Nyheter

Fossilfri landbruksplast

NLR Agder i samarbeid med miljøstiftelsen ZERO, og fylkesbondelagene i Agder starter med utprøving for klima- og miljøtiltak i landbruket. Planen er å hente praktiske erfaringer ved bruk av rundballeplast, plastfilm og drivstoff laget av fossilfrie råvarer.

Kålplantene i jorda i Søgne

Det meste av snøen er smeltet bort. Over bygda ligger en eim av bråtebrenning. Sola har såvidt begynt å varme, men om nettene er det fremdeles kaldt og det er meldt om frostnetter de kommende dagene. På Stauslandstunet forbereder de ikke våren, der er den kommet for lenge siden.

Vellykket første møte i Treklubben

God deltagelse, gode foredrag og stort engasjement karakteriserte oppstartsmøtet for denne møteplassen mellom trebasert næringsliv og akademia.

Årsmøte på Agder

Aust-Agder Bondelag og Vest-Agder Bondelag skipa til årsmøte i Kristiansand denne veka. I strålande vårsol, eit stutt steinkast frå både sandstrand og sørlandsk bølgeskvulp, var meir enn 60 utsendinger og gjestar samla til ting. (foto: øystein moi )

Smaken av asfalt

Fylkesleiaren i Vest-Agder - Agder Bondelag gjer seg nokre tankar kring både kommunereform og jordvern: - Det er et gedigent paradoks at kommunene stadig legger grønnsaksjord under asfalt, samtidig som de nærmest slåss om å innføre kjøttfrie dager.

Myrane andelslandbruk starter opp i 2016

Økologisk matproduksjon i fellesskap på en måte som gagner både bonden og andelshaverne.

Nettverkseminar for kvinner

Kvinner i Skogbruket i Aust-Agder inviterer til nettverkseminar for kvinner i næringa i Agder og Telemark. Det blir et fagseminar der hovedtema er forvaltning av egen skog.

Ole Magne Omdal held fram som styreleiar

Ole Magne Omdal held fram som styreleiar i samskipnaden Landbrukets Dag SA, med hovudkontor på Evje - og med den årvisse landbruksmessa "Naturligvis" som sitt viktigaste satsingsområde. Omdal gjekk sigrande ut av den fyrste, og einaste, valrunda. Utan motkandidat.

Hvem bør få kulturlandskapsprisen i Vest-Agder i 2016?

Årets tema er: helhetlig skjøtsel av verdifullt kulturlandskap og viktige kulturminner, kulturmiljøer eller bygninger ved aktiv drift. (foto: øystein moi )

Læreviljuge sauebønder på skulebenken

Aust- Agder Sau & Geit syner seg å vere eit særs aktivt og veldreve faglag. Stadig fær me tips om ulike arrangement i regi av "Sau og Geit" - og fylkesleiaren Kåre Blålid legg jamnleg ut aktuelt stoff på laget sine heimesider på verdsveven.

Statsråden vitjar nye sauefjos i Setesdal

Statsråd - og landbruksminister Jon Georg Dale vert sjølvsagt heidersgjest når sauebøndene i Hylestad inviterer til høgtideleg fjosopning, stor marknad og dans på lokalet. Det ber bod om både optimisme og framtidstru når sauebøndene på Helle legg meir enn 15 millionar kroner på bordet for å skaffe høveleg husvære til 1000 vinterfora sau. ( foto: øystein moi )

Vil du bli Åpen Gård - arrangør

Åpen Gård arrangeres av lokale Bondelag, med en eller flere bønder som vertskap. Som arrangør av Åpen Gård kan lokallaget gi gårdsopplevelser og kunnskap om landbruk til besøkerne. Påmeldingsfristen er 15. april.

Fløystad samler troppene

Ein ny hektisk dag på Agderkontoret. Aust-egdene legg ned mykje arbeid når dei endeleg fær høve til å sende inn sine innspel til årets jordbruksforhandlinger. Fylkesleiar Fløystad samler troppene, og kring langbordet surrar det som i ei velfylld bi-kube. Truleg den viktigaste saka fylkesstyret handsamar i løpet av heile året. Store nasjonale verdiar stend på spel. Framtida for norsk landbruk.

