Nyheter

Stabilt i Arendal

Det ble gjenvalg på alle poster når Arendal Bondelag gjennomførte årsmøte forrige uke

Her legg han lite i mellom ..

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er uvanleg klår i talen når han omtalar det nyleg framlagte forslaget som omhandlar nye skattereglar i samband med omsetning av landbrukseigedomar. Eit politisk utspel som vonleg gjev fred og ro i hugen åt bondevener i både bygd og by. Denne helga. ( foto: øystein moi )

Savner skikkelig kvinnesatsing i landbruket

Styremedlem Birte Usland i Norges Bondelag etterlyser økt kvinnesatsing fra sine egne. – Skal vi være en attraktiv næring må også kvinnene være med, sier hun. (foto: øystein moi )

Ny leiar i Flekkefjord Bondelag

Årsmøte i Flekkefjord Bondelag he vald Frank Espen Gustafsson til å leie lokalvalet det komande året. Han øvetek leiarvervet etter sambygdingen Ingve Nilsen.

Endringer hos Nortura

Konsernsjef Arne Kristian Kolberg har besluttet å gjennomføre enkelte justeringer av organisering og konsernledelse i Nortura. Endringene skjer med virkning fra og med i dag, torsdag 22. oktober 2015.

Framtidsretta vedtak i Aust-Agder

I går vedtok det avtroppende fylkestinget i Aust-Agder bygging av "praktfjøs" på Holt. Det er bra for naturbruksfaget og landbruket i Aust-Agder.

Rovviltnytt

Etter at en hannulv ble skutt på lisensjakt i Buskerud denne uka er gjenværende lisenskvote ett dyr. Frist for søknad om rovvilterstatning er 1. november.

Kaspar Stordrange æresmedlem

Da Nes Bondelag feiret den høye alder av 150 år sist fredag, ble bondelagsformann Kaspar Stordrange utnevnt til æresmedlem i laget. En høy utmerkelse som måtte godkjennes av Norges Bondelag og Vest Agder Bondelag. 80-åringen har vært leder i 30 år og er eneste melkeprodusent i gamle Nes kommune.

Skogkurs og Bondelaget under samme tak - på samme scene

Skogkurs gjennomfører nå i høst oppdatering av kunnskap omkring skogfond for mange hundre regnskapsførere. Opplæringen er en følge av ny samarbeidsavtale mellom Skogkurs og Norges Bondelag.

Agget mot samvirket

I går hadde avisa Klassekampen en kommentar med tittelen "Agget mot samvirke" skrevet av avisas journalist Alf Skjeseth. Vi har fått redaktørens tillatelse til å publisere den på våre nettsider. Kommentaren fortjener etter vår mening å bli lest av mange.

Litt av kvart - frå Agder

Det har vore travle dagar, og seine kveldar, for medlemmene av dei to fylkesstyra i bondelaget på Agder. Oktober månad er tida kor dei fleste lokallaga skipar til årsmøte - og då er det vanleg at representantar frå fylkesstyret er til stades og kastar glans øve stunda. I dei to agderfylka er det totalt 28 lokallag.

Gjenvalg i Marnardal

Leder Sjur Lauvdal og resten av styret ble enstemmig gjenvalgt da Marnardal bondelag holdt årsmøte forleden kveld.

Ny leiar i Iveland Bondelag

Iveland Bondelag, med sine 48 ihuga medlemmer vart kåra til beste lokallag i Aust Agder i 2014. Denne veka vart det leiarskifte i lokallaget - John Øina bad om avløysing. I skrivande stund er det mjølkebonden Tellef Honnemyr (bilete) som er ny leiar i Iveland Bondelag.

Bondelaget bør ta en mer aktiv rolle i lokalsamfunnet

Knut Erik Ulltveit fra Gjerstad er en engasjert og populær kar i lokalsamfunnet, i lokalpolitikken - og i Aust-Agder Bondelag. Med jevne mellomrom kan du lese hans skriverier i Bondevennen - eller som leserinnlegg i lokalavisen.

Mobbing og trakassering i full offentlighet

Det ser ikke ut til å være noen ende på de mange utfall og innfall den sittende regjering tillater seg - påfunn som stadig rammer det norske landbruket, og den norske bonden, på en svært ublid og brutal måte. (foto: øystein moi )

Attval i Birkenes bondelag

Tysdag kveld vart det skipa til årsmøte i Birkenes bondelag. Knut Erik Ulltveit representerte fylkesstyret. Etter valet vart det klart at Tom Løland held fram som øvste leiar lokallaget. Birkenes Bondelag he i skrivande stund 74 medlemmer. (foto: øystein moi )

Marit Gunn Tveit fortsetter som lokallagsleder

Godt frammøte - og vellykket årsmøte i Lillesand Bondelag. Heile styret blei gjenvalg. Et vært aktivt lokallag kan se tilbake på et innholdsrikt arbeidsår.

