- Vi prøver å ha et tilbud til alle i kommunen, både ungene i barnehagen og på skolen, folk i arbeidsfør alder og de som bor på aldershjemmet. Når vi har kontakt med alle aldersgrupper, ser vi hvor stor forskjell det er i forholdet deres til landbruket. Alle vi snakker med på aldershjemmet kommer fra gård eller har jobba på gård. I barnehagen er det langt mellom ungene som har vært på gård, forteller Erik Dahl som er leder i Bamble Bondelag.

Det svært aktive lokallaget i Telemark står på gjennom hele året for å formidle viktigheten av landbruket.

Lange landbrukstradisjoner

- Vi har ungene som går siste året i barnehagen på besøk på ulike gårder, slik at de får oppleve både kalving, lamming og slakting. Ungdomsskoleelevene som har mat som valgfag er innom, og så har vi Åpen Gård og kuslepp hvert år, som blir mer og mer populært for hele familien. På aldershjemmet viser vi bilder og forteller litt om hvordan det har gått med onna og slåtten, og så sammenligner vi redskapen vi bruker nå med det de brukte før i tida, sier Dahl.

Bamble var opprinnelig en kommune der de fleste var sysselsatt i landbruket. På 70-tallet ble det bygd ut petrokjemisk industri i kommunen, noe som gav flere arbeidsplasser og større tilflytting. I dag er det mange som satser på kjøttproduksjon i kommunen, det er fire melkebruk og noen store saueprodusenter. Det nyeste tilskuddet til landbruksfamilien, er et ostemakeri i Langesund.

Godt samarbeid med kommunepolitikere

- Vi i bondelaget har hatt et veldig godt samarbeid med kommunestyret og ordfører fra ulike partier de siste tre periodene, og vi har det også nå. Vi er opptatt av å bli kjent med politikerne med en gang de er valgt, og lære dem om saka vår. Og så er det viktig å komme med konstruktive forslag til endringer, i stedet for bare å si nei til ting vi er uenig i. Vi merker at vi får noe igjen for aktiviteten vår, når vi blir hørt og tatt med på råd i politiske saker, sier Dahl.

Bamble Bondelag har også noen faste tradisjoner nå i juletida.

- Vi satte opp juletre utafor kirka til 1. desember, og i går hadde vi julemiddag for medlemmene våre. Det var over 60 medlemmer som møtte opp til mat og underholdning. Og i starten av januar blir det juletrefest. Vi bruker veldig mye tid på bondelagsarbeid, men jeg tenker er at den stunda jeg er leder, så skal jeg prøve å gjøre en jobb for bondelaget. Og med styremedlemmer som bidrar, ofte langt mer enn forventa, gjør det at vi har mulighet til å få til noe.