I skrivende stund er verden i en alvorlig krise. Norge har vært i lock down. Norske bønder har gjort hva de kan for å øke produksjonen av melk og å sortere ut og sende slaktemodne dyr enda tidligere til slakteriet

Likevel -  Ola Nordmann skynder seg i disse dager til Sverige for å handle billig kjøtt så fort det lar seg gjøre. Kjøtt  fullt av antibiotikarester og fyldige kyllingfileter fulle av saltvann.
Folk løp til butikken den dagen Norge stengte ned for å hamstre mel, poteter -  og ikke minst doruller i ulike kvaliteter og kulører ...  Butikkene har vel ikke begynt å selge dorull igjen før på denne tiden vil jeg tro. Temmelig kortsiktig hamstring sånn sett fra en bondes side.

Det hadde vel vært hakket smartere og mer langsiktig om de heller hadde kjøpt jord, frø og settepoteter. 

Dette driver vi bønder med hver dag. Hele året.  Hvert år.

Vi pløyer, vi sår, vi høster - og vi planlegger kommende sesonger. La oss fikse det. Dette er faget vårt. Dette er hverdagen vår. Men kjøp norsk mat. Kjøp norsk så vi også i framtiden kan fortsette å skape denne tryggheten for deg - med trygge norske produkter!

 Du har trolig fått med deg at i Italia mente en at en medvirkende årsak til at så mange døde av covid-19, var at mange av pasientene i tillegg fikk en bakteriell infeksjon som antibiotika ikke fungerte på. Antagelig pga det høye forbruket av antibiotika i matproduksjonen som igjen kan spores  til  maten du spiser eller drikker.

 Som bonde, og spesielt ung bonde, har jeg mange ganger tenkt på hvorfor folk ikke ser verdien av matproduksjon i eget land. Og jeg, som mange andre, har tenkt, at det virkelig må en krise til for at nordmenn kan reflektere litt over dette. Nå står vi midt i krisen. Med begge beina.


Foto: øystein moi

 Jeg er såpass godtroende om folk at det må jo være av uvitenhet folk fortsatt ikke har forstått sammenhengen - og fortsatt har en iver etter å handle «billig» kjøtt midt i corona-pandemien?

"Turen koster jo ikke noe, for bilen har de jo uansett - og det er jo så koselig med en tur."

 Men skal jeg som ung bonde måtte lære en hel generasjon som har hatt foreldre, som har opplevd krigen på nært hold, om beredskap og viktigheten av å være selvforsynt?

 En generasjon som har høye lønninger og nedbetalte hus. En generasjon som det spiller liten rolle for om de må bruke 1500 kr ekstra i året på biffen sin.

 Eller en generasjon som er opptatt av å kjøpe forsikringer og sikre seg selv for det ene og det andre. Er det min jobb å fortelle de samme folka at Gjensidige og IF ikke har en god nok løsning den dagen de landene vi kjøper korn fra sier tydelig fra om:  «Vi selger ikke mer korn før vi er sikre på å ha til egen befolkning!»
Fakta er at vi fortsatt ikke produserer nok korn i dette landet vårt.
Sjølforsyning og beredskapslager er aktuelle stikkord i denne sammenhengen.


Vi har jo nå, det siste halvåret spesielt, sett hva det utgjør for butikker og næringsvirksomhet at folk handler i landet her. I eget land - og i eget nærområde.  Så kan vi diskutere om avgiftene skal ned i Norge og om dette  vil skape enda mer handel.  Det er en annen side, en annen diskusjon, av samme sak.


- Det er viktig å handle lokalt, meiner Frank Sigvaldsen. (foto: øystein moi )

 

Uansett så bør vi kan kanskje avblåse den dramatiske nedskaleringa av melkeproduksjonen som nå pågår i landet her.  Resultatetr er at vi da får fler dyr på beite, mindre gjengroing og enda mer liv og røre i bygdene. Et flottere velstelt kulturlandskap.
Nettopp  derfor er det så himla viktig at folk fortsetter å handle lokalt - handle i eget land.


 

Er det noe som fortsatt er uklart, så ring meg!
 

 Frank Sigvaldsen
Styremedlem Agder Bondelag