Åpen Gård i Froland

Av Øystein Moi,
  • Tips en venn om denne siden

For fyrste gong, i moderne tid, vart det skipa til Åpen Gård i regi av Froland Bondelag. Dagen var sundag den 6. september - og åstaden var Homlegården. Himmelkvelven var skyfri, klår og blå - og haustsola laga ei fin ramme kring eit vellukka arrangement.

Foto: privat
- Dette var første gang Froland Bondelag arrangerte Åpen Gård, så vi hadde veldig lite konkret å forholde oss til i planleggingsfasen sier lokallagsleiar Frank Sigvaldsen.
- Initiativet kom frå Anne Grete Lieng - og i etterkant kan vi slå fast at dette blei svært så vellykka søndag på Homlegården seier ein særs nøgd lokallagsleiar. Omlag 400 gjestar  var innom gardstunet i løpet av sundagen.
- Vi håper nå at dette etter hvert kan bli en tradisjon i Froland Bondelag !!

Foto: privat

 

Foto: privat

 

Foto: privat

 

Mat i sentrum - på Torvet i Kristiansand

Merk deg dagen, laurdag den 1. september. Då skjer det noko verkeleg spanande og flott midt i hjartet av Kristiansand. Sørlandets hovudstad. Mat i sentrum. Heile Nedre Torv vert fylld opp med spanande matrettar, kortreiste råvarer, lokale produsentar , smilande bønder og Bondens Marked. Sjølvsagt er sjømateksperten "Reinhartsen" hjarteleg tilstades med havets mange ulike delikatesser.

Åpen Gård - 2018

Neste søndag, den 26.august, er det igjen klart for ei rekkje med flotte arrangement i regi av trugne bondevener, ihuga bønder og aktive tillitsvalde. Åpen Gård er eit årvisst arrangement som samlar tusenvis av skodelystne øve heile landet. Ein strålande flott familiedag rundt på ulike gardsbruk. Ein festdag for landbruket - ein fetsdag for både store og små.

Møter om grovforsituasjonen

Ei samla næring, og våre samarbeidande organisasjonar medrekna, stend bak denne møteserien som vil rette søkjelyset mot den alvorlege grovfôrsituasjon i regionen vår. Det vert innlegg frå dei ulike organisasjonane, og det vert informasjon om ertstatningsordninga. Arrangørane ser fram til å møte sine samarbeidspartnarar - og vonar det vert fulle hus både på Evje, i Lyngdal og på Holt.

Bondelagslederen møtte tørkerammede bønder i Agder

- Det gjør sterkt inntrykk. Nå er det viktig å jobbe for gode løsninger og å sikre økonomien for de mange bøndene som er rammet av tørken, sier Lars Petter Bartnes etter møter med tørkerammede bønder i Agder.

Nå må vi alle hjelpe hverandre

Fôrsituasjonen i Agder er kritisk. Vi oppfordrer alle bønder og grunneiere til å bli med på en dugnad for å skaffe mest mulig gras og halm før vinteren. Store deler av Norge er nå inne i den verste tørkeperioden i nyere tid. Det sies at vi må tilbake til 1947 for å finne noe lignende, og landbruket da og nå kan nesten ikke sammenlignes.

Marit Gunn og Kåre på oppdrag i Setesdal

Marit Gunn Tveit og Kåre Blålid er komen heim til Lillesand etter ein av sine mange turar i setesdalsheiene. Her he dei jamnleg tiilsyn med saueflokken sin - og her fyller dei på dugeleg med helsebot for både lekam og sjel. Denne sundagen vart det noko spesielt. Røyklukta låg tung øve dalføret. Skogbrannane herjer i knusktørr utmark. Dramatiske dagar i Setesdal.

Informasjon frå Norges Bondelag - frå Agderkontoret

Våre to fylkesleiarar, Knut Erik Ulltveit og Tor Erik Leland, held jamnleg - og tett kontakt med toppleiinga i Norges Bondelag. Fortvila bønder frå heile Agder etterspør stadig oftare om det finnast teikn til ljos i andre enden av tunellen. Regnværet, rotbløyta er det framleis ingen som ser teikn til. Det store, og heilt avgjerande spursmålet er no kor i all verda ein kan få tak i grovfôr. Tida er knapp - og graset er så visst ikkje grønare på den andre sida av steingjerdet - eller på andre sida av landegrensa.

Alvor

No er det alvor

Evjemoen. Tysdagen den 10 juli - i året 2018. Nær 300 personar, dei fleste aktive bønder, tek sete inne i den flotte kinosalen. Stemninga er lågmælt. Ord som krise og katastrofe vert utveksla mellom stolte og hardt arbeidande yrkesbrødre. Einskilde med ei synleg tåre i augekroken. Landbruksdirektøren, statens sendemann, tek sete på fyrste benkerad. No er det alvor.

Fôrmangel i Agder-fylkene

Torsdag 5. juli var representanter fra Bondelaget, Norsk Landbruksrådgiving Agder, Tyr Sørlandet, Nortura, Norsk sau og geit, Fiskå mølle, Felleskjøpet og Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder samlet på Fylkeshuset i Kristiansand for å drøfte den prekære fôrsituasjonen.

Dette skjer i Agder

Onsdag
15
april

UTSATT på ubestemt tid - Kurs: Biovarme på gården

Hos Preben Gitmark, Gitmark 52, 4790 Lillesand
Onsdag
11
november

Bondelagets Skattekurs i Agder

Scandic Bystranda hotell, Kristiansand

Våre samarbeidspartnere