Skattelette og skattesmell

-Takk til regjeringa for forslag om redusert skatt på salg av gårdsbruk, men det hadde vanka atskillig mer ros om dere ikke ga med den ene hånda og tok dobbelt tilbake med den andre, skriver Tor Erik Leland, som kommentar til de blåblå's forslag til statsbudsjett.

Å elske en bonde

I samarbeid med Norges Bondelag, Kvinneutvalget i Norsk Bonde- og småbrukarlag og Norges Bygdekvinnelag, inviterer KUN til konferansen "Å elske en bonde". Med denne konferansen vil de spre kunnskap om utfordringer rundt samliv og skilsmisse i landbruket.

Fylkesstyret vitja pelsdyrfarm

Det vart ein gild, spanande og ikkje minst lærerik føremiddag då fylkesstyret i Vest-Agder Bondelag onsdag i denne veka vitja ein stor og veldreven pelsdyrfarm i den vesle tettstaden Øyslebø. Marnardal kommune.

Har du lisens for rovdyrjakt?

Lørdag blir nok den første store elgjaktdagen i store deler av Agder. Fra 1. oktober er det åpnet for lisensjakt på ulv i begge Agderfylker. Skulle det dukke opp ulv i elgdrevet bør lisensen være på plass!

Setesdalgildet - mat og moro øvst i dalen

Setesdalgildet presenterer det beste av lokalprodusert mat og andre produkt, ikkje berre frå Setesdal, men og frå Telemark og andre nærliggjande område.

Nå sender vi damene på kurs ..

Alle damer med tilknytning til eller følelser for landbruk, matproduksjon og bygdeliv er hjertelig velkommen til å delta på Kvinner Kan – det gode liv. Det skjer i Trondheim lørdag 31. oktober! Ikke nøl - meld deg på i dag.

Aust-Agder beste fylke i NM for gjetarhundar

På nettsida til Aust-Agder Sau og Geit fann me måndag morgon denne gladmeldinga, ført i pennen av sjølvaste styreleiaren Kåre Blålid. Me vil samstundes nytte høvet til å gratulere gjetarhundmiljøet i Aust-Agder med framifrå innsats denne helga. På Kvitfjell. På olympisk grunn.

Ny forskrift om floghavre

Nye regler om bekjempelse av ugraset floghavre trer i kraft 1. oktober. Den som driver en landbrukseiendom har plikt til å bekjempe floghavre og å gjennomføre en rekke forebyggende tiltak for å hindre videre spredning av planten.

Dyrsku'n i Seljord - september 2015

Frå starten skulle Dyrsku´n fyrst av alt tene landbruk og husdyrhald. Slik er det framleis, men gjennom desse 150 åra har arrangementet utvikla seg til ein møtestad med rom for alt frå kniv- og klokkehandel, til lokalmat og omsetnad av landbruksmaskiner i stor målestokk.

Sigrid er nøgd med eplehausten

Sigrid Nersten Lunden driv med epleproduksjon i den vesle grenda Longerak, i Bygland kommune. Ho he knapt nok ledig tid til å tale i telefonen då me slær på tråden, tidleg torsdag morgon. ( foto: øystein moi )

Satser stort på birøkt

En av de som har satset stort på birøkt er Knut Lia i Grimstad. Med støtte fra Innovasjon Norge har han investert i et helautomatisert slyngeanlegg

Ønsker offensiv skogsatsing

– Tiden er inne for å sette i verk en stor, offensiv satsing på skogen som ressurs, sier Bjørn Gimming, styremedlem i Norges Bondelag. (foto: øystein moi )

Strålande landbruksdag i Lillesand

Johan Isak Tveit høyrer til ein sjeldan rase. Han er nemleg ein av svært få heiltidsbønder som framleis er å finne i Lillesand. Kvart år leverer han 200 000 liter mjølk - og 20 tonn med slakt frå garden Steindal. For 7. året på rad inviterte han skuleborn frå heimkommunen på gardsbesøk. I løpet av nokre hektiske klokketimar var 120 elevar, og ei handfull pedagogar, innom fjoset til Johan Isak. Ein dag dei seint vil gløyme. ( foto: øystein moi )

Inn på tunet hjå Brit Mjåland

Geitebukken søkjer ly for sumarregnet under ein velbrukt traktortilhenger. Brit kjem ruslande inn frå sin daglege inspeksjonsrunde i jordbæråkeren. Inne frå kjøkkenkroken, i uthuset, kjenner med eimen av nykokt kaffe. Byråkratane frå Bondelaget har med seg fersk gjærbakst. Ein triveleg føremiddag på Mjåland Gård. Ein kvardag - midtvegs i juni månad.

Utlysning av prosjektmidler for 2016

Jordbrukets klima- og miljøprogram har om lag 12 millioner kroner til disposisjon for nye prosjekter i 2016.

Vitjing hjå fylkesleiaren

Det vart brått livleg i gardstunet, og på låven, hjå fylkesleiaren i Vest- Agder Bondelag denne veka. Tor Erik Leland tok vel i mot ungdomsgjengen - og det vart ein minnerik dag i høyløa i Selandsdalen.

Fagdag om beitesamarbeid

På Refsnes, på Byremo, er det etablert eit beitesamarbeid mellom 4 grunneigarar til c. 175 dekar innmark og utmark og dette arealet har dei leigd ut til 4 husdyrhaldarar med sau og storfe.

Bonden har flytta til byen og blitt urban

Trine på gården kom til Torvet og åpnet Bønder i Byen. Det er kanskje det mest eksotiske som har skjedd på restaurantfronten i det siste.

Lisensjakt på ulv og jerv i Vest-Agder

Rovviltnemnda for Rovviltregion 1 har åpnet for lisensjakt i regionen på ulv 1. oktober 2015 - 31. mars 2016 og jerv 10. september - 15. februar 2016. Her er informasjon om hvordan lisensjakta skal foregå.

Studietur til austlandet

Bondelaget, Landbruksrådgjevinga og Nortura vil i slutten av neste månad skipe til ein knakande gild fagtur, på vitjing til våre vener i Telemark. Her vert det truleg open kamp om plassane - så du må syte for å tinge deg plass så snart som råd.

Stabilt for landbruket i Aust-Agder

Jordbruksbedriftene i Aust-Agder disponerer mindre areal i snitt enn på landsbasis.

Fjern Landøyde nå!

Planten landøyde er giftig for storfe og hest. Planten sprer seg i store deler av Agder. Bondelaget oppfordrer alle til å gjøre sitt for å luke vekk planten de nærmeste dagene. Oppfordringen kommer etter et møte der Bondelag, Fylkesmann, Landbruksrådgiving og Statens Vegvesen ble enige om å lage en handlingsplan mot landøyde.

Forhandlingar om artikkel 19 i EØS-avtala

Nye forhandlingar om artikkel 19 i EØS-avtala starta i februar 2015. Artikkelen omhandlar handelen mellom EU og Noreg med basis landbruksvarer som ost, kjøt og grønsaker.

Naturen er i endring

På Sørlandet he me alt lagt bak oss den fyrste haustfløymen. Vinterforet er vonleg i hus - og spelsauen er på veg heim frå fjellbeitet. Naturen er i endring. Haustfargane vert sterkare og klårare for kvar dag. Snart kan du parkere kalosjene i skåpet og finne fram vinterskorne, skjerfet - og polvottane.

Fylkesmannen mobiliserer

Kombinasjonen gode markedsmuligheter, gode dyrkingsforhold, bra lønnsomhet på moderate bruksstørrelser og sterkt fagmiljø gjør at bær- og fruktproduksjon bør være interessant for mange.

Mista 400 tonn poteter - framleis optimistar

To bønder i Grimstad mista poteter for fleire hundre tusen kroner då uveret herja Aust-Agder sist veke. Jordene på båe sider av Nidelva vart ståande under vatn.

Smaken av Grimstad

Gode, gamle Grimstad Konserves under ny merkevare he sikra seg ein solid finaleplass under kåringa til " Årets Sørlandsbedrift 2015." Ei kåring av landsdelens beste bedrift i regi av Fædrelandsvennen.

Et sikkert høsttegn

Det er på tide å ta frem fårikålgryta – høstens lam er ekstra kjøttrike og av høyeste kvalitet!

Slik blir framtidas jordbruk

Det er naudsynt at produktiviteten i jordbruket aukar både i Noreg og i verda for å halde tritt med befolkningsveksten. Men kva slags bønder og gardsbruk må til her heime for å møte dei framtidige utfordringane?

Mye bondevett på ett sted

Når Audnedal Bondelag inviterte "Han innante" til Konsmo tirsdag kveld var det mye bondevett samlet i samme sal. 150 bygdefolk fikk med seg en forestilling preget av både alvor og skjemt.

Tips ved skader etter nedbør

Dersom den ekstreme nedbøren de siste dagene har gitt skader på eiendom, jordbruksarealer og avlinger, er det viktig at du raskt melder fra.

Vest-Agder dobler bevilgningene til skogsveier

Fylkesmannen i Vest-Agder har i 2015 opplevd stor søking på midler til bygging av skogsveier.

Hopp i høyet

For 29. året på rad vil Aust-Agder 4H skipe til den store familiedagen på Hove - på Tromøya. Hopp i høyet, kast slegga, hels på geitebukken og unn deg eit velsmakande måltid med stuttreist mat.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere