Av Siri Moi Aasen:  At vi nordmenn er glade i sol og sommer, det er det vel liten tvil om. Vi tilber sommeren og begynner nedtellinga mot fellesferien allerede i midten av oktober. Og det er jo i grunnen ikke så rart. Etter månedsvis med snømåking og vedfyring,  is på ruta,  snø i barten og slaps i skoene,  må det jo være lov å lengte etter varmere grader og litt sol på kroppen ? En annen ting som kjennetegner oss som folkeslag er at vi er over gjennomsnittet opptatt av været.  Og vi bor jo i et hjørne av verden som har mye vær. Vær i alle former,  ikke bare av det gode og varme slaget,  selv ikke om sommeren. 

Men så er vi også født med den oppfatningen at når kalenderen viser juni,  da er det sommer! Uansett hva Gislefoss og gradestokken sier,  så er det sommer i juni! Så da fyller vi kjøleskapet med grillpølser og sommerkotteletter,  pumper opp plaskebassenget i hagen,  har på oss alt for lite klær og fyrer opp gassgrillen,  med steikespaden i den ene hånda –  og paraplyen i den andre. For om sommeren, da griller man. Minst to ganger i uka !

Og hva gjør det vel om maten må nytes innendørs,  så lenge den er tilberedt utendørs ?

Vi har egen sommermusikk som får oss i den rette sommerstemniga,  vi har sommersmak,  sommerlukt,  sommeråpent og sommersalg. Og om sommerværet er av det grå og fuktige slaget,  ja da drar vi på tur likevel. For det er jo sommer! Så vi hiver på oss allværsjakka og har sokker i sandalene,  samles rundt engangsgrillen mens vi hakker tenner og varmer oss på kaffekoppen. Og så sier vi til hverandre at » det er deilig med sommer dere!»

Og det er det jo. Men når vi går inn i feriens siste uke og hverdagen nærmer seg,  da er det viktig å begynne å tenke på sommerlooken. For du vil jo ikke komme tilbake på jobb og se ut som du bare har holdt deg innendørs hele sommeren?

Men slapp av, dette er det allerede noen som har tenkt på for deg. Redningen er nær,  i form av selvbruningskrem og saltvanns –spray. Så kan du skrubbe og smøre og spraye og fiffe så mye at når du kommer tilbake på jobben vil dine kolleger se på deg  med beundring og tro at du har vært i syden.

For sett bort fra været,  så er det vel lite som er viktigere enn å gå høsten i møte med solbrun hud ?

Dette fører selvsagt ofte til overdreven soling når været faktisk tillater det,  slik at hver tredje nordmann allerede i midten av juli går rundt med annengrads forbrenning på store deler av kroppen og et lite flatterende solbrilleskille rundt øynene.

Men –  man må jo som kjent lide litt for skjønnheten….

Det jeg prøver å si,  er:  Nyt sommeren ! Sett deg ut på verandaen og skru på reiseradioen,  P4’s sommerfavoritter eller Postgirobygget. Brett opp buksebeina og len deg tilbake. Blir det for kaldt kan du pakke deg inn i et pledd.

Det viktigste er at du faktisk sitter ute,  det er jo tross alt sommer ! Så nyt det,  det er et helt år til neste gang !


Foto: øystein moi