Sørlandssamlinga 2017

Fredag 13. januar er det klart for ei ny Sørlandssamling. Eit spanande fagleg program, og høg sosial faktor gjer at du bør sikre deg plass allereie i dag. (foto: øystein moi )
NORSVIN Agder, Nortura, Geno, TINE Rådgiving, Felleskjøpet Rogaland Agder, Norsk landbruksrådgiving Agder i samarbeid med Norges Bondelag, Agderkontoret inviterer til årets Landbrukstreff for husdyr- og grøntprodusenter "Sørlandssamlinga 2017" på Thon Hotel Sørlandet, Kristiansand den 13. - 14. januar.
Også i år har vi lykkes i å hente inn gode foredragsholdere til Sørlandssamlinga. Vi tror samlingen kan bidra til å gi økt faglig kompetanse og i tillegg treffes vi til hyggelig sosialt fellesskap.
Fredag er dagen vi samles til fellesforedrag, om kvelden blir det festmiddag – underholdning – utdeling av "Mi har det greit prisen". Etter den offisielle delen blir det musikk og dans.
På lørdag deler vi forsamlingen i følgende faggrupper:
Sau – gris – melk – kjøtt – grønt/bær – økonomi
Unge bønder ønskes spesielt velkommen!
Er du interessert i landbruket, kanskje ser for deg en framtid som matprodusent, kom på Sørlandssamlinga, få inspirasjon. Er du ung bonde under 30 år blir deltakeravgiften sterkt subsidiert.
Påmelding
Påmelding innen mandag 19. desember 2016 i påmeldingsskjema etter programmet, eller på SMS eller e-post til, (oppgi faggruppe du ønsker å være deltaker på):
- Mari Friestad på tlf. 977 09 968, Mari.Friestad@tine.no
- Harald Støyl på tlf. 975 60 020, harald.stoyl@fkra.no
- Torleiv Roland på tlf. 906 24873, torleiv.roland@lr.no
Etter 24. desember er alle påmeldinger bindende.
Priser
- Pris pr. pers. m/overnatting og full pensjon kr 1990,- tillegg enkeltrom kr 100,-
- "Unge bonde" m/overnatting og full pensjon kr.1490,- tillegg enkeltrom kr. 100,-
- Dagpakke uten overnatting/middag kr 580,- pr.dag
- Middag for de som kun betaler dagpakke kr. 510,-
Husk!
- På sørlandssamlinga er det tradisjon for å stille med ektefelle/følge.
- Fagsamlinger er fradragsberettiget.
PROGRAM FREDAG 13. JANUAR
- Kl. 10.00 Innsjekking/registrering
- Kl. 11.00 Lunsj
- Kl. 12.00 Åpning av samlingen ved Jon Leif Eikaas
- Kl. 12.05 Gardsfruene v/ Live S Skinnes
- Hvordan ta hele gården i bruk
- Kl. 12.45 Lars Petter Bartnes, Bondelags leder
- Den nye stortingsmeldingen om landbruket
- Kl. 13.15 Knut Storberget, Arbeiderpartiet
- Den nye stortingsmeldingen om landbruket
- Kl 13.45 Pause med enkel matservering
- Kl 14.30 Arne Kristian Kolberg, Konsernsjef Nortura SA
- Marked – fra gård til bord
- Kl 15.00 Trond Reierstad, Styreleder Tine SA
- Marked – fra gård til bord
- Kl 15.30 Eivind Haalien, produktgruppesjef lokalmat i Norgesgruppen
- Hva er lokalmat, lokalmat markedet, hvordan lykkes og fremtiden for lokalmat.
