Nyheter

Nytt system for produksjonstilskot. Søknadsfristen er 15.mai

Søkjer du om produksjonstilskot, må du kjenne føresegnene i jordbruksavtalen og i forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket. Fleire informasjonskjelder kan vere nyttige for deg som søkjer. (foto: øystein moi )

Hjarteleg velkomen til Holt

Tysdag 09. mai vert det skipa til "Åpent fjøs" på det som på folkemunne vert kalla for landbruksskulen på Holt. Eit fantastisk flott nybygg kor dei trivast storvegs - både tilsette og innsette. Du er hjarteleg velkomen. Kaffen er klar - og fjosdøra er open.

Vårens mest spanande eventyr. Leland og Bartnes - med godt mot få dagar før det heile brakar laus

Jordbruksoppgjeret 2017 startar onsdag 26. april. Årets jordbruksforhandlingar startar onsdag 26. april. Då overleverer Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag sitt felles krav til staten på vegne av landbruket. Fredag 5. mai overleverer staten sitt tilbod til jordbruksavtale. Årets jordbruksforhandlingar skal vere avslutta måndag 15. mai.

Endringer ingen vil ha

Helt siden regjeringa kom til makta, har de fremma ulike forslag om endringer i konsesjonsloven. Etter to omfattende høringsrunder der regjeringa har møtt massiv motstand mot sine forslag til endringer, velger regjeringa nå å legge fram forslag til endringer som svært få støtter.

Birte Usland - med omsut for dei aller svakaste blandt oss ..

Selv om dyrevelferden er tilfredsstillende i mange dyrehold, er det rom for forbedring, mener Mattilsynet. Under tilsynene ble det brukt en tipunkts sjekkliste. De vanligste regelbruddene handlet om kalvens liggeplass og tilgangen på drikkevann. (foto: øystein moi )

Aust-Agder Bondelag

Det nye fylkesstyret i Aust-Agder Bondelag er no klare til å take sete kring langbordet på Agderkontoret. Mykje fagkunnskap , lang røynsle frå landbruksnæringa - og ikkje minst eit glødande engasjement for norsk landbruk, og norsk matproduksjon, ber bod om at me he eit spanande og grøderikt arbeidsår framføre oss.

Årsmøte for bondelaga på Agder

Dei aller fleste lokallaga var representert i tingsalen då bondelaga på Agder skipa til årsmøte i Kristiansand, måndag den 20. mars. Frå Norges Bondelag møtte 2. nestleiar Brita Skallerud - og frå Bygland Bondelag møtte heidersmannen Jørund Upsal. (foto: øystein moi )

Frisk satsing, ny leiar - og langsiktig planleggjing

Den regionale samyrkjeorganisasjonen, Landbrukets Dag SA, arrangerer kvart einaste år den populære mat - og landbruksmessa "Naturligvis" på Evjemoen. Med eit årvisst publikumsframmøte på om lag 10 000 gjestar så er dette, utan atterhald, det største utstillingsvindauge for landbruksnæringa på Agder. (foto: øystein moi )

Mat, landbruk og bønder

Mat, landbruk og bønder fær større merksemd i samfunnet enn på svært, svært lenge. Forbrukarane er meir enn nokon gong opptekne av stuttreist mat, god dyrevelferd - og levande lokalsamfunn. Politikarane omtalar norsk matproduksjon med vyrdnad - og med andakt i røysta. Kor finn me t.d. KrF i dette landskapet ? (foto: øystein moi )

Fokus på vipa i Aust-Agder i 2017

Slåtten tar livet av en del unger som søker beskyttelse i høyt gras. Her vil en vipevennlig slått der man begynner i midten og slår seg utover i jordet, være et virkningsfullt tiltak. (foto: Rolf Jørn Fjærbu )

Leiarskifte i Aust-Agder Bondelag

Det heile vert avgjort i samband med årsmøtet den 20. mars. Valnemda, under leiing av Åse Ingebjørg Flateland, meiner at Knut Erik Ulltveit frå Gjerstad er rette mannen til å take over leiinga av fylkeslaget. (foto: øystein moi )

Med lua i handa

Det er noe rart i landbruket. Når det gjelder årsverk og nedlagte arbeidstimer har vi absolutt ingenting å skjemmes over, og mens andre private bedrifter flytter fredagskaka til torsdagen tar vi den på søndagen. ( foto: øystein moi )

Dagros rautar

Bonden i dag er ofte den einaste i grenda. Sikkerheitsnettet i form av yrkesbrør på nabogardane, er borte. Når ein i den nye jordbruksmeldinga freistar å gjere dramatiske endringer i avløysarordninga - ja då reagerer sjølv røynde fagfolk. Dyrlækjarar, matprodusentar - og folk flest.

Ikkje fullt så tøffe på bortebane

Bøndene på Agder, her representert ved honndølen Gunnar Bjørndal, er så visst ikkje redde for å seie kva dei meiner når dei stundom vitjar hovudstaden - og Stortinget. Stoda er noko annleis når det gjeld einskilde av våre sentrale politikarar meiner Erik Fløystad i denne meldinga. (foto: øystein moi )

Velkomen til årsmøte - velkomen til valkamp

Dei to fylkesbondelaga på Agder skipar til felles årsmøte - og felles valkamponing. Datoen er den 20. mars. Åstaden er toleg midt i Kristiansand - og gjestelista er meir spanande enn nokon gong. Moromannen - og revyartisten Olav Grendstad var ein av dei aller fyrste som melde seg på. (foto: øystein moi )

Rekruttering - om å ha tru på framtida

Jakob Einar Olimstad er leiar i Holt og Vegårshei Bondelag. Den nye jordbruksmeldinga gjer Olimstad otteful - og stundom skræmd. Utviklinga er på feil spor. Noko må gjerast rimeleg raskt dersom det skal vere noko framtid i denne næringa.

Ernas landbruk

Regjeringen la før jul fram ny jordbruksmelding, som skal peke ut retningen for landbrukspolitikken framover. Statsministeren sier følgende om meldingen: «Jordbruksmeldingen vil viderefører alle de sentrale virkemidlene for at den positive trenden skal kunne fortsette.»

Framoverlente fylkespolitikere i Agder!

Fylkesutvalgene i begge Agderfylker behandlet denne uka innspill til vårens jordbruksforhandlinger. - Viktig engasjement fra fylkespolitikerne, kommenterer Finn Aasheim på Bondelagets Agderkontor.

Lammetaco - ein ny spesialitet på verdsmarknaden

Når du blandar i hop 50 kg sauekjøt frå Hovden, kål frå Grimstad, løpse frå Heddan Gard - og ein skvett med eplemost frå Per Try i Søgne , ja då he du skote sjølvaste gullfuglen.

Agder i fyr og flammer

Eimen av brent bjørkeved og kruttsterk bålkaffe låg som eit tjukt teppe øve store delar av Sørlandet tysdag ettermiddag. Bønder, frå Flekkefjord i vest - til Fianesvingen i aust, sa tydeleg frå kva dei meiner om den nye jordbruksmeldinga.

Trygt attende i fjoset

Erik Fløystad er trygt attende i fjoset, heime på garden - på hi sida av Molandsvatnet. Bak seg he han fleire dagar med høge smørbrød, kortreist gluhwein, frittgåande statsrådar og høgtidelege ambassadebesøk i den tyske hovudstaden.

Ny skogbeskatning - nytt regelverk

Norges Bondelag og Skogbrukets kursinstitutt inviterer i denne anledning til kurs om den nye skogbeskatningen. Her vil du lære mer om hva som er nytt og hvilke utfordringer og muligheter som ligger i regelverket. (foto: øystein moi)

Innføringskurs om biovarme

Velkommen til et spennende- og lærerikt innføringskurs om biovarme. En praktisk kveld hvor du får rikelig anledning til å se hvordan et slikt anlegg fungerer. En kveld med høy sosial faktor - og selvsagt serveres det rykende fersk (bio)pizza.

Leiarskifte i Aust-Agder Bondelag

Det vart ei noko underleg stemning på Agderkontoret då me brått, og sjølvsagt noko uventa, fekk melding om at Erik Fløystad ikkje tek attval som leiar av Aust-Agder Bondelag. (foto:øystein moi )

"Mi har det greit" til bønder frå Kvinesdal

Det var ekteparet Ole og May Britt Helle som fekk den høgthengjande "Mi har det greit - prisen" på Sørlandssamlinga no på fredagskvelden. Vel fortent i fylgje omkvervet hjå den rekordstore møtelyden. (foto: finn aasheim )

Sørlandssamlinga 2017

Det blæs ein svalande og optimistisk vind øve landbruksnæringa på Sørlandet. Fredag ettermiddag møttes 365 bondevener til den årvisse Sørlandssamlinga i Kristiansand. Ny deltakarrekord. Eit fantastisk program. Stolte matprodusentar. Høgtidsstemning.

Ny skogbeskatning

Det skjer store endringer når det gjelder skattereglene for skognæringen. Bondelaget tar grep og vil nå arrangere kurs over store deler av landet. Bli kjent med det nye regelverkets utfordringer og muligheter.

Spelsauen frå Setesdal vil bli nasjonal merkevare

I dag er det berre to område i Noreg som he sau som he geografisk nemning. Lofotlam og Høgfjellslam. No kan tida vere mogen for " Spelsau frå Setesdal." (foto: øystein moi )

Sende brev til Sørlandsbenken

Det bør vel vere kjend for dei aller fleste at org.sjefen for bondelaga på Agder, Finn Aaasheim, er meir enn vanleg engasjert i det meste som dreier seg om rovdyrpolitikk.

Klare for tøffe forhandlinger i Stortinget

Jordbruksmeldingen vil være med å forme fremtiden for norsk jordbruk og vi i KrF er klare for å kjempe for både små og store bønder over hele landet. (foto: øystein moi )

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere