Nyheter

Frå Bondetinget på Lillehammer

Birte Usland, frå den vesle grenda Høie i Marnardal, vart torsdag ettermiddag vald inn i styret i Norges Bondelag. Som 1. varamedlem vil Birte no møte på alle styremøta i den nasjonale bondesamskipnaden. Eit samrøystes årsmøte gav sitt samtykke til at Usland no tek sete kring det vidgjetne styrebordet i Schweigaardsgate. I hovudstaden. I den nasjonale landbrukspolitiske elitedivisjonen.

Egder samlet på Bondetinget

I to dager er norske matprodusenter samla på Bondelagets årsmøte på Lillehammer. Etter krevende jordbruksforhandlinger er det spente delegater som entrer talerstolen eller lytter i salen. (Link til direkteoverføring av møtet finner du lenger ned i denne saken.)

Då Ingunn Foss åt heimelaga is i Sirdal

Snødekte fjelltoppar, strålande sumarver og beitande lam på grasvollen var eit framifrå bakteppe for framleggjing av Stortingsmelding nr 31.

Fellingsløyve på ulv og gaupe i Vest- Agder

Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse på 1 ulv - og 1 gaupe i Vest-Agder. Når det gjelder gaupa så omfatter vedtaket deler av Marnardal og Audnedal kommuner i Vest-Agder . Ulven kan felles i hele Vest-Agder. (foto: øystein moi )

Som ein torpedo langt inn i mjølkefjoset

Han sparer ikkje på kruttet, fylkesleiaren i Aust-Agder Bondelag – Erik Fløystad,, når han like etter morgonmaten måndag vert beden om ein kommentar til at regjeringa no vi vil fjerne eksportstøtta på ulike landbruksvarer.

Tomas er ein umåteleg populær kar

Tomas D. Gabrielsen er lokallagsleiar i Kristiansand Bondelag. 10 - 15 gonger kvart år inviterer han barnehagene i kommunen på gardbesøk. Ungene stortrives - og det same gjer Tomas. Ein lærerik og spanande dag i nærkontakt med naturen, med dyra på garden - og i nærkontakt med sjølvaste bonden. (foto: øystein moi )

Skadefellingstillatelse på ulv

Fylkesmannen har gitt skadefellingstillatelse på én ulv i seks kommuner i Vest-Agder, med virkning fra og med 26. mai til og med 31. mai i år. Dett gjelder i kommunene Lindesnes, Kvinesdal, Hægebostad, Audnedal, Marnardal og Lyngdal.

Andelslandbruk - dyrk dine egne økologiske grønnsaker

Åpent møte i Lygna Næringshage torsdag 28.5. kl 19.00 Å dyrke sin egen mat og få kunnskap om hvorledes maten produseres er kjernen i andelslandbruket (AL). Fra onsdag 27.mai til fredag 29. mai vil Andelslandbruk stå på dagsorden flere steder i Vest-Agder. Arrangør er Fylkesmannnen i Vest-Agder og Ny Giv for landbruket i Lyngdal .

Bli med oss på tur

Agroteknikk er Norges største landbruksutstilling. Messa vert skipa til på Lillestrøm kvart tredje år, og 26.-29. november 2015 er det klart for den største utstillinga nokon gong. Ingen grunn til å site heime i godstolen. Bli med Bondelaget og Tine på ein himlande gild fagtur. Eit sosialt høgdepunkt.

Ny verden på Midtbø

I vinter flytta kyrne på Midtbø i Konsmo fra et hundre år gammelt båsfjøs til nytt robotfjøs. I sist uke åpna de sitt nye hjem for besøk. (ill.foto: øystein moi )

Låvefest på Angelstad

Kring 60 bønder - og trugne bondevener møtte fram til lokallagsmøte og låvefest hjå Holt og Tvedestrand Bondelag no på onsdagskvelden. God mat, den gode samtalen - og eit fagleg godt program sytte for ein svært så vellukka kveld på låven i Angelstadveien 88 i Tvedestrand.

Valnemnda si innstilling til nytt styre

Valnemnda i Norges Bondelag he no lagt fram si innstilling til nytt styre. Heile leiartrioen, med Lars Petter Bartnes i spissen, vert truleg attvald når det vert kalla inn til bondeting på Lillehammer den 10. - og 11. juni. Valnemnda he samstundes foreslått Birte Usland (bilete ) som 1. varamedlem til sentralstyret.

– En belastning for alle bønder

Hvert år går mange tusen rådyrkalver i slåmaskina under førsteslåtten. – Dette er jo så utrolig trist. Det er ei belastning for alle bønder, sier Asbjørn Helland som er leder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Gilde – fra den norske bonden

Gilde har en ny merkevarestrategi og et nytt kommunikasjonskonsept. Gjennom året vil Gilde være svært synlige i media med budskapet «Fra den norske bonden» i flere forskjellige kampanjer.

Store endringer hjå Tine

Etter årsmøtet er regionbegrepet historie i TINE. TINE er nå inndelt i 4 eigarområde, der Agderfylka, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane utgjer Sør/Vest.

Jordbruksavtale inngått fredag

Norges Bondelag skrev i ettermiddag under på en avtale med staten. Du finner sluttprotokollen nederst i saken.

Spennende dager

Jada, så var vårens vakreste eventyr i gang. Jordbruksoppgjøret er alltid spennende, spesielt med tanke på fjorårets spesielle forløp friskt i minne.

Bønder i heile landet

Alvdal Bondelag har laget en hyllest til landbruk over hele landet med ny tekst til afterski-hiten En pinne for landet. Skru opp lyden, sett deg godt til rette i godstolen - eller hiv deg med i dansen ..

Noen kaller det å stjele

I Statens tilbud i landbruksoppgjøret foreslås det noen såkalte forenklinger. Forenklinger er bra, men hvorfor må bonden ta regninga alene?

Forhandler om jordbruksavtale

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har etter en grundig gjennomgang av statens tilbud bestemt seg for å gå i forhandlinger med staten.

Regn på tilbudet

Her kan du finne ut hvordan statens tilbud vil påvirke inntekta på din gård.

Ingen god dag for landbruket på Agder

Fylkesleiaren i Aust-Agder Bondelag, Erik Fløystad, er meir enn vonbroten når han i ettermiddag les staten sitt tilbod i dei pågåande jordbruksforhandlingene.

Nå fødes ett lam hvert halvannet minutt - bare i Aust-Agder

Det satses som aldri før på sauedrift i Agder-fylkene.

Møte med Agder Energi

Rett før helga var fylkesbondelagene på Agder i møte med Agder Energi Nett. Årsaken het Nina.

Vis solidaritet på 1. mai.

Internasjonal solidaritet står oss i landbruket nær.

Har levert elitemelk i 15 år

Ellen og Haavard Dale fra Arendal har mottatt den høyeste utmerkelse melkeprodusenter kan få.

Jeg velger meg april

No livnar det i lundar, no lauvast det i li. Våren er i kominga. Sauelemminga er i full gong - og bøndene venter utålmodig på det endelege resultatet av dei pågåande jordbruksforhandlingene. Siri Moi tok pulsen på livet i vakre Setesdal - ein tidleg vårdag i slutten av april.

Setesdals-tradisjon skal spreiast øve heile landet

Ekte gamaldags setersmør frå Setesdal hamnar no i butikkar øve heile landet, etter at setesdalssmøret er tildelt Spesialitet-merket av Matmerk. (foto: øystein moi )

Drømmestart for potetene i sør

Når Gurine Seland rapporterer om kjempeforhold i påska, tenker hun potet og ikke ski.

Økte budsjettmidler må til!

Jordbrukets krav lagt fram i dag. - Definitivt et moderat krav, sier Tor Erik Leland. - Spenningen fram mot statens tilbud ligger i, i hvilken grad, regjeringen er lydhøre overfor Stortinget, er Erik Fløystads kommentar.

Det er ikke alt som er gammelt vi trenger å ta vare på!

For mye av det gamle vi har, er kanskje ødelagt og oppbrukt, og noe er til og med blitt for utdatert for at det kan brukes fornuftig til det det opprinnelig var tenkt til. –Ja, for eksempel odelsloven. (foto: øystein moi )

Jeg er ikke i tvil, kuene har det bedre i lausdrift !!

