Av Tor Erik Leland:

Norges bondelag skal nå sette større fokus på bondens psykiske helse. I Agder er vi alt i gang!
 Sist uke gjorde styret i Norges bondelag følgende vedtak:

«Menneskene er landbrukets viktigste ressurs. Norges Bondelag er opptatt av sammenhengen mellom bondens psykiske helse og dyrevelferd. Norges Bondelag skal legge vekt på arbeid som bidrar til å styrke bondens psykiske helse. Det er viktig å fremme en kultur der det er naturlig å støtte hverandre og være åpen når man ikke har det bra.

Norges Bondelag tar initiativ til å samle aktuelle landbruksaktører for å drøfte situasjonen og bli enige om aktuelle tiltak. Allerede dagen før vedtaket ble gjort var et 30-talls personer samla på meieriet i Kristiansand, der temaet var «bonde i stress og krise». Kurset var spesielt rettet inn mot dem som arbeider i tilknytning til landbruket, for eksempel rådgivere, veterinærer, kommunale jordbrukssjefer og ansatte i Mattilsynet. En del tillitsvalgte fra bondelaget var også på plass.

Det kunne være fristende å skryte på seg litt framsynthet i dette tilfellet, men den æren må i så fall tilfalle Gunnar Helliesen i Norsk landbruksrådgivning HMS. Kurset hadde vært planlagt lenge, men den fæle dyretragedien i Nord-Trøndelag nylig gjorde kurset skremmende aktuelt. Bønder har som alle andre sine tunge stunder, i tillegg jobber de mye alene og har et stort ansvar ovenfor dyra de steller.

Målet er først og fremst at det etableres en åpenhetskultur om psykiske problemer. Egentlig er det et paradoks at man villig vekk snakker om vonde knær, kranglete rygger og hodepine, men det som surrer inne i hodet tier vi om. Selv om det er knalltøft å snakke om sine egne tunge tanker, er det mye verre når det går så langt at det går ut over både familie og dyr.
Etter dyretragedier kommer det nesten alltid fram at noen har hatt mistanker om at det ikke stod så bra til, men de har ikke klart å gå videre med det til rette instans. Mye av hensikten med kurset var å samle apparatet rundt bonden, og sørge for at de forskjellige organisasjonene spiller på hverandre i slike tilfeller. Dette vil bli fulgt opp framover.
Vest-Agder bondelag og Norsk Landbruksrådgivning HMS ønsker også å gi honnør til Mattilsynet som dekka størsteparten av utgiftene til dette viktige kurset.

 


Tor Erik Leland i fagleg, og ett, dialog med leiaren i Norges Bondelag - Lars Petter Bartnes. ( foto: øystein moi )