Agder: Verdens ledende diskgolfdestinasjon?
Stian Johnsen har satt seg et mål: Agder skal bli verdens ledende diskgolfdestinasjon! «Klimaet i Agder passer bra og flere baner i fylket, vil kunne gi gode ringvirkninger, som bruk av lokale tilbud og flere overnattinger i regionen»
En tilleggsnæring med gode ringvirkninger
På gården Lille Leland driver Stian og kona Lene ridesenter med bl.a. rideleirer for barn og unge. Etter Stian fattet interessen for diskgolf i 2020, har det gått slag i slag og allerede i mars 2021 begynte han å etablere det som har blitt en verdens mest spektakulære baner.
Jeg har som mål at Agder skal bli verdens ledende diskgolfdestinasjon
Stian ser for seg at diskgolf kan være en god tilleggsnæring for bønder i Agder. I etableringsfasen er det først og fremst arbeidsinnsats som er innsatsfaktoren. Banene kan legges til innmark og skogområder og kan gi en passiv inntekt til bonden gjennom salg av dagspass og årskort. Åmlandsdalen frisbeegolfbane i Lyngdal åpnet 14. juni i år og har allerede solgt 87 årskort á kr 500 og 1003 dagspass á 50 kroner. I tillegg vil gårder med f.eks. gårdsbutikk og overnattingstilbud kunne øke omsetningen betydelig.
Prosjekt Diskgolf Agder
For å få flere baner i Agder jobber Stian for et regionalt prosjekt. Drømmen er at banen ikke skal koste bonden noe, men at prosjektmidler skal kunne dekke design av bane og kostnader ved etablering og at man forplikter seg til vedlikehold i f.eks. ti år. Det er flere som trekker i samme retning: Gro Bråten, som er gruppeleder i Agder Arbeiderparti, forteller at partiet i sitt årsmøte vedtok å jobbe for at Agder skal ta en en viktig posisjon som Norges fremste diskgolf-destinasjon. I årsmøtevedtaket står det er viktig at regionen står samlet og at sporten gir store muligheter for å tiltrekke flere besøkende.
Hvordan ser en diskgolfbane ut?
En diskgolfbane består av en teepad som er eksempelvis en platting som spilleren kaster fra. Avstanden til utslagsstedet til kurven er vanligvis mellom 50 og 180 meter og det trengs 0,5 – 2 daa per hull. Målet er å treffe kurven på færrest mulig kast med disken, som også kan kalles frisbee eller skjeinebrett på godt norsk. Reglene har mange fellestrekk med vanlig golf. (Se bilder i galleriet under!)
Diskgolfleirer og TV-serie
Fra neste sommer, kommer Lille Leland gård til å tilby diskgolfleirer for barn og unge. Han og kona har allerede erfaring med å arrangere rideleirer og har opplegget klart. I tillegg er han i gang med dokumentaren «The magic of disc golf». Serien følger spillere fra ulike land og deres opp- og nedturer i møte med sporten. Planene og drømmene til Stian, stopper altså ikke her og kanskje vi om noen år kan skryte av å bo i verdens mest attraktive diskgolfdestinasjon?
Publisert av: Silje Lunden, 16.09.24