Å slite forgjeves

- Det var bondesamfunnets tid, ei tid da selv et småskala jordbruk i indre Agder var liv laga og menneskene var mennesker for hverandre i hverdag og fest.

Ein viktig dag på Agderkontoret

Styret i Vest-Agder Bondelag er i dag samla til møte på Agderkontoret. Vinterferien 2016 er historie - og kalenderen ber bod om at tida no er mogen for å førebu dei årvisse jordbruksforhandlingene. Fylkesstyret he frist fram til 16. mars med å sende sitt sameinte innspel inn til hovudbølet i Norges Bondelag. (foto: øystein moi )

Beste resultat noensinne

Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA) oppnådde i 2015 det beste resultatet i sin 117 årige historie. Salget av kraftfôr økte til en ny rekord på 374 000 tonn. Salg av fôr til svin og drøvtyggere øker og selskapet har hatt en stor økning i salget av traktorer der markedsandelen for John Deere har økt med over 50 %

Dyrere gårder i rekrutteringens navn

Mulig jeg er tungnem, men jeg klarer bare ikke å forstå hvorfor høyere inngangsbillett skal få flere unge til å investere i landbruket. (foto: øystein moi )

Eit kraftig nederlag for regjeringa

Fylkesleiaren i Aust-Agder Bondelag, Erik Fløystad, bokfører i dag eit nytt og kraftig nederlag for den blå-blå regjeringa. - Det er trist, og det er ekstra trist dersom dette er en villet politikk, avsluttar ein vonbroten fylkesleiar på telefonen tidleg onsdag morgon. Frå fjoskrakken heime i Austre Moland. ( foto: øystein moi )

Klima- og miljøprogrammet i jordbruket

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har fått fylkesvise tildelinger fra Klima- og miljøprogrammet i jordbruket. Aust-Agder har kr 150 000 og Vest-Agder kr 130 000 i 2016 – søknadsfrist 15. april.

Møt opp på årssamlingene

Fra mandag den 29. februar starter de første årssamlingene, selve grasrota i medlemsdemokratiet i TINE. Som eier av en samvirkebedrift kan du ta del i beslutningsprosesser, og være med å påvirke retningen TINE skal gå i.

Klima og landbruk

Fylkesleder i Aust-Agder Bondelag, Erik Fløystad, berømmer Aust-Agder fylkesting for sin framtidsretta beslutning vedrørende ulike energitiltak for ny driftsbygning på Holt - Tvedestrand videregående skole. Fylkespolitikerne ønsker helt tydelig en fortsatt sterk satsing på naturbruksfagene i den videregående skolen.

TTIP-møte i Kristiansand

18. januar arrangerte Vest-Agder Nei til EU, i samarbeid med Vest-Agder Bondelag, åpent møte om TTIP. Hovedinnleder var Helene Bank fra For Velferdsstaten. Øvrige innledere var Birte Usland, Norges Bondelag, Henrik Stabel, NNN og Peder Johan Pedersen, Naturvernforbundet i Vest-Agder.

Betydelig resultatforbedring for TINE i 2015

TINEs resultat påvirkes særlig av effekter fra forbedringsprosjektet Styrk, fordelaktige valutakurser og en god salgsutvikling for ost. (foto: Birte Usland )

Forbedret årsresultat for Nortura i 2015

Til tross for krevende markedsforhold leverer Nortura et forbedret resultat i 2015. Konsernet hadde en omsetning på 22,2 milliarder kroner og et resultat før skatt og etterbetaling på 359 millioner kroner.

Me ser attende på ein krevjande tidsbolk

No livnar det i lundar - og snart lauvast det i li. Våren ligg framføre oss. Kanskje den vakraste og mest spanande årstida av dei alle. Hjå mange unge bønder tykkjest no vonbrot og misnøye ha snudd til optimisme og pågangsmot. Frå arkivet he me henta fram nokre fargebilete,sterke minne, frå ein utfordrande tidsbolk i norsk landbruk. Samlivet med Sylvi Listhaug vart utfordrande på så mange måtar ...

Velkomen til Gjerstad

Nortura, i samarbeid med Tyr Sørlandet, skipar til det som truleg vert eit spanande og lærerikt fjosmøte i Gjerstad laurdagen den 20. februar. Åstaden er det nye fjoset til Knut Erik Ulltveit - og mykje godtfolk er venta til gards.

Tilskudd til tiltak i beiteområder

Formålet er best mulig utnytting av beiter i utmarka og minst mulig tap av dyr. Tilskuddet kan brukes til investeringer i beitefelt og til planlegging og tilrettelegging av arbeidet.

Stuttreist og berekraftig

Ein køyretur gjennom Setesdal, sett gjennom ei kameralinse. Møte mellom gamal - og ny kultur. Vakre Setesdal. Mitt lille land. Alle foto: Siri Moi

Inspirerende inspirasjonsmøte!

Blant polert krom og lakk i J.B.Uglands bilsamling deltok nær 100 mennesker på Grimstad Bondelag sitt inspirasjonsmøte tirsdag. Lederen, Tom Sigurd Dokkedal, "booket" Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth for over ett år siden og har gledet seg hver dag siden. Dagens sitat: "Gartnere er i prinsippet alltid fornøyde, de tror på frøet og framtida".

Innspill fra fylkesutvalget i Vest-Agder

I forrige uke ga fylkesutvalget i Vest-Agder en landbrukspolitisk uttale, som de sender til Landbruks-og Matdepartementet som innspill før jordbruksforhandlingene.

Nøkkeltall i sauenæringa

Det ble nær full sal på Hornnes bedehus da den erfarne sauebonden ,og regnskapsmannen fra Bjerkreim Regnskapslag AS Jostein Røysland, holdt foredrag om nøkkeltall i sauenæringa. Jakob Såghus innledet med å vise til positiv utvikling i landbruket for setesdalkommunene, men og for sauenæringa generelt!

Viktig Bondeteater på Birkeland

12. til 15. februar spilles forestillingen "Høvdingen" på Valstrand kulturarena på Birkeland. Dette er "et spel om bondeopprøreren" Kristian Lofthus, som det står på plakaten. Her kan Agderbønder og andre landbruksinteresserte få en spennende historietime.

Rovdyr, jordbruksforhandlinger, spekepylse og rjomegraut

Det var Aust - Agder Bondelag og Norsk Landbruksrådgjeving Setesdal som onsdagskvelden skipa til landbrukspolitisk møte i grendehuset på Helle, heilt sør i Valle kommune.

Skogbruksåret 2015 i Aust-Agder

Økte investeringer og høy aktivitet preget skognæringen i fjor. Fylket særmerkes av en høy kursaktivitet gjennom kursserien Aktivt Skogbruk. Dette er et landsdekkende desentralisert tilbud av skogbrukskurs og er skognæringas viktigste redskap for å rekruttere og skolere arbeidskraft.

Tine - innspill til ny landbruksmelding

Et sterkt behov for å styrke næringas konkurransekraft i forhold til den økende importen, og å utvikle en mer bærekraftig verdikjede for å møte miljø- og klimautfordringen.

Falsk rosemaling

Jeg hyller løftene om en merkevarestrategi for Norge. Der må mat med - og det haster! For det holder ikke at reiseliv og norsk mat bare samarbeider når de er i Berlin med statsråden som fanebærer. (foto: øystein moi )

Tilskudd - kulturlandskapsområder 2016

Fra 1. februar kan det søkes om tilskudd til forvaltningstiltak i nasjonalt verdifulle kulturlandskap, unntatt de som har fått status som utvalgte kulturlandskap.

Inn på tunet - Aust Agder

Her får du en kort presentasjon av "Inn på Tunet gårdene " i Aust-Agder : Kjerlingland Hest og Aktivitetssenter, Lillesand - Levende Gård, Høvåg - Farm in Action, Grimstad - Søstrene Kjevik, Arendal - Gårdsliv på Tveide, Birkenes

Høy aktivitet i skogbruket i Aust-Agder

Tømmerprisene har vært det viktigste insitamentet for hogst, og skogbruket har normalt raske konjunkturtilpasninger.

Vi besøker gården til Søstrene Kjevik

Gården Østre Tveite gård ligger i Austre-Moland i Arendal kommune. Her finner vi godt utbygde tilbud til barn og unge. Gården er også godkjent som 4H-gård. Her er det melkekyr, eggproduksjon, ridehester og en rekke smådyr. Gården er tilrettelagt for uteaktiviteter året rundt.

Jakt på gaupe i 2016

Aust-Agder og Vest-Agder hører til hver sin rovviltregion, og reglene for jakt på gaupe er derfor forskjellige i de to fylkene. Perioden for jakt i begge fylker er fra 1. februar til 31. mars.

Økonomikveld i regi av Arendal Bondelag

Det meldast om godt frammøte då Arendal Bondelag skipa til "økonomikveld" denne veka. Eit aktivt lokallag som nyttar myrke vinterkveldar til fagleg påbygg og sosialt samkvem. Lokallagsleiar Olimstad he sendt oss ein stutt rapport frå kvelden.

Organiserer elektronisk merking av sau

Rovviltsituasjonen i Aust-Agder er mange tider vanskeleg og temmeleg uoversiktekleg. Fylkesmannen tek no grep og gjev økonomisk støtte til elektronisk sporingsutstyr for sau i dei mest utsette områda.

Samhald når konkurransen utfordrar

Fylkesleiaren i Vest-Agder Bondelag, Tor Erik Leland, tok turen til nabobygda Kvås - i middagsbelet no på tysdag. Her var det innkalla til stormøte med utgangspunkt i ein stadig tøffare kvardag for mjølkeprodusentane både i Agder - og i Rogaland.

Landbruksnæringa i Sirdal vil ha større forutsigbarhet

Budsjettvedtaket før jul om å bevilge to millioner kroner til etterslep for tilskuddsordninger i landbruket, og utfasing av tilskuddsordning over kraftfondet, har skapt usikkerhet i landbruksnæringen, fremholder Sirdal Bondelag.

Med birøkterlaget inn i framtida

Norges Birøkterlag som ble stiftet i 1884, er birøkternes faglige organisasjon med lokallag i alle fylker i landet. Organisasjonen er til for alle som har interesse for birøkt. Enten du har én eller flere hundre bikuber vil medlemskapet i Norges Birøkterlag gi fordeler og være til god hjelp.

Du trur mest ikkje kva du ser ..

Den årvisse mat - og reiselivsmessa, Grüne Woche , i Berlin er no historie. Ein stor delegasjon matprodusentar og landbruksvener frå heile Sørlandet er no attende i heimlandet. I godstolen - velfylde med sterke inntrykk, tyske knakkpylser, krokodillekjøt, norsk laks og russisk vodka. Ei messe så omfattande at ein knapt trur kva ein ser.

Landbrukspolitisk møte i Setesdal

Det vert vonleg høg temperatur, mykje folk - og nok rjomegraut til alle når Bondelaget og Landbruksrådgjevinga skipar til landbrukspolitisk møte på Helle i Setesdal i byrjinga av februar. Dei fleste bønder, sauebønder medrekna, plar ha ei klår meining om både ulvejakt, jervejakt - og lokal rovviltforvaltning.

Sørlandet med eget Matmanifest til Berlin

En rekke opplevelsesaktører på Sørlandet har nylig lansert sitt eget matmanifest. Flere av bedriftene som har signert manifestet deltar når Sørlandet for første gang i år er tilstede på Norges stand på Grüne Woche.

Landbruksministeren vitjar sauefjos i Valle

Siste laurdagen i august vert nok både kjeledressen og lusekofta byta ut med setesdalstakk og blankpolerte lakksko i både Valle og Hylestad. Det er sjølvsagt ikkje kvar dag at stolte og dugande sauebønder i Setesdal kan rulle ut den raude løparen og take i mot sjølvaste landbruksministeren. (foto: øystein moi )

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere