i Oslo. Innslaget ble vist på BBC 10.12.2013. Landbruks og matdepartementet har også fått med seg saken, og minister Sylvi Listhaug kaller innslaget flott norgesreklame.

Utlysning av midler fra Smebøl Landbrukslegat

Akershus Bondelag

Søknadsskjema og mer info finner du her.

Stort engasjement i Vestby

vestby

Det var et imponerende oppmøte fra landbrukslag og bygdeungdomslag da Sylvi Listhaug besøkte Vestby på mandag.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug sier ja til IKEA på Delijordet

Demonstranter

Listhaug hadde allerede bestemt seg da hun kom til Vestby på befaring i dag. Etter noen minutter i samtale med ordfører Jon Ødebehr (H) annonserte hun at LMD går inn for omdisponering av Delijordet.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på befaring på Delijordet

Illustrasjonsfoto

Sylvi Listhaug kommer til Vestby mandag 25.11 for befaring på Delijordet. Vestby Landbrukslag mobiliserer for å vise motstanden mot etablering av IKEA på matjord.

Foredling av korn

Dørskiltet til Glendronach Distillery

I Skottland er whiskyproduksjonen viktig for etterspørsel etter bygg. Siden skotsk whisky er et stort eksportprodukt og et viktig konsumprodukt for skottene, er det mange destillerier i landet. På lederturen besøkte vi ett av dem, the Glendronach whiskydestillery, og gjengir her Bjørg og Barbro sine inntrykk fra besøket

”Noe har gått galt ”

Terje Fossen-Hellesjø

Geir Kalheim fra Sørum Ap er bekymret for mangelen på næringsbygg langs E6. Leder i Sørum Bondelag Terje Fossen-Hellesjø har skrevet et tilsvar som dere kan lese her.

Nye telefonnummer til ansatte på Fylkeskontoret

Akershus Bondelag

Vi som jobber på fylkeskontoret har fått ny telefonløsning og dermed nye direktenummer. Hovednummeret 22 05 48 48 blir det samme. De nye nummerene våre finner du her.

Muligheter i såkorn

Utsnitt av såkornrenseriet

På lederturen til Skottland besøkte vi en bonde som overtok gården i arv fra faren da han var 16 år gammel, da faren døde. Gården er leid - som de fleste andre gårder i Skottland, men er utvidet med jord som bonden har kjøpt til for egen regning. Virksomheten består i dyrking, rensing og salg av såkorn.

Hvordan tilpasser vi oss?

Fra Fjøset hos Mackies

Hvordan kan vi og vil vi som matprodusenter utvikle og tilpasse oss nye betingelser, var noe av tanken bak turen som Akershus Bondelag arrangerte for sine tillitsvalgte på Ledersamlingen 2013. 6. november reiste 45 tillitsvalgte til Skottland for å se nærmere på det skotske landbruket og deres utfordringer.

Temaark for økt kornproduksjon

Illustrasjonsfoto

I forbindelse med prosjektet "Økt norsk kornproduksjon" har Bioforsk utarbeidet syv temaark med råd for økt avling.

Norges Bondelag på hugget under ØKOSLO

Norges Bondelag er medarrangør på en rekke events under den økologiske uken i hovedstaden

Landart i Gjerdrum har tatt helt av!

Bilde fra Romerikes Blad

Videoen som viser "Verden største Skrik" i Gjerdrum har gått landet rundt. Her kan du lese artikkelen i Romerikes Blad og se videoen.

Fagseminar om Økologisk produksjon på Bygdøy Kongsgård

Illustrasjonsfoto

Norges Bondelag og Oikos-Økologisk Norge inviterer til fagseminar om økologisk produksjon på Bygdøy Kongsgård mandag 14. oktober 10:00 - 14:30.

Våre samarbeidspartnere