Frå 2024 vetr det uloveig å holde kyrne i bås i fjoset, noke 6000 norske bønder har i dag. Bondelaget ottast at mange vil leggje ned drifta i staden for å investere stort. Erik Fløystad er likevel ikkje det minste i tvil om at kyrne he det aller best i lausdrift. (foto: øystein moi )

Psykisk helse i fokus

Tor Erik Leland er leiar av Vest-Agder Bondelag. Ein ihuga mjølkebonde, ein venesæl gut - og ein særs skrivefør bondelagsleiar. Leland er tidlegare omreisande bladfyk i Lindesnes Avis i Mandal - og hjå gode vener på Agderkontoret ser me no sjølvsagt fram til mange gode referat og reiseskildringer som me kan gjere oss nytte av her på nettstaden. Sist veke var Leland på møte om psykisk helse:

Sølvtine til melkeprodusent fra Moland

I forbindelse med årsmøtet i TINE SA 21. april ble det delt ut sølvtine for levering av Elitemelk i sammenhengende 15 år til Haavard Dale fra Arendal. Dette er en utmerkelse som henger meget høyt. Blant ca. 1600 melkeprodusenter i Region Sør var det kun 16 som oppnådde denne prisen for 2014. Dale er den eneste i Agder-fylkene som oppnår prisen for 2014.

Framoverlente matkulturbærere

Regional Matkultur Agder Telemark gjennomførte årsmøte i solsteika i Lillesand i går. Ny leder for samvirkeselskapet ble Christin Normann.

Samvirke - eller bondekannibalisme

Knut Erik Ulltveit er styremedlem i Aust-Agder Bondelag. Ein ihuga bondeven, ein drivande gardbrukar og ein kar med eit klårt syn på gjeldande landbrukspolitikk. Stundom finn han fram kulepennen og sender nokre velvalde ord til m.a. Agderkontoret ..

Ulv er påvist i Vest-Agder i vår

Det er nå bekreftet at det var en hannulv som det ble registrert spor og møkk fra i Åseral i mars. Vi ber om at observasjoner av ulv meldes til SNO eller Fylkesmannen.

Et sterkt norsk landbruk

Arbeiderpartiet vil legge til rette for økt verdiskaping innen verdikjedene for jord og skog i en innovativ, langsiktig bioøkonomi basert på bærekraftig produksjon og foredling av fornybare ressurser.

Bare bonde?

– Er du bare bonde nå? Spørsmålet falt over et par glass med kornprodukter i flytende form, en fredagskveld før jul

Festkveld i Iveland

Det var god stemning, og ei høgtideleg ramme kring tilskipinga, då Iveland Bondelag feira sin 150. åremålsdag sist laurdag

Årsmøte i Nortura 2015

- Landbrukssamvirkets suksess har alltid vært basert på å gjøre endringer i takt med omgivelsene og endrede rammevilkår. Her kan du lese Svebestad sin årsmøtetale i sin heilskap.

Timeplan for jordbruksforhandlingane

Ostetoll - ei avgjerande brikke i eit stort spel

Gledelig utvikling i landbrukets inntekter

Grunnlagsmaterialet for årets jordbruksoppgjør er nå klart. Landbruket henger fortsatt etter sammenlignbare grupper, men kan glede seg over en mer positiv utvikling enn de fleste andre.

Auka mjølketilførsel og høgare andel E-mjølk i Sør

Tilførslane av kumjølk i landet ved utgangen av mars var 409,4 mill liter, ein auke på 4,4 % i høve same tid i fjor.

Sosiale medier - og sosiale gutar

Det vart ein gild kveld då Agderkontoret inviterte tillitsvalde i Bondelaget, og trugne bondevener, til kurs i sosiale medier. På fyrste benkjerada sat to ihuga gutar. Båe kan sjå attende på strevsame dagar, og seine kveldar, i samband med tøffe oppdrag for den landsdekkjande kringkastingskanalen TV2. No satsar dei på meir sosiale medier. ( foto: finn aasheim )

20-års-plakettar i Sør

Det var i region Sør 26 bruk som oppnådde krava til 20 års-plakett for levert kvalitetsmjølk. Kravet er at det skal vera avrekna Elitemjølk i 20 av dei siste 22 åra.

Levende medlemsdemokrati

Samvirkes ferske medlemsundersøkelse viser, at vi i TINE må bli enda bedre på medlemsdemokrati. I TINEs nye eierområder, blir de nye eierutvalgene som skal erstatte regionstyrene svært viktige.

Gromsauen - Ove Myklebust

Under festmiddagen på NSG sitt landsmøte nylig blei Ove Myklebust invitert opp på scenen for å bli hedret med den gjeveste prisen til NSG. Prisen har fått det velklingende navnet "Gromsauen "

Vi vil produsere kvalitet ..

«Økonomer vil ta over gårdene våres, de kan ikke høste, mangler hår på brøstet», synger Pikekoret Ivar i låta «Norge trenger bonden».

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere