Storbonden frå Reddal, Tom Sigurd Dokkedal, har sendt oss dette vitneprovet:

Først og fremst vil jeg si at det er om sommeren jobben gjøres, det er da vi setter poteter, planter kål og sår havre. Litt agurker har vi også. Det er ei utrolig travel tid, men det er også veldig moro. Jeg jobber i et godt miljø hvor det er inspirerende, lærerikt og gøy å jobbe med matproduksjon. Vi har et veldig godt samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving på de forskjellige kulturer, noe vi er helt avhengig av. Jeg har en fast ansatt her på gården som heter Jan Magne Nærebø. Han har alltid godt humør og er dyktig til det meste, så jeg er utrolig heldig som har han på laget. På sommeren og spesielt i sesongen har vi flere fra Polen som har jobber her. Flere av dem har jobbet på gården i mange år nå og kjenner arbeidsoppgavene godt. Det er en stor fordel, for nå er de godt opplært og vet hva vi holder på med. Det er ufattelig godt å ha slike folk i jobb når det er lange dager og store leveringer og mye som skal pakkes. Ekstra gøy er det når man klarer målet vi har satt oss og bestillinger vi har fått.  Det er da det er gøy å være bonde.

POTETER.

Alle potetene vi produserer her på gården blir høstet og pakket på Reddal Fellespakkeri. Og da snakker vi om juni, juli og litt ut i august.  Reddal Fellespakkeri har 13 produsenter som har gått sammen med felles pakking av potet hvor det vaskes, sorteres og pakkes i små pakninger som 1,5 kg eller 2 kg og løs Ifco som er på 15 kg. Små poteter blir også pakket og levert.  Selv har jeg leveringsavtale og dyrker ca 250 tonn tidligpotet hvert år. Poteter som brukes til egen oppformering derimot (satt i egen oppformerings åker), blir lagret og sortert vinterstid. Dette skjer fortrinnsvis i slutten av januar og februar. Først blir de sortert i 3 forskjellige størrelser og beiset mot svartskurv. Deretter går de gjennom automatvekta og jeg har 12 kg poteter i hver grokasse. Det er 36 kasser på en pall og hver pall får et lysrør hver, slik det blir «lysgrodd» på riktig måte. Jeg har et rom på ca 160 kvm hvor alle pallene med settepoteter blir kjør inn i og lysgrodd. Prøver å sette de på rekker med mye lys på. Der blir de lagret i 8 grader i 6 til 8 uker. Der spirer de og får ca 1,5 til 2 cm lange groer som er grønne og fine. Dette gir fort litt forsprang når de blir satt ut i åkeren i slutten av mars og hele april, de siste blir satt 10 mai. På den måten har jeg ferske poteter gjennom hele produksjonen. Jeg har flere sorter, slik at jeg kan være tidlig ute i begynnelsen av juni og også ha gode poteter mot slutten av juli og første uka i august.


Foto: privat

 


Sortering og beising av settepoteter. Oppbevaring i kasser a 12 kg. Ein viktig prosess i førebuinga
av det som vonleg skal bli ein ny god sesong i potetåkeren i Reddal. ( foto: privat )

Hodekål

Vi planter hodekål i hele mai slik at vi kan være leveringsdyktige fra uke 31 og helt frem til mai mnd. neste år. Så hodekål jobber vi med stort sett hele året. Veldig mye blir høstet, pakket og levert rett fra åker. Dvs at vi tar de inn i pakkeriet og pakker de der, men de skal ikke på lager. Det er en utrolig grei produksjon jeg stortrives med.  Men for å ta «vinterstid, så er planen at vi skal pakke ca. 10 paller kål hver uke gjennom hele vinteren. På en pall er det 44 Ifco kasser med 13 kg kål i hver kasse, altså 572 kg ferdigvare kål på hver pall.  Det er viktig å renske, altså ta av dekkbladet, kutte stilken og legge kålen forsiktig ned i Ifco kassene. Da ligger den fint og ser smakfull og fin ut. Vi har fra neste sesong leveringsavtale med Bama Dagligvare Larvik, Lillesand og Bare (Bama/Rema), Kristiansand. Så går dere i butikker de leverer til finner dere vår kål i hylla. Til sammen pakker vi ca 220 tonn hodekål, men det er en veldig takknemlig jobb og vi stortrives veldig. Kålen som skal lagres blir høstet ferdig i september og litt ut i oktober og lagt veldig forsiktig i storkasser med plastforinger i. Dette for å holde på fuktigheten slik at når de blir lagret på 0 grader Celsius, ligger hodekålen fint på lager gjennom hele vinteren. Dessuten er kål utrolig sunt, så skjønner godt at mange foretrekker kål i matlaging si.

Glutenfri havre.

Dette er veldig gøy, for her har jeg et samarbeid med Erik Meidel fra Storegra Gård og Nils Kristian Gauslå. Vi jobber utrolig godt sammen, så når vi begynner å treske i august en gang er det noe vi gleder oss til alle sammen. Kornet blir tørket på Lauvåsvollen Gård og rensket og levert i storsekker i løpet av vinteren.
 


Foto: privat

Agurker.

Alle agurkene blir plantet, plukket og levert Smaken av Grimstad sommerstid.

Gran Canaria.

Så må man ikke glemme at siden det er utrolig mye og gjøre om sommeren og at det er svært lite fri, ja da må man søke etter varme litt lengre sydover og mitt favorittsted er Arguineguin på Gran Canaria og spesielt på Anfi del Mar. Der stortrives vi veldig og lader batteriene så vi er full av pågangsmot til å gå løs på nok en artig og lærerik sommer sammen med gode kollegaer. Husk, livet er en fest!!!


Logistikk  del 1  (foto: privat)

 


Logistikk del 2  (foto: privat )

 


- Det er sabla gøy å være bonde, seier dei nærast i kor. Jan Magne Nærebø (t.v.) og Tom Sigurd Dokkedal. (foto: privat )