- Kl. 16.00 Tid for spørsmål mm
- Kl 16.30 Arne Brimi
- Hva betyr Norske råvarer for den norske befolkning, restaurantbransjen / hotellnæringen – motivator for å produsere norske råvarer
- Kl 17.20 Info fra vidergående skoler, KVS Lyngdal, Søgne og Holt om rekrutering til landbruks skoler
- Kl. 18.00 Samling for unge bønder
- Kl. 20.00 Middag/Underholdning/Sosialt samvær og utdeling av "Mi har det greit prisen"
PROGRAM LØRDAG 14. JANUAR
Samling i grupper for fagforedrag. Felles kaffe og frukt kl 11.00
Kl. |
Svinegruppa møteleder: Knut Helmer Feltstykke |
09.00 |
Stell av smågris og slaktegris, v/ Marie Stenklev, Nortura |
10.00 |
Foringsrådgivning, v/ Gert vogntoft, FK |
11.00 |
Pause, kaffe med frukt (sjekke ut av rom) |
11.45 |
Slik driver jeg, v/ Beate Menes Didriksen |
13.15 |
Oppsummering i plenum |
Kl. |
Melkegruppa møteleder: Mari Friestad |
09.00 | Faktorer som påvirker fruktbarheten, v/ Inger Husveg Lassen, Geno |
10.00 |
Storfehelse, v/ Kai Arne Årseth, TIne |
11.00 |
Pause kaffe med frukt (sjekke ut av rom) |
11.45 |
Foring, v/ Harald Volden, Tine |
13.15 |
Oppsummering i plenum |
Kl. |
Kjøttgruppa Møteleder: Bengt Egil Elve |
09.00 |
Ammekua før kalving, v/ Kirsti Bjørndal, Veterinær |
10.00 |
Stell av kjøttfekalven, v/ Kirsti Bjørndal, Veterinær |
11.00 |
Pause kaffe med frukt (sjekke ut av rom) |
11.45 |
Foring av ungdyr til liv og slakt, v/ Ola Stene, FK |
13.15 |
Oppsummering i plenum |
Kl. |
Sauegruppa Møteleder: Siri Kvam Haugland |
09.00 |
Snyltere, v/ Birgitta Tjørhom, Nortura |
10.00 |
Info fra Mattilsynet, v/ Guro Myrene |
11.00 |
Pause kaffe med frukt (sjekke ut av rom) |
11.45 |
Mikromineraler til sau, v/ Åshild Vaage, veterinær |
13.15 |
Oppsummering i plenum |
Kl. |
Grønt Møteleder: Anne Vintland |
09.00
|
Trender og utvikling i salg av økologiske, bær, frukt, poteter og grønnsaker, v/ Aina Bartmann, Landbrukets Økoløft |
09.35 |
Slik driver jeg økologisk bær og grøntproduksjon, v/ Kjell Magne Larsen, produsent Lyngdal |
10.00 |
Marked og trender for grøntprodukter, v/ Nina Heiberg, forsknings og utviklingssjef, Gartnerhallen |
11.00 |
Pause kaffe med frukt (sjekke ut av alle rom) |
11.45 |
Marked og omsetningsmuligheter for lokalprodusert frukt, bær, grønnsaker og poteter. - Eksempel på samarbeid mellom produsent, omsetter og kunde, v/ Tor Helge Arnevik, Thone Gunn Berentsen (BAMA) og Roy Byremo (Dyreparken) Satsing på lokalproduserte poteter i Søgne, v/ Per Try og Sigbjørn Leidal |
13.15 |
Oppsummering i plenum |
Kl. |
Økonomi Møteleder: Torleiv Roland |
09.00
|
Bruk av tilskuddsmidler og skogfond til skogkultur og veier, v/ Jens Arild Kroken fylkesskogmester Vest- og Aust Agder |
10.00 |
Store forskjeller i faste kostnader på gardsbruk, v Martin Svebestad, Klepp regnskap |
11.00 |
Pause kaffe med frukt (sjekke ut av rom) |
11.45 |
Slik driver vi på vårt bruk, v Gunn Elise og Torbjørn Helle |
12.05 |
Økonomiske tilpasninger i grovfôrdyrkinga fra dyrking til forbrett med utgangspunkt i garden til Helle, v/ Jan Karstein Henriksen NLR og Catinka Jerkø Tine. |
13.15 |
Oppsummering i plenum |
Kl. |
Unge bønder |
|
Følger de foredrag som er av interesse for hver enkelt. |
13.30 |
Lunsj og hjemreise |
Påmeldingsskjema:
Ved usikkerhet om innsendt påmeldingsskjema, kontakt Unni Osland.